بابک جمالی، یکی از کارشناسان کشاورزی این بار در ارتباط با آب و بازیافت آن توضیحات قابل توجهی را ارائه می کند که خواندن آن خالی از لطف نیست.
تعریف شما از آب بازیافتی چیست؟
در مورد بحران آب و خشکسالی بسیار گفته و نوشته شده است و با توجه به اهمیت بسیار زیاد این موضوع بر تمام جنبه های زندگی و ادامه حیات صنعت کشاورزی و حتی انسان ها، بحث در این باره و سعی در یافتن راه حل برای مدیریت خشکسالی و کاهش اثرات خطرناک آن کاملا ضروری به نظر می رسد. در حدود ۴/۳ درصد کره زمین را آب تشکیل می دهد. آب دارای یک چرخه است. حرکتی که نقطه آغاز و پایانی ندارد، آب از مایع به بخار یا به یخ تبدیل میشود و دوباره به حالت اول بازمیگردد. این چرخه میلیاردها سال است که سبب جابجایی مایع حیات در کره خاکی ما شده است. پس از لحاظ تئوری هر لیوان آبی که می نوشیم آب بازیافتی است. اما ازنظر تکنیکی بازیافت آب یعنی استفاده دوباره و مجدد از آب استفاده شده یا فاضلاب پس از فرایند ها و تیمار های ویژه با هدف حفظ منابع آب. از این آب می توان برای برآورده کردن نیاز های صنعتی مانند خنک کردن کوره ها یا کشاورزی و دامپروری استفاده کرد. تکنولوژی تصفیه فاضلاب برای دهه هاست که وجود دارد و مثال های متعددی برای استفاده از آب بازیافتی در دنیا وجود دارد. در ایالت کالیفرنیای آمریکا از سال ۱۹۲۹ از فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری پارک ها و زمین های گلف استفاده می شود و این ایالت را به یکی از پیشروان تصفیه و بازیافت آب در دنیا تبدیل کرده است. البته تصفیه آب استفاده شده با توجه به منبع آن و نوع استفاده می تواند نیازمند تکنولوژی پیشرفته و هزینه بر باشد.
موارد استفاده از آب بازیافتی را توضیح دهید؟
همان گونه که یاد شد، فاضلاب تصفیه شده بیشتر برای مصارف صنعتی یا در کشاورزی به کار می رود اما پیشرفت علم و ارزان تر شدن تکنولوژی راه هایی بهبود یافته در اختیار ما قرار می دهند که محدودیت استفاده از آب بازیافتی را از بین می برند و از این آب می توان برای مصرف خانگی و حتی شرب هم استفاده کرد. فناوری های مدرن مانند اسمز معکوس و گندزدایی با کمک طیف فرابنفش برای تهیه آب سالم بازیافتی برای نوشیدن استفاده می شوند. استفاده از تلفیق اوزن و تکنولوژی electrocoagulation می تواند مواد آلی، هیدروکربن ها، پلمیر های الیافی، ترکیبات شیمایی و فلزات سنگین و عناصر مانند آهن، باریم و بور و غیره را از فاضلاب حذف کند. در پژوهشی که توسط دانشگاه ساوت ویلز انجام شد سلامت آب تصفیه شده و بازیافتی با این روش ها ثابت شد حتی زمانی که غلظت ترکیبات مضر آن تا هزار برابر سطح معمول بالاتر بود. در پژوهشی دیگر نشان داده شد که احتمال یا خطر آلودگی میکروبی یا شیمیایی در فاضلاب تصفیه شده با روش های مدرن مانند اسمز معکوس و غیره برابر با آب معمولی لوله کشی در سیستم آب شرب شهری و حتی پایین تر از آن است. در پروژه های بین المللی فضانوردی تحقیقات روی سیستم های بسیار پیشرفته تصفیه فاضلاب وجود دارد مانند سیستم ECLSS که البته در حال حاضر گران هستند اما مسلم است که پیشرفت علم، فناوری ها را ارزان ساخته و در دسترس همگان قرار می دهد. راهکار دیگر استفاده از آب تصفیه شده برای تزریق مجدد به سفره های آب زیرزمینی برای پر کردن دوباره و حفظ سطح آنهاست. با این روش آب از لایه های متفاوت می گذرد و فلورای میکروبی زمین بر آن اثر می گذارد و نوعی تصفیه مجدد می شود؛ به عبارت دیگر آب بازیافتی به صورت غیر مستقیم دوباره استفاده می شود.
انتقال آب بازیافتی برای مصارف گوناگون چگونه است؟
اگر آب بازیافتی استانداردهای لازم برای شرب را نداشته باشد نیاز به نوعی سیستم لوله کشی مجزا برای رساندن آن به خانه ها و مجتمع های مسکونی وجود دارد. توزیع این آب در ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای دیگر در سیستم لوله کشی ارغوانی رنگ و متفاوت با لوله های آب معمولی صورت می پذیرد. در برخی از شهر ها تقاضا برای این آب که با قیمت ارزان تری در اختیار مشتریان قرار می گیرد بالاست و حتی به صورت جیره بندی شده یا با نصب کنتور ارایه می شود.
آیا هزینه های بازیافت آب زیاد است؟
در مناطقی که منابع آب شیرین در دسترس است مسلما با توجه به نیاز به فن آوری های مدرن، ساختار های تیمار فاضلاب، سیستم های انتقال یا تزریق به منابع زیرزمینی استفاده از فاضلاب گران تمام می شود اما با توجه به محدودیت منابع آبی به ویژه در شرایط نیمه خشک و خشک کشور ما و تغییرات اقلیمی و گرم تر شدن جو زمین و همچنین پیشرفت تکنولوژی های تصفیه فاضلاب و ارزان تر شدن آنها کم کم به عنوان یک راه جایگزین برای حل مشکلات یا حداقل کم کردن فشار خشکسالی یک گزینه قابل تامل برای آینده است.
منبع:خبرگزاری موج کد خبر:۷۴۱۶ تاریخ انتشار:ﺳﻪشنبه ۱ دی ۱۳۹۴ – ۱۱:۱۰