این روزها در بیشتر نقاط استان خراسان به دلیل برداشتهای بیرویه آب، نفس این مایه حیاتی به شدت گرفته است.
متاسفانه بحران فزاینده آب ۱۶ سال است که شهرستان کاشمر را درگیر کرده؛ به طوری که نفس دشت کاشمر به دلیل فزونی مشکل کمآبی به شماره افتاده است. تشنگی دشت کاشمر روایتگر استفاده بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی و بارانهایی است که گاه به خاطر خشکسالی و گاه کاهش نزولات جوی بر زمین پهناور این شهرستان نباریده است.
این مشکلات موجب شده تا جمعیت “ناجیان آب” که یک تشکل مردمنهاد است و با همکاری و همفکری کلیه دلسوزان و صاحبنظران آب در نجات وضعیت بحرانی آب استان خراسان رضوی فعالیت میکند به نجات وضعیت منابع آبی این شهر بیایند.
در همین خصوص، مدیر جمعیت ناجیان آب خراسان رضوی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه جمعیت ناجیان آب با هدف حفاظت از پایداری کمی و کیفی منابع آب و تلاش برای دسترسی همگان به آب در قالب فعالیتهای فرهنگی و آموزشی شکل گرفته است، افزود: تا کنون یک جلسه برای تشکیل جمعیت ناجیان آب در کاشمر برگزار شده است.
مهدی جمشیدی با اشاره به اینکه درصدد هستیم این تشکل را تحت عنوان شاخه خراسان در کاشمر ساماندهی کنیم، گفت: این تشکل دو سال است که با برگزاری نشستهای شب آب خراسان در دانشگاه فردوسی مشهد شکل گرفته است.
وی با اعلام اینکه افراد تصمیمساز مورد هدف این انجمن هستند و تا کنون افراد بسیاری برای نجات آب دور هم جمع شدهاند، اظهار کرد: در نشستهای شب آب خراسان تلاش کردهایم تا نظرات یکدیگر را به هم نزدیک کنیم.
وی با بیان اینکه فرایند مشارکتی تدبیر آب مشهد با هدف پایداری توسعه این شهر و با درخواست و حمایت تشکل مردمنهاد ناجیان آب و دستگاههای دولتی از جمله استانداری، شرکتهای آب منطقهای، آبفا و دانشگاه در اردیبهشت ماه سال ۹۳ شروع به کار کرده است، تصریح کرد: این انجمن از نیمه دوم سال ۹۳ نیز با شکلگیری کارگروه تخصصی آب، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست در اتاق فکر خراسان رضوی، فعالیتهای مذکور هماهنگ با این مرکز در راستای رسیدن به مدیریت یکپارچه منابع آب در حال فعالیت است.
جمشیدی با عنوان اینکه این فرایند در راستای فعالیتهای خود در طول سال گذشته، توانست با مشارکت بیش از ۱۱۱ نفر از کارشناسان خبره استان و حدود ۴۸۱۱ نفر ساعت کار کارشناسی به سند جامع مدیریت دشت مشهد دست یابد، گفت: امید است با اجرای این سند شاهد تعادل پایدار دشت مشهد در افق سال ۱۴۴۱ باشیم.
وی با بیان این که این سند ۱۹ راهبرد دارد و یکم بهمنماه با حضور مدیر آب کشور در مشهد عملیاتی میشود و در این مراسم شورای هماهنگی حوزه آبریز کشفرود اعلام و عملیاتی میشود، افزود: این شورا ۲۳ عضو دارد که خودشان تصمیمسازی، تصمیمگیری و عملیاتی خواهند کرد.
جمشیدی با اشاره به اینکه بند اول این سند به صراحت میگوید مدل مدیریت کنونی در خصوص آب غلط است، تصریح کرد: شاید ما زمانی سیاستهای غلط دولت را اجرا کرده باشم ولی آن سیاستها مشکل داشته و باید برای اصلاح آنها تلاش کرد.
مدیر جمعیت ناجیان آب خراسان رضوی با بیان اینکه دشت مشهد که از قوچان تا انتهای مشهد است ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب تجدیدشونده دارد، افزود: طبق استانداردهای بینالمللی از این منابع آبی حداکثر ۴۰۰ میلیون متر مکعب باید برداشت کنیم، اما در حال حاضر یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب از دشت مشهد برداشت میشود.
وی با تاکید بر اینکه باید باور کنیم ما در خشکسالی به سر میبریم، گفت: مشهد در ۲۵ سال آینده برای شرب و بهداشت به ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب نیاز خواهد داشت.
وی کمبود آب را به خاطر سیاستهای غلط دولت و مجلس دانست و عنوان کرد: اینکه مدیر آب منطقهای به فشار نماینده، دولت و استانداری به عدهای خاص مجوز چاه بدهند و به دیگران ندهند روشهای اشتباهی است که باید اصلاح شود.
جمشیدی با بیان اینکه اگر امروز ما در صدد فرهنگسازی هستیم و در خصوص مدیریت آب تصمیمگیری و تصمیمسازی میکنیم بدین جهت است که این منابع آبی را حفظ کنیم، ادامه داد: امیدواریم انجمن ناجیان آب که شاخهای از خراسان رضوی است در کاشمر موفق باشد.
وی با اشاره به اینکه سیاستهای غلط دولت و مجلس موجب شده امروز چنین وضعی در منابع آبی داشته باشیم، افزود: ما به عنوان یک تشکل حقوقی از کسانی که وظیفه خود را به خوبی انجام نمیدهند میتوانیم شکایت رسمی کنیم.
جمشیدی با اعلام اینکه ما میخواهیم از مجلسیان که قانون بد در این خصوص وضع کردهاند و نظارت نداشتهاند و از دولت که سیاستهای غلط را اجرا میکند مطالبه کنیم، بیان کرد: باید در جهت حفظ منابع آبی تلاش کرد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۱۰۲۶۱۵۱۴۵ تاریخ انتشار:شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۴ – ۱۴:۲۴