براساس اعلام سازمان هواشناسی میزان بارندگی های هرمزگان در نیمه نخست امسال در مقایسه با سال گذشته حدود ۷۰ درصد کاهش داشته که به طور یقین جبران این کاهش نیازمند بارندگی های بسیار است.
نزدیک به دو دهه خشکسالی و کم آبی در هرمزگان موجب شد که ۳۶۵ حلقه چاه آب آشامیدنی، ۱۸دهنه چشمه و قنات ، ۱۰۰ حلقه چاه و کاهش آب ۱۳۵حلقه چاه بین۳۰ تا ۷۰ درصد خشک شود و۴۰۰ روستای هرمزگان بکلی از آب شرب به صورت آبسانی سیار استفاده کنند.
شدت بحران در هرمزگان در ابتدای امسال به حدی بود که حمیدرضا جانباز معاون وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور درمصاحبه ای با خبرنگار ایرنا گفته بود که شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان به همراه دو شهر بزرگ دیگر در کشور از نظر تامین آب آشامیدنی در وضعیت قرمز قرار دارند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان با ابراز خوشحالی از بارندگی های اخیر به ایرنا گفت : بارش ها درسطح استان از ابتدای دی ماه تاکنون بسیار امیدوار کننده بوده و متوسط بارندگی در استان هرمزگان از اول دی ماه سال جاری تاکنون ۴۶ میلیمتر در ایستگاههای مبنای این شرکت ثبت گردیده است.
علی اصغر رضایی اظهار داشت در پی بارندگی های اخیر آب ورودی به سد استقلال میناب ۵۰ میلیون متر مکعب و سد شمیل ۲۳ میلیون متر مکعب بوده وحجم فعلی مخازن ذخیره سد استقلال ۷۳ میلیون متر مکعب و سد شمیل ۳۷ میلیون متر مکعب است.
سد استقلال میناب تامین کننده آب شرب بندرعباس، بندرخمیر و اراضی کشاورزی میناب می باشد و بیش از ۲۷۰میلیون متر مکعب گنجایش دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان تصریح کرد:با وجود این بارندگی ها ، این استان با توجه به وجود بیش از ۱۶ سال خشکسالی در آن ، هنوز با تنش آبی روبه رو می باشد و بحران کم آبی در این استان هنوز فروکش نکرده است.
رضایی تاکید کرد: در این میان برای گذر از بحران کم آبی علاوه بر اجرای طرح های پایدار برای تامین آب شرب و بخش کشاورزی و امیدواری به تداوم بارش، همچنان نیازمند صرفه جویی آب از سوی مردم هستیم.
این مقام مسوول ضمن تاکید به شهروندان در خصوص جدی گرفتن هشدارهای بحران کم آبی در هرمزگان ، گفت: شهروندان و کشاورزان باید به منظور پیشگیری از هر گونه جیره بندی آب در فصلهای گرم سال آینده، تمام تلاش خویش را در صرفه جویی مصرف آب داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل محدود بودن منابع آبی در هرمزگان به خصوص آبهای با کیفیت مناسب ، آبخوان های آبرفتی موجود استان به شدت مورد بهره برداری بی رویه قرارگرفته و در حال تخلیه شدن هستند.
به گفته وی این مساله در شرایطی می باشد که میزان نزولات جوی هرمزگان قادر به تغذیه میزان برداشت شده از منابع آبی نمی باشد.
رضایی تصریح کرد: برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی به گونه ای فاجعه آمیز به بافت زمین آسیب رسانده که نتایج و پیامدهای ناگوار آن شور شدن ، تغییر کیفیت آب ، فرونشست زمین و تحمیل خسارت های جبران ناپذیر به زیرساخت ها و در نهایت تخلیه مناطق روستایی و مهاجرت به سوی شهرها به دلیل کمبود آب خواهد بود.
مدیرعامل آب منطقه ای هرمزگان با اشاره به وضعیت دشتهای استان افزود : دشتهای استان متأثر از تداوم دوره خشکسالی حاکم بر استان در وضعیت ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار دارند.
به گفته رضایی از مجموع ۸۴ دشت موجود در هرمزگان، ۳۵ دشت ممنوعه و چهار دشت نیز ممنوعه بحرانی هستند.
وی بیان داشت: شرکت آب منطقه ای هرمزگان راهکارهایی برای مدیریت امورمنابع آب در دستور کار قرار داده تا بتوان با سرعت ، روند اصلاح برداشت بی رویه و بی ضابطه از منابع آب زیرزمینی را پیگیری و ساماندهی کند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان نیز در خصوص تنش آبی استان گفت:با بارش های اخیر بخشی از چالش کمبود آب شهرهای استان برطرف شده اما همچنان برای رفع بحران کم آبی نیازمند مدیریت صحیح مصرف آب و نهادینه سازی فرهنگ صرفه جویی هستیم.
حسین خادمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استمرار خشکسالی و کاهش نزولات جوی در سالهای اخیر ، تامین آب در شهرهای هرمزگان را وخیم کرده است.
وی تصریح کرد: اکنون ۶ شهر هرمزگان با بحران کمبود آب و در وضعیت قرمز قرار دارد و هشت شهر دیگر استان هم در آستانه تنش آبی است.
این مقام مسئول ضمن تاکید بر تلاش هر چه بیشتر در حفاظت از منابع آبی استان، گفت: با وجود تمام هشدارها و تلاش های انجام شده ما شاهد افزایش روز افزون مصرف آب در هرمزگان به دلیل افزایش جمعیت ، ورود جمعیت شناور در شهرهای استان و بی توجهی به فرهنگ صرفه جویی هستیم.
خادمی ادامه داد: در حال حاضر سرانه مصرف آب در استان ۳۰۰ لیتر به ازاء هر نفر در روز است که نسبت به سرانه کشوری ۱۰۰ لیتر و نسبت به استاندارد جهانی ۱۵۰ لیتر بالاتر است.
وی میزان نیاز آبی هرمزگان را چهار هزارو ۴۰۰ لیتر بر ثانیه عنوان کرد و افزود: با وجود تاکیدها و هشدارهای بسیار به شهروندان استان در خصوص صرفه جویی و بحران کم آبی در استان، شهروندان هرمزگان در تابستان امسال دو برابر سرانه مصرفی کشور آب مصرف کردند.
شواهد و پیامدها و گفته مسئولان حوزه آب هرمزگان نشان از آن دارد که بحران آب در استان هرمزگان همچنان بسیار جدی است.
از همین رو امید آن است که موضوع مصرف آب، این مایه حیات الهی که زندگی بدون آن میسر نیست دغدغه همه مردم و مسئولان باشد و در این مسیر برای حفاظت از منابع آبی موجود ، مردم صرفه جویی کنند و مسئولان نیز راهکاریهای مفید و قابل اجرا برای مقابله با خشکسالی ارایه دهند.
گزارش از فاطمه حسینی خبرنگار ایرنا بندرعباس
منبع:ایرنا کد خبر: ۸۱۹۰۹۵۲۷ (۵۰۹۱۰۸۷) تاریخ انتشار:۱۶/۱۰/۱۳۹۴ ساعت: ۱۱:۴۰