معاون حفاظت محیطزیست لرستان گفت: طبیعت و منابع زیستی استان متأسفانه همانند کالایی سودآور بدون اینکه به بقاء و تداوم زیست آن اهمیتی داده شود، مورد بهرهوری بیرویه قرار میگیرند.
«مهندس نبیالله قائدرحمتی» اظهار کرد: از ۴۳ مورد حادثه طبیعی در جهان ۳۳ مورد آن امکان و سابقه وقوع در کشور را دارند و ایران ششمین کشور از ۱۰ کشور نخست حادثهخیز در جهان است.
وی خاطرنشان کرد: ۹۰ سال گذشته بیش از ۲۰۰ هزار نفر از هموطنان ما در بلایای طبیعی جان خود را از دست دادهاند که ۷۶ درصد آن بر اثر زلزله، ۱۳ درصد بر اثر سیل و ۱۱ درصد بر اثر سایر حوادث طبیعی بوده است، خسارتهای سیل و فوتشدگان ناشی از آن رو به افزایش هستند و این یک هشدار مبنی بر تخریب بیش از پیش محیطزیست و منابع طبیعی است.
قائدرحمتی اظهار کرد: طبیعت و منابع زیستی استان متأسفانه همانند کالایی سودآور بدون اینکه به بقاء و تداوم زیست آن اهمیتی داده شود مورد بهرهوری بیرویه قرار میگیرند که نتیجه آن سیل، فرسایش، تخریب و خسارت به زیرساختها در استان است که از همین حالا باید برنامهریزی اصولی و مناسب و اقدامات مطلوب و شایسته انجام شود تا فرآیند سیل در آینده مهار و بحرانها کاهش یابند.
معاون محیطزیست لرستان تصریح کرد: همچنین مدیریت صحیح باید اعمال و روابط مناسب در محیطزیست و منابع طبیعی برای ایجاد تعادل در نوع استفاده از مناطق برقرار شود تا با توجه به شرایط متفاوت آنها در سطح استان و امکان برنامهریزی مناسب برای توسعه گام بداریم و علاوهبر حفظ محیطزیست و منابع طبیعی توسعه متوازن استان هم تحقق یابد.
وی با اشاره به پیشنهادات برای جلوگیری از تخریب و کنترل بارشهای سیلابی گفت: باید مطالعه حوضههای آبخیز، تثبیت و ساماندهی و حفظ رژیم رودخانههای استان انجام شود و نیز حفاظت و بهرهبرداری از منابع طبیعی حوضههای آبخیز در استان با تأکید بر آبخیزداری، مهار و ذخیرهسازی شود.
قائدرحمتی تصریح کرد: با توجه به اینکه تخریب مراتع، بروز سیل را بهدنبال دارد و پوشش گیاهی حوضه آبخیزها با این معضل درگیر بوده، ظرفیتسنجی دام و مرتع مناطق مورد تأکید است.
به گفته این مسئول با توجه به شیب، توپوگرافی مناطق و شیب طولی آبراهه و رودخانهها در استان مهار آب در سرشاخهها با انجام کارهای آبخیزداری و آبخوانداری و… مورد تأکید است.
وی افزود: با توجه به زمینهای تپه ماهوری در بخشهایی از استان احداث بندهای خاکی کوچک برای برخی قسمتهای حوضههای آبخیز و کاشت گونههای گیاهی «درختی و درختچهای» در مسیر آبراهههای اصلی مورد تأکید است.
قائدرحمتی با بیان اینکه تأمین اعتبار به جهت نصب سیستمهای هشدار سیل در سطح استان با اولویت نقاط حادثهخیز برای کاهش و جلوگیری از خسارتهای احتمالی ضروری است، خاطرنشان کرد: بهرهبرداری و برداشتهای بی رویه از معادن شن و ماسه رودخانهای و رعایت نکردن اصول فنی در این گونه برداشتها در حریم و بستر رودخانههای استان و قطع جریانهای آبی از مواردی است که در بروز سیل نقش داشته و باید مدیریت و کنترلهای مربوطه در این زمینه انجام شود.
معاون محیطزیست لرستان ادامه داد: رودخانههای فصلی و دائمی که از درون شهرهای استان از جمله خرمآباد، دورود، پلدختر، نورآباد، الیگودرز، کوهدشت، ازنا و… عبور میکنند باید لایروبی شوند و ضایعات و نخالههای ساختمانی و زبالههای تخلیه شده در حاشیه آنها جمعآوری و تمهیدات لازم اندیشیده شود.
وی با بیان اینکه کانالها و زیر و حاشیه پلها از هرگونه ضایعات و زباله و نخاله پاکسازی شوند تا آبهای ورودی احتمالی به آنها بدون مزاحمت و ایجاد تخریب و خسارت از داخل شهرهای استان عبور کنند، اظهار کرد: جمعآوری و دفع ضایعات، نخالهها و باطلههای حاصل از عملیاتهای خاکبرداری در مسیر جادههای شهری و بین شهری و روستائی با اولویت مسیر انهار، آبراههها و مسیلهای موجود در سطح استان انجام شود، بعلاوه ساخت و ساز در مسیل رودخانههای فصلی و دائمی و…، برای ساخت و سازهای ضعیف و غیرقانونی و فاقد ایمنی شهرها و روستاهای استان در برابر حوادث طبیعی که بیدفاع هستند برنامهریزی لازم بعمل آید.
قائدرحمتی تصریح کرد: سوخترسانی به موقع و مناسب برای روستائیان و عشایر یکی از ضروریات جهت حفظ درختان و جنگلهای استان است که نقش مهمی در کنترل سیلابها و جلوگیری از فرسایش و تأمین و تقویت آبهای زیرزمینی دارند.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۸۲۳۱۳۳۸۰ تاریخ انتشار:شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۴ – ۰۹:۱۲