خسرو ارتقایی مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در نشست خبری با اشاره به وضعیت بارندگی از اول مهر ماه تا به امروز گفت: میزان بارندگی در سطح استان تهران امسال ۱۰۰ میلیمتر بوده این در حالی است که در سال گذشته در همین مدت زمان ۶۵ میلیمتر بوده است که افزایش ۵۰ درصدی را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: وضعیت مخازن در سدهای پنجگانه استان تهران در مقایسه با سال گذشته وضعیت مطلوبی بوده و آمار سدهای پنجگانه برای تأمین آب شرب تهران حدود ۵۴۴ میلیون مترمکعب بوده است که حجم مفید آن ۴۰۰ میلیون مترمکعب است.
ارتقایی ادامه داد: سد امیرکبیر ۱۲۷ میلیون مترمکعب، لتیان ۵۴ میلیون مترمکعب، لار ۳۰ میلیون مترمکعب، سد طالقان ۱۹۹ میلیون مترمکعب و سد ماملو ۱۳۳ میلیون مترمکعب بوده است که در مقایسه با سال گذشته ۱۷۰ میلیون مترمکعب مثبت بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران گفت: امیدواریم زمستان خوبی را پشت سر بگذاریم به طوری که قریب ۱۰۰ میلیمتر بارندگی باید به ۳۴۰ میلی متر تا مهر ماه سال آینده برسد.
ارتقای به پروژههای در دست اجرا اشاره کرد و افزود: پروژههای مربوط به جلوگیری از فرار آب در سد لار انجام میشود به طوری که طی امسال عملیات اجرایی آن شروع شده است.
وی ادامه داد: هم اکنون از دو سوم پروژه سد لار برای تأمین آب تهران برنامه ریزی شده و یک سوم آن برای مباحث زیست محیطی و پایین دستی خواهد بود همچنین سد لتیان نیز به این طرح کمک میکند که علاوه بر تأمین آب استان تهران به شهرهای شرق از جمله بومهن، رودهن و دماوند کمک نماید.
وی در مورد بحث انتقال آب لار برای جلوگیری از فرار گفت: با اجرای این طرح کمبودهای آب شهرهای شرقی جبران میشود و اجرای این پروژه زمانبر بوده و برای توسعه آن بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان از طریق سرمایهگذاری غیردولتی برآورد شده است همچنین ۱۰۰ میلیارد تومان از منابع دولت در مقابل خرید تضمینی آب تخصیص خواهد یافت.
ارتقایی افزود: پروژه دیگر سد ماملو است که چند سال است این سد به بهرهبرداری رسیده و آب آن بیشتر برای کشاورزی مورد استفاده قرار میگرفت از سال گذشته به تدریج با راهاندازی تصفیهخانه کمبود آب جنوب تهران برطرف خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در ادامه به طرحهای در دست اجرا اشاره و اظهار داشت: یکی از پروژههای آب منطقهای جلوگیری از فرار آب سد لار است که باید بتوانیم در چند ماه باقیمانده سال ۹۴ عملیات اجرایی آن را آغاز کنیم چرا که بعد از گذشت ۳۳ سال از زمان بهرهبرداری از این سد هنوز نتوانستهایم از حقآبه آن استفاده کنیم.
وی افزود: با اجرایی شدن پروژه جلوگیری از فرار سد لار پیشبینی شده که میزان آب سد تا ۱۱۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر دو سوم آب این سد فرار میکند و یک سوم آن وارد تهران میشود لذا در پروژه جدید باید یک سوم دیگر از آب این سد وارد تهران شده و یک سوم باقیمانده نیز صرف مصارف زیستمحیطی و حقآبه پایین دست شود.
ارتقایی گفت: اجرایی شدن این پروژه در شرایط بحرانی به ما کمک میکند که اطمینانبخشی در تامین آب شرق شهر تهران و همچنین شهرهای شرقی استان بالابرود.
وی میزان هزینه اجرایی شدن این پروژه را ۳۰۰ میلیارد تومان برآورد کرد که طبق برنامهریزیها بخش غیر دولتی باید جهت عملیاتی شدن آن سرمایهگذاری کند البته ۶۰ میلیارد تومان نیز در قالب خرید تضمینی آب از سوی بخش دولتی تامین میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران تصفیهخانه شماره ۷ تهران را نیز از دیگر پروژههای در دست اجرا یاد کرد و اظهار داشت: تاکنون آب سد ماملو برای کشاورزی استفاده میشد اما از سال گذشته که جنوب تهران با مشکل کمآبی مواجه شد تصفیهخانه شماره ۷ تهران وارد مدار شد و طی روز های آتی نیز به بهرهبردای کامل خواهد رسید.
وی افزود: این تصفیهخانه قادر است دو و نیم متر مکعب در ثانیه آب را تصفیه کرده و به این ترتیب بخشی از مشکلات شهرهای جنوب شرقی و جنوب تهران رفع میشود.
ارتقایی گفت: ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب سد ماملو جهت شرب فرستاده میشود که از این میزان ۷۰ میلیون مترمکعب جهت مصرف در شهر تهران و ۳۰ میلیون مترمکعب نیز برای مصارف شهرهای جنوبی تهران ارسال خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران همچنین به طرح ساماندهی آبهای تهران اشاره و اظهارداشت: یکی از وعدههایی که از سالهای گذشته وجود داشته اجرایی شدن طرح ساماندهی آبهای تهران بوده که در این طرح ۲۰۰ میلیون مترمکعب به آبهای رها شده در جنوب تهران را که ۱۴۰میلیون مترمکعب آن از ۸ رودخانه جاری است جمعآوری میشود به این ترتیب که در دو مسیر ابتدای بهشتزهرا(س) و مسیر رودخانه سرخهحصار تصفیهخانه ساخته شده و جمعا ۱۰مترمکعب در ثانیه آب فاضلاب غیرخانگی تصفیه شده و به مصارف کشاورزی پاییندست خواهد رسید.
وی میزان اعتبار این طرح را نیز ۸۰۰ میلیارد تومان اعلام کردکه با مشارکت بخشخصوصی اجرایی خواهد شد و در سفری که رئیس جمهور به جنوب تهران خواهد داشت در قالب خرید تضمینی پسآب از سرمایهگذار خریداری خواهد شد.
ارتقایی اجرایی شدن روانآبها و فاضلاب غیر خانگی را یکی از بزرگترین طرحهای زیستمحیطی پایتخت عنوان کگردو افزود: با اجرای ساماندهی آبهای جنوب تهران اقدامی زیستمحیطی و استفاده بهینه از پسآب محقق خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در ادامه به برنامهها جهت احیای سفرههای آب زیرزمینی اشاره و اظهار داشت: دو دشت ورامین وشهریار به عنوان پایلوت جهت احیای سفرههای آب زیرزمینی پیشبینی شده که این دشتها ۸۰ تا ۸۵ درصد استان را شامل میشود.
وی همچنین از مسدود شدن ۶۵۰ حلقه چاه از ابتدای سال جاری تاکنون خبر داد و تصریح کرد: در کل باید دو هزار حلقه چاه مسدود شده و هزار کنتور نیز در چاههای مجاز نصب شود.
ارتقایی با پیشرفت قابل توجه در زمینه انسداد چاههای تهران در سال جاری گفت: به طور متوسط هر سال ۳۵۰ حلقه چاه را میبستیم اما از ابتدای امسال تاکنون میزان مسدود شدن سدها دو برابر شده است.
ارتقایی میزان اعتبارات استان تهران جهت اجرایی شدن طرحها را ۱۵۰میلیاردتومان اعلام کرد که از میزان تاکنون ۹۰ میلیارد تومان یعنی ۶۵ درصد تخصیص داده شده.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما در دشتهای نهگانه هر سال به طور متوسط ۱۵۰میلیون مترمکعب تسریع داشته یعنی بیش از میزان مقرر برداشت داشتهایم لذا برنامهریزی کردهایم که مازاد برداشت از سفرههای آب زیرزمینی را طی برنامه ۲۰ ساله به صفر برسانیم. یعنی تسریع آب خوانها و میزا آب برداشتی کاهش یافته و سفرهها به حالت تعادل برسند.
ارتقایی گفت: استان تهران در مقایسه با استانهایی مانند خراسان و فارس که در شرایط بحرانیتری به لحاظ منابع آبی قرار دارند وضعیت بهتری داشته لذا اگر درست برنامهریزی شود طی مدت ۱۰ سال به تعادل خواهیم رسید البته این قضیه ارتباط مستقیم با بارندگی دارد ضمن اینکه باید گفت در صورت بکار بستن تمامی تمهیدات همچنان نمیتوانیم به شرایط منابع آبی ۵۰ سال گذشته برگردیم.
ارتقایی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آیا با توجه به بارندگیهای مناسب سال جاری پروژههایی که خهت عبور از کم آبی همچون باروری ابرها پیشبینی شده بود اجرایی خواهد شد یا خیر توضیح داد: باروری ابرها پرهزینه است اما مطالعات ان همواره در دستور کار وزارت نیرو قراردارد.
وی افزود: بارور کردن ابرها در شرایط مساعد و بارانزا بودن ۱۰ تا ۱۵ درصد بارندگی را منجر خواهد شد اما در هر صورت به دلیل تنگناهای مالی که تا سال ۹۴ داشتهایم اجرایی نشده.
وی در خصوص پروژههای جلوگیری از تجاوز به حریم رودخانهها نیز گفت: ماباید حوزههای جاجرود و حریم رودخانه طالقان را پاکسازی کنیم که در این راستا ۲۰۰ هزار سازه در حریم روخانه جاجرود وجود دارد که تاکنون توانستهایم هر سال ۱۰۰ تا ۱۵۰ مورد را تخریب کنیم و اگر اعتبارات افزایش پیدا کند این میزان افزایش پیدا خواهد کرد.
وی میزان اعتبار تخصیص داده شده جهت آزادسازی حریم رودخانهها را در سال جاری دو میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: پیشنهاد کردیم که میزان اعتبار برای سالآینده به ۱۰ میلیارد تومان برسد.
ارتقایی میزان فرونشست زمینهای تهران را به طور متوسط ۳۷ سانتیمتر اعلام کرد و گفت: از طریق احیای سفرههای آب زیرزمینی و اقداماتی همچون تغذیه مصنوعی باید از فرونشست جلوگیری کنیم.
ارتقایی مبلغ فروش آب و فاضلاب تهران را ۳۰ تا ۵۰ تومان برای هر مترمکعب آب خام اعلام کرد و گفت: با توجه به میزان هزینهای که آب منطقهای متقبل میشود میزان فروش آب خام به بخش آب و فاضلاب باید به ۴۰ تا ۸۰ تومان برسد.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان کد خبر:۵۴۳۵۲۹۷ تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۴ – ۱۲:۵۲