استاندار کردستان گفت: مدیریت الگوی کشت و رعایت آن مطابق با پروانههای بهرهبرداری، کمک شایان توجهی به اقتصاد و منابع آبی استان میشود.
“عبدالمحمد زاهدی” در چهارمین نشست شورای حفاظت منابع آب کردستان اظهار داشت: طرحهای آب و سدسازی متعددی در استان اجرا میشود که آب سدهای در دست اجرای استان به مصرف توسعه استان میرسد و در سد تالوار نیز تنها سهم بخش شرب همدان از استان خارج میشود.
وی با بیان اینکه در صورت مدیریت الگوی کشت و رعایت آن مطابق با پروانههای بهرهبرداری، کمک شایان توجهی به اقتصاد و منابع آبی استان میشود، افزود: اصلاح و تغییر الگوی کشت و الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی باید با جدیت هر چه تمامتر از سوی دستگاههای ذیربط دنبال شود و بندهای تفاهمنامه اخیر فی مابین وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی باید ملاک و مبنای عمل باشد.
استاندار کردستان با تاکید بر اینکه هیچگونه محدودیتی در استان برای واگذاری آب به بخش صنعت وجود ندارد، گفت: به سرمایهگذاران این اطمینان خاطر را میدهیم که تامین آب بخش صنعت و تقویت زیرساختهای صنعتی در کردستان از اولویتها است.
وی با بیان اینکه مدیران همیشه بدترین شرایط را در برنامهریزیهای خود پیشبینی کنند و اقدامهای لازم برای هوشمندسازی مصرف آب در بخش کشاورزی باید با جدیت دنبال شود، تاکید کرد: مدیران و برنامهریزان تمامی حوزهها نباید بهصورت بخشی برنامهریزی کنند، بلکه باید در یک نگاه کلان به موضوع منابع آبی بهعنوان یک ثروت ملی نگریسته شود تا سرنوشت منابع آب زیرزمینی و تالابها و دریاچهها از وضع موجود بحرانیتر نشود.
زاهدی همچنین به موضوع چاههای غیرمجاز برقدار اشاره و خاطرنشان کرد: شرکت توزیع نیروی برق با هماهنگی شرکت آب منطقهای، بررسیهای لازم را در زمینه چاههای غیرمجاز برقدار انجام و راهکارهای مربوطه را ارائه نمایند و همچنین در موضوع تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز در دشتهای ممنوعه قروه و دهگلان ملاک و مبنای عمل باید قانون باشد و دستگاه قضایی بدون شک خود به موضوع حساسیت کاهش آبهای زیر زمینی در استان واقف است.
معاون امور عمرانی استاندار کردستان نیز در این جلسه با تاکید بر ضرورت توجه جدی به موضوع آب شرب شهری و روستایی و برنامهریزی برای پیشگیری از بروز بحرانهایی همچون بحران آب شرب شهر سنندج که در نیمه اول سال ۹۴ اتفاق افتاد، اظهار داشت: متاسفانه کمآبی در برخی روستاها زمینه مهاجرتهای بیرویه به شهرها را فراهم کرده است که این مهاجرتهای بیرویه موجب افزایش جمعیت شهری و حاشیهنشینی خواهد شد و به تبع آن کمآبی در شهرها را نیز بهدنبال خواهد داشت.
امیر قادری معاون امور عمرانی ضمن قدردانی از اقدامات صورت گرفته در امر هوشمند کردن چاه های آب کشاورزی به ویژه در محدوده دشتهای ممنوعه قروه و دهگلان، گفت: نصب کنتورهای هوشمند و حجمی و مدیریت مصرف آب در دشتهای شرقی استان یک ضرورت اجتنابناپذیر برای حفاظت از منابع آب استان است.
وی تصریح کرد: دولت ناچار به ادامه برنامه ریزی برای برخورد با چاه های غیر مجاز نه تنها در کردستان بلکه در کل کشور است که در این مسیر، آموزش و برگزاری همایش ها و نشست های تخصصی با فرمانداران، بخشداران، دهیاران و کشاورزان کمک شایانی به این برنامه ریزی ها خواهد کرد.
معاون امور عمرانی استانداری کردستان خاطرنشان کرد: اعتبارات استان در بخش آبخیزداری استان برای تثبیت پوشش گیاهی در بالادست منابع آب و ایجاد زیرساخت های تثبیت آب زیرزمینی یک ضرورت است که در سالیان گذشته وجود بحران در بخش شرب و کشاورزی باعث شده از این مهم غفلت شود که باید اعتبارات در این حوزه افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کردستان نیز در ادامه این جلسه به ارائه گزارشی درباره میزان بارندگی سال جاری در استان و مقایسه آن با سال آبی گذشته پرداخت و همچنین درباره منابع و مصارف سدهای استان با تاکید بر سدهای قشلاق و بانه به عنوان منابع تامین کننده شهرهای سنندج و بانه و عملکرد طرح احیاء در تعادل بخشی استان گزارشی را ارائه داد.
مهندس اقبال شانظری خواستار برگزاری جلسات منظم شورای حفاظت شهرستانها به ویژه شورای هماهنگی دشت در شهرستانهای قروه و دهگلان شد که به عنوان دشت پایلوت کشوری انتخاب شده است و تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی و شرکت توزیع برق استان به منظور اجرایی نمودن تفاهمنامه وزارتخانههای جهادکشاورزی و نیرو همکاری لازم را معمول نمایند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کردستان همچنین درخواست کرد: زمان دادرسی به پرونده چاه های غیرمجاز به حداکثر دو ماه کاهش یابد و تیز درخواست صدور حکم پلمب چاه های غیرمجاز در زمان انجام دادرسی و نیز نیروی انتظامی نیز در اجرای احکام صادره توسط مراجع قضایی به ویژه در دشت های پایلوت همکاری بیشتری با شرکت آب منطقه ای داشته باشد.
همچنین مدیر کل سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در این جلسه خواستار تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز به منظور حفظ حقوق کشاورزان شد و با تاکید بر جدیت این سازمان در مخالفت با کشت غیر متعارف سیب زمینی در سطح استان اظهار داشت: در راستای مخالفت سازمان جهادکشاورزی با کشت سیب زمینی در حال حاضر سطح اراضی زیر کشت سیب زمینی شرق استان از ۱۰ هزار هکتار به هفت هزار هکتار کاهش یافته است.
کریم ذوالفقاری تاکید کرد: با توجه به اینکه در تعیین الگوی کشت هیچ گونه اعمال حاکمیتی تدوین نشده باید ابزارهای حاکمیتی از طریق قوانین مندرج در قانون توزیع عادلانه آب اعمال شود.
سعید احمدپناه دبیر اجرایی خانه کشاورز استان کردستان نیز در این جلسه خواستار نصب کنتورهای حجمی هوشمند برای چاه های دیزلی، ضرورت تحویل حجمی آب به مالکین منابع آبی ، اجرای طرح های آبیاری تحت فشار برای منابع آبی عمومی همانند چشمه ها و قنوات و جلوگیری از ورود افراد متخلف و سودجو و بهره برداران غیرمجاز از استان های مجاور شد.
در چهارمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان کردستان مصوباتی بدین شرح تصویب شد: مقرر شد نسبت به تعیین تکلیف چاه های برقدار غیرمجاز اقدام شود، شرکت آب منطقه ای کردستان برنامه های نصب کنتورهای حجمی هوشمند برای چاه های دیزلی را تا حصول نتیجه پیگیری نماید، تشکیل کمیته مشترک بین شرکت آب منطقه ای استان و جهاد کشاورزی به منظور اجرایی نمودن مصوبات تفاهم نامه فی مابین وزارت خانه های متبوع و هماهنگی بیشتر در راستای صیانت و حفاظت از منابع آبی استان . همچنین مقرر گردید صدا و سیمای استان نسبت به اطلاع رسانی و پوشش خبری انسداد چاه های غیرمجاز به منظور جلوگیری از کشت و نیز رعایت سطح زیرکشت چاه های مجاز در سال آینده اقدام لازم را بعمل آورد.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۹۰۱۱۹۲۸۷ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۰۹/۰۱ ۰۴:۴۲