معاون آبخیزداری استان مرکزی نگاه جامع و آمایشی را اصل اجرای برنامههای استحصال آب عنوان کرد.
رحمت عظیمی درخصوص مولفههای اساسی رویکرد آبخیزداری در برنامههای استحصال آب اظهار کرد: در مناطق خشک و نیمهخشک که ریزشهای جوی ضمن ناچیز بودن، دارای پراکنش نامتناسب است، حجم قابل توجهی از جریان تولیدی بصورت رواناب و جریانهای مخرب سیلابی از دسترس خارج میشود.
وی با تاکید بر اینکه آب از یک سو مهمترین عامل محدودکننده توسعه پایدار است و از سوی دیگر سیلابهای فصلی مهمترین عامل تخریب و ایجاد خسارت هستند، گفت: تامین و استحصال آب در چنین اقالیمی با محدودیتها و قیود خاصی همراه خواهند بود که عدم توجه به این مقولات مطمئنا امر برنامهریزی را با شکست مواجه خواهد کرد.
وی تهیه برنامههای مدیریت بحران در مواقع خشکسالی و سیلاب، تعیین ارزش اقتصادی آب با توجه به شرایط و پتانسیلهای حوضه، پتانسیل موجود منابع زمین(اراضی مستعد) را اصلیترین عوامل تعیینکننده توان استحصال آب در حوضههای آبخیز عنوان کرد.
معاون آبخیزداری استان عنوان کرد: در حقیقت وجود منابع آب کافی و اراضی مستعد شروط لازم جهت تحقق تامین آب بشمار میروند. فقدان هر یک از این عوامل تاثیرگذار در امر تامین و استحصال آب عدم تحقق اهداف پیشبینی شده را بدنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر عوامل محدودکننده و لازم جهت اجرای برنامههای استحصال و تامین آب مسایل دیگری نیز باید در راستای حفظ پایداری و تداوم موفقیت برنامهها مد نظر قرار گیرند، گفت: در این میان توجه جدی به مقوله مشارکت آبخیزنشینان در اجرای برنامههای تدوین شده از مسایل کلیدی و حیاتی است و بدون مشارکت فعال و همهجانبه مردم در اجرای برنامههای طراحی شده عملا موفقیت پروژهها در هالهای از ابهام خواهد بود.
عظیمی حضور فعال و موثر مردم و آبخیزنشینان در بهرهبرداری و نگهداری از پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری را رمز بقای این پروژهها دانست و با اشاره به اینکه خوشبختانه رویکرد ماده ۲۷ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابعطبیعی که عمدتا حول محور تامین و استحصال آب است، افزود: تجارب گذشته نشان میدهند که اقبال عمومی به این مقوله بسیار چشمگیر بوده و عملا مشارکت مردم را بدنبال خواهد داشت.
وی اضافه کرد: بررسی درخواستهای مردمی طی دو دهه فعالیتهای آبخیزداری در دوران جدید فعالیت بیانگر این مهم است که بیش از ۹۰ درصد از درخواستهای مردمی و حتی مسئولین و مقامات محلی حول محور آبخیزداری به منظور تامین و استحصال آب است و لذا مطمئنا رویکرد این برنامه میتواند مشارکت جویی و حضور فعال مردم را در امر تهیه، تدوین، اجرا و نگهداری و بهرهبرداری از پروژهها را تضمین کند.
معاون آبخیزداری استان از دیگر عوامل موثر در موفقیت اجرای برنامه مذکور را نگاه جامع و آمایشی به مقوله توسعه در بخشهای مختلف و زیرساختی در محدوده حوضه آبخیز عنوان کرد و با بیان اینکه عدم مدیریت تقاضاهای جدید در بخشهای صنعت، معدن، شهرسازی و … و عدم رعایت الگوهای مصرف در بخشهای مختلف کشاورزی و صنعت و شرب فشار مضاعف و دوچندانی را بر منابع آبی در داخل حوضه آبخیز وارد میسازد که چه بسا خارج از توان طبیعی و هیدرولوژیکی حوضه آبخیز است و منجر به بروز تنش آبی و نهایتا چالشهای اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی خواهد شد، اظهار کرد: بنابراین نگاه آمایشی به امر توسعه از موارد اساسی و تعیینکننده در امر موفقیت اجرای برنامههای استحصال آب خواهد بود.
عظیمی تاکید کرد: آبخیزداری از لحاظ ضرورت رعایت اصول مدیریت هماهنگ و ضوابط حفاظت آب و خاک یک موقعیت فرابخشی دارد و باید به عنوان یک برنامه ملی پذیرفته شده و به اجرا درآید.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۹۱۸۱۱۰۰۷ تاریخ انتشار:چهارشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۴ – ۱۵:۳۴