سیبزمینیهایی که دفن شد فارغ از اینکه فاسد شده بود یا اینکه مسئولان چه تدابیری برای فساد آن می توانستند ببینند، تولیدش بر مبنای اقتصاد آب آن هم در شرایطی که کشور با بحران آب دست و پنجه نرم میکند، هزینههای هنگفتی در پی داشت که میتوان به هدر رفتن بیش از ۱٫۴ میلیارد لیتر آب اشاره کرد.
گرچه در هفتههای اخیر رویکرد مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به گونهای تغییر کرده است که سیب زمینی و هندوانه پر مصرف از نظر آبی را در بررسی های اخیرشان از فهرست محصولات کشاورزی آببر حذف و اعلام کردند این محصولات آببر نیستند اما سالهای سال است که کارشناسان و حتی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی بر آب بر بودن انواع محصولات سبزی و صیفی تاکید دارند و حتی حجتی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی بارها از پیگیری این وزارتخانه برای کاهش تولید محصولات سبزی و صیفی در فضای باز و توسعه کشت آن در فضای بسته (گلخانه) در جهت کاهش مصرف آب خبر داده است.
اما حالا سیبزمینی که به گفته کارشناسان با توجه به آببر بودن و درآمد ارزی پایین، تولید مازاد برای صادراتش هم به صرفه نیست، مدتی است حاشیهساز شده است. چراکه در این شرایط که بخش های مختلف کشور با بحران آب دست و پنجه نرم می کنند، اخباری مبنی بر دفن و امحاء ۱۷۰۰ تن سیب زمینی منتشر شده که البته به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی به دلیل شرایط نگهداری نادرست، قابلیت استفاده انسانی و حتی دامی را نداشته است.
اما سوال اینجاست که کمبود آب که در دولت یازدهم اهمیت پیدا کرده و شورای عالی و کمیته های ویژه برایش در بدنه دولت و وزارتخانه های جهاد کشاورزی و نیرو راه اندازی و فعال می شود، چرا باید آنقدر نادیده گرفته شود که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی از خیر ۱۷۰۰ تن سیب زمینی که با میلیاردها لیتر آب تولید شده است، بگذرند؟
مگر نه اینکه به گفته کارشناسان برای تولید هر کیلوگرم سیب زمینی ۸۶۰ لیتر آب مصرف میشود و ۱۷۰۰ تن سییب زمینی دفن شده یک میلیارد و ۴۶۸ لیتر آب خورده است و این یعنی ما با سیب زمینی های به اصطلاح فاسد استان فارس، این حجم عظیم آب را خاک کرده ایم!
این در حالی است که دولت هزینه های میلیارد دلاری را برای اصلاح زیر ساخت های آب و خاک کشور در نظر گرفته است و این به غیر از هزینه های هنگفتی است که برای نجات دریاچه های خشک شده ایران مانند ارومیه خرج می شود.
به گفته عبدالمهدی بخشنده – معاون برنامه ریزی اقتصادی وزیر جهادکشاورزی – ۱۰ میلیارد دلار اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای اصلاح آب و خاک طی برنامه ای سه تا چهار ساله هزینه می شود و از این میزان اعتبار که تا کنون بی نظیر بوده است، ۱٫۵ میلیارد دلار اعتبار برای احیای دشتهای ۵۵۰ هزار هکتاری ایلام و خوزستان، ۵۰۰ میلیون دلار برای ۴۶ هزار هکتار از اراضی سیستان و بلوچستان و دشت زابل و حدود هشت میلیارد دلار به صورت مشترک بین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو برای استانهای مرزی و شبکههای آبیاری و زهکشی و تجهیز و نوسازی اختصاص یافته است که در این میان برای تامین آب و شبکههای یک و دو وزارت نیرو و برای تجهیز و نوسازی و شبکههای سه و چهار وزارت جهاد کشاورزی باید این طرح را اجرا کند.
حال باید دید که وزیر جهاد کشاورزی همانگونه که شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد، ماجرای دفن ۱۷۰۰ تن سیب زمینی در استان فارس را پیگیری می کند و قصور احتمالی این امر مشخص و برخورد میشود؟ یا اینکه با گذر زمان، موضوع نیز به فراموشی سپرده می شود و کسی سراغی از میلیاردها لیتر آبی که با دست خودمان دفن کردیم را نمیگیرد؟
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۹۰۸۰۴۹۲۴ تاریخ انتشار:یکشنبه ۸ آذر ۱۳۹۴ – ۱۱:۴۱