معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: حدود ۷۸ درصد دشتها و محدودههای مطالعاتی آب کشور در وضعیت ممنوعه قرار دارند.
مهندس “رحیم میدانی” در آیین افتتاح “کارگاه منطقه ای و میزگرد تخصصی بررسی روشهای مختلف غلبه بر چالشهای دستیابی به محیط زیست پایدار” با اشاره به جایگاه محوری بخش آب در توسعه پایدارایران، گفت: تصویب سیاستهای درازمدت این موضوع، نتیجه ملموس و تجلی محسوسی را در دستیابی به محیط زیست پایدار و تقویت بنیانهای مدیریت آب آشکار میسازد.
وی تاکید بر شرایط اضطراری زیست محیطی را فرصت خوبی جهت تبیین اهمیت و نحوه دستیابی به محیط زیست پایدار عنوان کرد و افزود: تمامی عوامل و عناصر اثرگذار و تاثیرپذیر در مدیریت محیط زیست و بهویژه نقش کلیدی آب به مبادله افکار، اندیشهها، تجربیات و دانش میانجامد.
وی آب را یکی از مؤلفههای مهم در حفظ، تعادل و پایداری اکوسیستم و محیطزیست دانست و افزود: براساس گزارش سازمان ملل متحد (۲۰۱۵)، در حال حاضر ۱٫۱ میلیارد نفر از مردم جهان از دسترسی به آب شرب سالم و ۲٫۵ میلیارد نفر نیز از بهداشت مناسب محرومند که حدود ۹۰ درصد از افرادی که هماکنون از بیآبی رنج میبرند، در آسیا و آفریقا زندگی میکنند.
میدانی تصریح کرد: اگر چه ایران حدود ۱٫۱ درصد از خشکیهای کره زمین را در برگرفتهاست، اما سهم کشور ما از آبهای شیرین کره زمین تنها ۰٫۱۱۵ درصد است.
وی با بیان اینکه در دهههای اخیر طولانی شدن دورههای خشکسالی، کاهش بارش، افزایش دما و وقوع پدیده تغییر اقلیم، یکی از عوامل تأثیرگذار بر منابع آب کشور بودهاست، گفت: متوسط درازمدت بارندگی سالانه کشور حدود ۲۴۳ میلیمتر است که کمتر از یکسوم میانگین بارش جهانی است.
وی ادامه داد: در کشور ما ایران، مدیریت منابع آب، دارای پیچیدگیهای بسیار و دربرگیرنده فعالیتهای سازهای و غیرسازهای متنوع و فراوان است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا محدودیت آب قابل دسترس، توزیع غیر یکنواخت آن در سطح کشور، افزایش جمعیت و الگوی نامناسب شهرنشینی و مراکز سکونتگاهی و نوع و شیوه تولید محصولات زراعی از منظر سازگاری با اقلیم، را مشکلات تأمین آب موردنیاز در بسیاری از مناطق کشور عنوان کرد و گفت: افزایش پسابهای صنعتی، شهری و کشاورزی و آلودهشدن منابع آب یکی دیگر از معضلات بهوجود آمده در این بخش است.
وی درخصوص منابع آب زیرزمینی گفت: کاهش روانابها سبب افزایش مصرف از این منابع شده و در حال حاضر اغلب محدودههای بزرگ و مطلوب و بااهمیت از نظر منابع آب زیرزمینی از بین رفته بهنحوی که حدود ۷۸ درصد دشتها و محدودههای مطالعاتی آب کشور در محدوده ممنوعه یعنیممنوعیت برداشت از منابع آب) قرار دارند.
وی افزود: برداشت بیرویه از این منابع سبب شده تا این منابع با افت شدید مواجه شده و در حال حاضر بالغ بر ۱۱۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت تجمعی از این منابع انجام شدهاست.
میدانی با بیان اینکه جابجاییهای جمعیتی و سازمان فضایی سکونتگاهها و مراکز زیست به صورت غیر اراد یموجب عدم تعادل در محیطزیست وبروز چالشهای متعدد شدهاست، گفت: این عدم تعادلها چه در بُعد کیفی و چه در بُعد کمی کاملاً مشهود است و جابجایی جمعیت و موج مهاجرت از جمله مواردی است که مسئله تأمین آب اضطراری را برای این جمعیت حساس کرده است.
وی افزود: آب به عنوان یکی از اصلیترین عناصر حیات، نقش بسزایی در ارتقای بهداشت ایفا میکند و آب موردنیاز شرب و بهداشت همواره جزو دغدغههای اصلی است.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۹۰۱۱۹۲۷۰ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۰۹/۰۱ ۱۲:۱۱