پیرو انتشار گزارشی با عنوان «کدامیک بیشتر به فکر جوانان هستند؛ دولت یا مجلس؟» و پرداختن به بخشی از مشکلات جوانانی که در سن ازدواج قرار دارند و مقایسه آن با ارائه طرحهایی مانند ارائه وام خرید اقساطی خودرو، معاون وزیر ورزش در امور جوانان از انعقاد تفاهمنامه بیمه ازدواج با بیمه ایران خبر داد. طرحی که به گفته وی میتواند دغدغههای جوانان از جمله بخشی از تردیدهایشان را در مورد ازدواج کاهش داده و اعتماد و امید آنان را افزایش دهد! طرحهایی که شاید بتوانند در عرصه رسانهها مشکلات جوانان را برای مسئولان حل کند اما آیا میتوانند در عمل باری از روی دوش جوانان بر دارند؟
بدیهی است که یکی از موانع بزرگی که در مسیر ازدواج جوانان وجود دارد داشتن سرمایه اولیه برای تشکیل خانواده است. در شرایط کنونی یک جوان برای اجاره مسکن کوچک در کلانشهری مثل تهران و برگزاری مراسم و تهیه لوازم ازدواج که برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه رقم بالایی است، که از عهده بسیاری از جوانان خارج است، تنها سیاست کشور در این زمینه وام ۳ میلیون تومانی ازدواج است.
برخی نمایندگان مجلس در ماههای گذشته صحبت از طرحی میکردند که وام ازدواج را تا سقف ۱۰ میلیون تومان افزایش دهد. اما عملا هر چه به پایان عمر مجلس نهم نزدیک شدیم خبری از ارائه این طرح نشد.
عباس قائدی رحمت سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «نسیم» گفته بود: «وام ۱۰ میلیون تومانی ازدواج کافی نیست اما ما با توجه به توان و بودجه مملکت این میزان را تعیین کردیم. بدون شک افزایش سه برابری تسهیلات ازدواج میتواند گام موثری باشد اما کافی نیست. مجلس تا پایان امسال طرح برنامه ششم توسعه را تصویب میکند و طرح افزایش میزان وام ازدواج که در غالب برنامه ششم گنجانده شده تا پایان سال جاری تعیین تکلیف خواهد شد.»
در این بین تنها معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان است که گهگاه با ارائه طرحهایی در خصوص حل مشکلات جوانان باعث حیرت وگاه شگفتی مردم و صاحبنظران میشود. اخیرا وی پرده از طرح «بیمه ازدواج» برداشته است.
بیمه ازدواج، یک ژست اجتماعی است
دکتر مجید ابهری استاد دانشگاه و مشاور خانواده درباره طرح بیمه ازدواج اظهار داشته بود: از نگاه رفتارشناسی، بیمه ازدواج را میتوان تشبیه به بیمه خودرو کرد، چون وقتی یک اتومبیل، بیمه شود، هیچ تضمینی برای جلوگیری از تصادف آن وجود ندارد.
این استاد دانشگاه میافزاید: بیمه ازدواج، یک ژست اجتماعی است که نه تنها کمکی به دوام و بقای زندگی نخواهد کرد، بلکه مشکلی بر مشکلات زندگی خواهد افزود و فقط میتواند وسیله تجارت بعضی از زنان و مردان باشد، همانگونه که مهریه این چنین است.
ابهری با طرح این سؤال که افرادی که موضوع بیمه ازدواج را مطرح میکنند باید با کارشناسان و مشاوران زندگی مشورت کنند و بیان کنند که ساز و کار بیمه ازدواج چیست؟ و چه تضمینی برای دوام زندگی دارد؟ تأکید کرد: اصولاً بیمه کردن زندگی فقط با محبت و عشق، صداقت و تفاهم ممکن است نه پول و امضا و سند و مدارک.
خالی از لطف نیست نگاهی به عناوین طرحهای ارائه شده در معاونت امور جوانان وزرات ورزش و جوانان در این چندماهه بیاندازیم:
• پورتال ملی اوقات فراغت جوانان کشور و طرح اتاق فکر جوانان،
• تشکیل کارگروه ایجاد پارلمان جوانان،
• طرح ازدواج سبز با اهداف اجتماعی و محیط زیستی
• بیمه ازدواج جوانان
مصرف آب در عروسیها را مدیریت میکنیم!
فقط به عنوان نمونه یکی از این طرحها را مرور میکنیم، به گفته مسئولان وزارت ورزش و جوانان: «در طرح ازدواج سبز قصد داریم شاخصهای محیط زیستی و ازدواج را به عنوان دو امر اجتماعی و محیط زیستی ترکیب کنیم و الگوی جدید با عنوان ازدواج سبز را برای جوانان ارائه کنیم؛ در این الگو مواردی که میتواند کمک کننده محیط زیست باشد به عنوان ملاک و معیار قرار دادیم. در این شاخصها موضوعاتی مانند مصرف آب در عروسیها و سایر مراسمهای مرتبط با ازدواج مدیریت میشوند. همچنین مسائلی از جمله استفاده از گل طبیعی و فرهنگ غلطی که به عنوان شادی استفاده میشود و آلودگیهای زیست محیطی ایجاد میکنند مانند بوق زدنهای مکرر در سطح خیابان و ایجاد ترافیک برداشته میشود».
نزدیک به ۱۱ میلیون جوان مجردی که در کشور وجود دارند چگونه میتوانند به تنها نهاد دولتی که به صورت تخصصی به امور جوانان میپردازد اعتماد کنند؟ جوانانی که به دلیل عدم توانایی در فراهم کردن مقدمات اولیه زندگیشان مانند داشتن یک کار ساده با درآمد معمولی، فراهم نمودن یک مسکن کوچک و ارزان و عدم دریافت تسهیلاتی اندک برای ازدواج نتوانستهاند زندگی مشترکشان را تشکیل دهند، مشکلشان با مدیریت مصرف آب در عروسیها یا جلوگیری از بوق زدنهای مکرر در کاروانهای عروسی حل میشود؟
جوانان مجردی که با مشکلات و موانع ازدواج دست و پنجه نرم میکنند، با مطلع شدن از چنین طرحهایی چه قضاوتی خواهند کرد؟
منبع:افکارخبر کد خبر:۴۷۳۵۹۰ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۱۰/۰۶ – ۱۳:۴۰