بهعلت اختلاف بین قیمت فروش و قیمت تمام شده آب شرب، هر ساله زیان ناشی از این اختلاف بهصورت زیان انباشته به مبالغ سالهای قبل افزوده میشود. مطابق با اعلام این شرکت از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ حدود ۱۰۰ هزار میلیارد ریال زیان انباشته در شرکتهای آب و فاضلاب وجود دارد.
براساس اعلام شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در سال ۱۳۹۳ مبلغ ۱۴۲ میلیارد ریال بابت معافیتهای اماکن مذهبی، مساجد، حسینیهها، کمیته امداد، بهزیستی و …. از حق انشعاب و پرداخت آب بها به شرکتهای آب و فاضلاب زیان وارد شده است.
همچنین متوسط درصد آب به حساب نیامده در کشور ۲۵ درصد است. این رقم معادل ۱٫۴ میلیارد مترمکعب در سال است. از این مقدار ۱۳٫۴ درصد مربوط به تلفات واقعی، ۹٫۹ درصد مربوط به تلفات ظاهری و ۱٫۷ درصد نیز مربوط به مصارف مجاز بدون درآمد است.
با لحاظ حداکثر تلفات مجاز به میزان ۱۰ درصد براساس استانداردهای جهانی، ارزش ریالی کل آب به حساب نیامده سالانه حدود ۵ هزار و ۳۱۳ میلیارد ریال میشود.
با توجه به اینکه رقم مزبور در زیان انباشته شرکتهای آب و فاضلاب لحاظ میشود، باید نقش این موضوع در محاسبه زیان انباشته، قیمت تمام شده و قیمت فروش آب مورد توجه قرار گیرد.
از سوی دیگر در کشور به تعداد ۳۵ شرکت آب و فاضلاب شهری و ۳۰ شرکت آب و فاضلاب روستایی وجود دارد که همگی بهعنوان زیرمجموعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور به فعالیتهای خود ادامه میدهند. ۲۷ درصد قیمت تمام شده آب مربوط به هزینه نیروی کار و ۸درصد مربوط به خدمات قراردادی است. واضح است که یکی از عوامل افزایش قیمت آب، گستردگی ساختار این شرکتها است.
منبع:تابناک کد خبر: ۵۵۷۹۲۵ تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۴ – ۰۸:۱۹