پژوهش علمی معرفی شبکه آبیاری دز با عنوان “عمران شبکه آبیاری سنتی دز و تاثیر آن در توسعه کشاورزی و اقتصاد خوزستان” پس از ۱۳ سال تحقیق مستمر منتشر شد.
این پژوهش علمی نتیجه انتقال تجربیات و اطلاعات پیشکسوتان این شبکه قدیمی و مدرن بوده که در آن از متون و مستندات موجود در آرشیو شرکت بهرهبرداری از شبکه های آبیاری شمال خوزستان و مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد استفاده شده است.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری از شبکههای آبیاری شمال خوزستان از انعقاد قرارداد این پروژه در مهرماه سال ۱۳۸۰ بین “محمود وائلیزاده” پیشکسوت شبکه آبیاری دز و شرکت متبوع خود خبر داد و گفت: این پروژه با پشتیبانی علمی و مالی شرکت بهرهبرداری شمال خوزستان و حمایت دفتر تحقیقات و استانداردهای شبکه های آبیاری و زهکشی سازمان آب و برق خوزستان و نظارت “عبدالرضا حسینی فر” و ویرایش و تدوین “غلامرضا خواجه ساهوتی” به اتمام رسیده است.
“محمد اسلامی” گفت: این پروژه علمی در سه جلد، ۶۸۱ صفحه و ۲۰ فصل تنظیم شده است و مرجع علمی خوبی برای متخصصان، کارشناسان، اساتید، دانشجویان و کارگزاران بخش آب و کشاورزی کشور محسوب میشود.
وی شبکه آبیاری دز را یکی از طرحهای مهم برای استفاده از منابع آب و خاک خوزستان عنوان کرد و گفت: در سال ۱۳۳۷ همزمان با ساختمان سد دز، مطالعه و طراحی قسمتی از شبکه در سطحی معادل ۲۲ هزار هکتار به صورت آزمایشی شروع و در اواسط سال ۱۳۴۲ بهرهبرداری از آن عمل آغاز شد.
به گفته “اسلامی” مطالعه و طراحی بقیه اراضی آبخور رودخانه دز به مساحت خالص ۷۲ هزار هکتار از سال ۱۳۴۶ به مرحله اجرا درآمد و در آذر ماه ۱۳۵۶ کل طرح شبکه آبیاری دز تکمیل شد.
وی اقتصاد کشاورزی منطقه شمال خوزستان را مدیون ساخت و بهرهبرداری از این شبکه بزرگ دانست و گفت: بیش از ۱۲۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این منطقه از طریق کانالهای شبکه دز آبیاری میشود و انجام این پژوهش علمی در راستای حفظ این سرمایه ارزشمند ملی است.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری از شبکههای آبیاری شمال خوزستان با توجه به انتشار این پژوهش در قالب گزارش مکتوب، اظهار امیدواری کرد پس از تامین منابع مالی مورد نیاز، مجموعه تحقیقات انجام شده برای استفاده عموم در قالب کتاب به زیور طبع آراسته شود.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۹۱۶۱۹۴۹۸ تاریخ ایجاد:۱۳۹۴/۰۹/۱۶ ۰۸:۳۸