پرویز کردوانی استاددانشگاه و پدر علم کویرشناسی با بیان اینکه بارندگیهای اخیر وضعیت آب کشور را بدتر کرد، گفت: اولا مشکل آب و آلودگی هوای کلان شهرها هیچ وقت حل نمیشود بلکه بدتر میشود چون تا بارندگی شد که هر روز تبلیغ شد که بارندگی خوب بود و به این ترتیب مردم دوباره شروع به افزایش مصرف میکنند.
وی بارندگیهای ایران را به پدیده النینو نامرتبط توصیف کرد و افزود: گرمای کره زمین باعث شده مناطقی که بارندگی کمتری داشتهاند میزان بارشها کمتر شده و مناطقی که بارندگی بیشتری داشتهاند بیشتر بارش داشتهاند ضمن اینکه بارندگیها اتفاقی است.
کردوانی با بیان اینکه پدیده ال نینو با عوامل دیگر کمک میکند که پرفشار جنب حارهای حاکم در کشور باعث میشود مناطق مرکزی که خشک است خشکتر شده ودر مناطق پرباران بارندگی بیشتر شود، تصریح کرد: ال نینو زیر خط استوا، غرب آمریکای جنوبی و اقیانوس آرامو جریانهای اندونزی و استرالیا رخ میدهد و روی کشور ما غیر مستقیم تاثیر میگذارد.
وی یادآور شد: وضعیت خشکی کشور ما همچنان ادامه دارد بطوری که چاههایی که زمانی ۳۰ متر عمق داشتند الان باید در عمق ۴۰۰ متری به آب برسند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آبهای غارت شده و مخازن خالی شدهاند، اظهار داشت: اکنون دشتها را ممنوعه کردند و آب را برای کشاورزی محدود کردند.
وی ادامه داد: در گذشته چاههای عمیق و نیمه عمیق احداث کردند و اکنون چاهها عمیقتر شدند، دشتها ممنوعه، قناتها خشک، و چاههای آب شور و کشاورزی غیر اقتصادی شد، تالابها و دریاچهها و رودها خشک شدند، بیابان پیشروی کرد به طوری که اگر قبلا از آب رود به چاهها میرفت الان سطح چاهها پایین آمده و از رودخانهای مثل آب زاینده رود به چاهها میرود.
کردوانی گفت: با پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی زمین در شهرها نشست کرده و لولههای گاز و آب و دکلهای برق در ورامین میشکنند، ساختمانها فرو میریزند، پلها کج میشوند، آسفالتها در میبد و اردکان ترک میخورند، پلها در کرمان کج میشوند.
وی اضافه کرد: اکنون زمینهای دشت تهران، ورامین، دامغان، شاهرود، گرمسار، نیشابور و مشهد نشست کرده و سطح زمین پایین رفته است.
پدر علم کویرشناسی با بیان اینکه اختراع شیر و شلنگ و سد سازی منابع آب زیرزمینی را نابود کردیم، افزود: ما از اختراعاتی که داشتهایم درست استفاده نکردهایم و با توسعه سطح زیر کشت، کشاورزی و صنعت و شهر مصرف آب را بیشتر مصرف کردیم و همواره آب هرز میرود.
وی اظهار داشت: الان میگویند که سدها باید خراب شوند و چاهها مسدود شوند و به این ترتیب توجه به شهرها بیشتر شد و شهر و صنعت توسعه پیدا کرد.
کردوانی گفت: حال ۳ سال است که میگویند آب نیست در حالی که ۲۰ سال است که تالاب و رودخانهها خشک شدهاند.
وی اظهار داشت: اکنون دیگر نفت هم تمام شده، روستاها تخلیه شده و امنیت غذایی به خطر افتاده است.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: مردم دماوند نیز باید تا ۲۰ سال دیگر باید مهاجرت کنند چون تا عمق ۵۰ متری آب بود که ۲۰ متر مصرف شده و ۳۰ متر باقیمانده نیز بزودی تمام میشود، در تهران هم آب تمام سدها را مصرف کردهایم یعنی ۳۰ تا ۴۰ سال دیگر آبی در سد کرج باقی نمیماند و امکان ذخیره هم نداریم.
وی با اشاره به اینکه با استدلالهای غلط در شهری مثل اردکان با ۶۰ میلیمتر بارندگی کارخانه فولاد ساختهاند، اظهار دشت: اگر آب به این کارخانجات نرسد تمام سرمایهها نیز از بین میرود.
کردوانی در خاتمه گفت: باید بزودی شاهد باشیم که تانکرهایی که از جنوب نفت حمل میکردند تبدیل به ماشینهایی برای انتقال آب به مناطق مرکزی شوند.
منبع:انتخاب کد خبر: ۲۴۵۹۱۷ تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۴ – ۱۴:۰۳