رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی گفت: بهترین راه برای مهار تبعات خشکسالی، مدیریت عالمانه منابع آب موجود است.
هاشم ولیپور مطلق اظهار کرد: خشکسالیها اثرات و تبعات بلندمدتی مانند اثرات متقابل اجتماعی و اقتصادی، مهاجرت، فقر، قحطی و کشاورزی و از جمله کمبود غذا را به همراه دارند.
وی افزود: محیط زیست و اکوسیستمهای مبتنی بر منابع آب با وقوع خشکسالیهای متعدد و برداشت بیرویه از ذخایر آبی بالاخص در اقلیمهای خشک و نیمه خشک با شرایط بحرانی روبرو است. محدودیت منابع آبی، رشد سریع جمعیت و نیاز به تولید مواد غذایی بیشتر در این مناطق سبب شده است که بخش کشاورزی نسبت به سایر بخشهای مصرف کننده آب تقاضای بیشتری برای مصرف داشته باشد.
تولید بیشتر غذا از آب کمتر مهمترین چالش بخش کشاورزی خراسان جنوبی
ولیپورمطلق، با اشاره به اینکه مهمترین چالش بخش کشاورزی در شرایط کنونی چگونگی تولید بیشتر غذا از آب کمتر است، افزود: کاهش عملکرد و تولیدات کشاورزی از جمله پیامدهای خشکسالی در استان است. با وجود همه این شرایط، کشاورزان به سمتی هدایت شدهاند که به ماندگاری این بخش در زمان خشکسالی منجر شده است. در خشکسالی به سمت محصولات مزیتداری رفتیم که با شرایط کمآبی سازگاری دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، با اشاره به تاثیر خشکسالی بر معیشت خانوارهای روستایی و افت عملکرد دامداری و کشاورزی استان، گفت: بروز شرایط جوی خاص از جمله گرد و خاک، کاهش نزولات آسمانی، کاهش تولیدات کشاورزی و دامی و خشک شدن بیش از ۵۰ درصد قنوات موجب شده روستاییان و کشاورزان با شرایط سختی حتی از لحاظ روانی مواجه شوند.
استفاده از صنایع تبدیلی و خدماتی مهمترین زمینه کمک به توسعه کشاورزی
ولیپورمطلق تاکید کرد: پرداختن به صنایع تبدیلی مهمترین کمک به توسعه کشاورزی، توسعه روستایی و اشتغالزایی در روستاها است. با رونق این صنایع، محصولات کشاورزی و دامی روستا، فرآوری و تبدیل به کالاهای با ارزشتری میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی یادآور شد: کارگاههای زود بازده نیاز کمتری به تسهیلات دارند و با توجه به توانمندی کشاورزان در کوتاه مدت میتواند به بهرهبرداری رسیده و اثراتش در توسعه کشاورزی تأثیرگذار باشد.
ولیپورمطلق تاکید کرد: کمبود آب یک معضل اساسی است که با رشد تقاضا به علت رشد جمعیت از جمله رشد شهرنشینی بر اثر سوء مدیریت و عوامل انسانی شدت بیشتری گرفته است.
وی با اشاره به اشتغال ۳۵ درصدی استان در بخش کشاورزی، خاطرنشان کرد: ۱۶۸۰ آبادی در استان بر اثر خشکسالی خالی از سکنه شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، با اشاره به تاثیر کشت سنتی در کم آبی استان، گفت: خراسان جنوبی یکی از خشکترین استانها است و کمبود آب همواره یکی از مهمترین موانع در روند توسعه کشاورزی آن به شمار میرود.
ولیپور مطلق ادامه داد: در طول زمانهای متمادی، کشاورزان در قالب دانش بومی خود روشهای متعددی را جهت مقابله با پدیده خشکسالی و پیامدهای ناشی از آن ابداع و توسعه دادهاند.
وی با اشاره به اهمیت این روشها به عنوان ابزاری مهم در مدیریت منابع آب در مناطق مختلف روستایی، تاکید کرد: لازم است تا دانش بومی کشاورزان برای مقابله اثربخشتر با خشکسالی مورد توجه جدی قرار گیرد. کشاورزان در قالب دانش بومی از روشهای سنتی متعددی برای مقابله با خشکسالی و پیامدهای گسترده ناشی از آن استفاده میکنند.
ولیپور مطلق به برخی از مهمترین این اقدامات اشاره کرد و گفت: مواردی همچون ایجاد استخرهای ذخیره آب، اندود کردن جویها و نهرها با خاک رس، حذف ریشههای سطحی، هرس شدید درختان در مواقع خشکسالی، مالهزنی و دیسک زدن خاک پس از آبیاری، استفاده از کاه و کلش در موقع آبیاری، کاشت عمقی بذر گندم و پنبه، کشت محصولات و ارقام مقاوم به کم آبی، پیشبینی هوا از طریق روشهای سنتی، کشت محصولات زودرس، استفاده از روشهای زراعی کم شخم، کشت همزمان محصولات و کشت ردیفی از جمله این روشها برای مدیریت منابع آب بوده است.
ولیپورمطلق، یکی از راههای مقابله با کم آبی در بخش کشاورزی را استفاده از روشهای نوین آبیاری تحت فشار و کم فشار دانست.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۸۲۴۱۴۰۵۸ تاریخ انتشار:یکشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۴ – ۰۴:۴۰