معاون آبخیزداری استان مرکزی اداره ملی و مردمی آبخیزها و جلب مشارکت مردمی را از دستاوردهای اجرای عملیاتهای آبخیزداری عنوان کرد.
رحمت عظیمی معاون آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی استان مرکزی با اشاره به اینکه بیش از یک دهه از دوره جدید عمر آبخیزداری در کشور که همراه با تحول اساسی در ساختار و اهمیت آن بوده است، میگذرد، اظهار کرد: در این سالها تحولی که منجر به ارتقاء سطح کیفی و کمی برنامهها در سطوح و بخشهای متفاوت مدیریتی، اجرایی، مطالعاتی و هماهنگی با سایر بخشهای ذیربط در عرصههای طبیعت بوده است را، شاهد هستیم.
وی تصریح کرد: اگر چه در کشور، آبخیزداری به دلیل عدم هماهنگی بین واحدهای مختلف بهرهبرداری از آب و خاک هنوز به مفهوم واقعی خود در حوضهها به اجرا در نیامده است، اما تلاشهای صورتگرفته بویژه در سالهای اخیر باعث ایجاد تحرک در سطح جامعه و توجه بیشتر به این امر مهم شده است.
عظیمی با اشاره به اینکه امروزه این واژه ناشناخته در چند دهه پیش، در بسیاری از رسانههای جمعی و طرحهای توسعه واژهای آشنا بوده و سعی میشود تا اصول آن به نحوی مد نظر قرار گیرد، افزود: دیدگاه برنامهریزان و کارگزاران بخش آبخیزداری از اجرای یک سری پروژههای اجرایی محدود، با هدف کنترل رسوب در بالادست سدهای بزرگ، درحال حاضر در سراسر کشور پهناور ایران گسترش یافته و با اهدافی همچون حفاظت آب و خاک، مقابله با خشکسالی، کنترل سیلابها، بهبود شرایط پوشش سبز زمینها، توجه به منابع زیربنایی کشاورزی، بهبود شرایط اقتصادی آبخیزنشینان و …. متحول شده و تکامل یافته است.
وی یکی از مهمترین دستاوردهای بخش آبخیزداری در این دوره جدید را قدم گذاشتن در راهی دانست که منتج به اداره ملی و مردمی آبخیزها و جلب مشارکت مردم در ابعاد مختلف باشد، عنوان کرد: در این راستا نیز با روشها و شیوههای مشارکتی گوناگون در سراسر کشور طرحهای دلگرمکنندهای به اجرا درآمده که به طور قطع باید توسعه یابد.
معاون آبخیزداری استان مرکزی با تاکید بر اینکه آبخیزداری در مسیری حرکت میکند که تجلیگر دیدگاه روشنی در پیشروی مسئولان این بخش زیربنایی است، گفت: با نگاهی منصفانه هنوز تا رسیدن به ارزش واقعی این بخش در توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، مدیریت منابع آب و سایر منابع وابسته در کشور فاصله زیادی وجود دارد و لازم است که در آینده آبخیزداری ارزش واقعی خود را بیش از پیش پیدا کند.
وی با بیان اینکه فعالیتهای آبخیزداری شامل زیربخشهایی است که در قالب مدیریتی و هدایتی، طرحهای مطالعاتی و برنامههای اجرایی قابل تفکیک است که در راستای بهبود فعالیتها و استفاده از تجربیات به دستآمده، ارزیابی طرحها در قالبی مدون انجام میپذیرد، به اثرات مهم عملیات آبخیزداری در عرصهها اشاره کرد و افزود: کاهش سه تا چهار مترمکعبی رسوبدهی در هر هکتار، کنترل یا نفوذ ۱۲۰ تا ۱۵۰ مترمکعب هرزآبهای سطحی در شیبهای مختلف با اجرای مجموعه اقدامات آبخیزداری و کنترل هزار مترمکعب سیلاب در هکتار با اجرای عملیات پخش سیلاب از جمله اثرات مهم عملیاتهای آبخیزداری است.
عظیمی کنترل ۵۰ تا ۶۰ مترمکعبی هرزآبهای سطحی از طریق اجرای عملیات مکانیکی در داخل آبراههها، افزایش تا ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار تولید دیمزارهای واقع تا شیب ۱۲ درصد با اجرای عملیات آبخیزداری، افزایش تولید ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم علوفه در هکتار با ترکیب عملیات مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیک، کاهش ۳۰ تا ۵۰ درصدی خطر سیل در یک شهر، ۲۰ روستا، دو هزار هکتار اراضی زراعی و بخش زیادی از جادهها و تاسیسات زیر بنایی به ازای هر ۱۵۰ هزار هکتار فعالیتهای آبخیزداری را از دیگر اثرات مثبت اجرای عملیاتهای آبخیزداری عنوان کرد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۹۲۵۱۴۷۹۲ تاریخ انتشار:چهارشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۴ – ۱۳:۵۸