مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در سفر به سیستان و بلوچستان گفت: ۱۸ درصد تبخیر سدهای کشور مربوط به چاه نیمههای سیستان است.
“محمد حاجرسولیها” در چهارمین کنفرانس هیدرولیک ایران که با عنوان “آب محور توسعه” سخن میگفت: اظهار داشت: از مجموع ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر با بارندگی متوسط ۲۵۰ میلیمتر با تغییرات دو دهه گذشته به حدود ۱۰۴ میلیاردمتر مکعب رسیده است؛ این چالش اصلی است که با آن روبرو هستیم و برای مقابله با آن از ظرفیت این کنفرانسها باید استفاده کرد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اینکه اکثر مناطق کشور ما در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد، افزود: در ۶ حوضه اصلی کشور پراکنش بسیار متغیراست و این توزیع نامتقارن و همچنین تغییر درجه حرارت باعث شده در سال آبی گذشته نسبت به مدت دراز مدت ۱۸ درصد کاهش بارندگی داشته باشیم که این رقم در بعضی از حوضه ها به ۴۰ درصد رسیده است.
حاج رسولیها درباره وضعیت بارندگی در کشور گفت: در ۱۵ سال گذشته ۲۰۰ تا ۲۲۰ میلیمتر بارندگی داشتیم که در ۸ سال گذشته به حدود ۲۰۰ میلیمتر رسیده است.
وی با اشاره به ساخت طرحهای سازهای در کشور گفت: در گذشته به این بخش توجه بیشتری شده و از این روست که با انتقادهایی همراه است، ولی باید نقدها منصفانه باشد و به دور از افراط و تفریط و نباید این کار را فراموش کنیم، زیرا وجود این سازهها باعث شد در سال آبی گذشته ۷۵ تا ۸۰ درصد از روانآبها را مدیریت کنیم و توانستیم ۳۰ میلیارد مترمکعب آب را ذخیره کنیم.
حاجرسولیها در ادامه اضافه کرد: در سدهای کشور یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب سالانه تبخیر داریم که از این مقدار ۳۵۵ میلیون مترمکعب مربوط به چاه نیمههای سیستان است.
وی گفت: از مجموع ۱۱۳ سدی که در حال حاضر در کشور در حال ساخت است، اولویت با سدهایی است که بیش از ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند؛ امیدوراریم تا پایان سال ۳ تا ۴ سد را به بهرهبرداری برسانیم.
* خلا علم و دانش برای حفظ منابع آب سیستان و بلوچستان
در این همایش استاندار سیستان و بلوچستان اظهار داشت: امروز در کشور پدیده های مختلفی نظیر خشکسالی، افزایش دما و کاهش بارندگی مشکلات فراوانی را در حوزه منابع آبی به وجود آورده است، به طوری که بسیاری از این ذخایر در حال خشک شدن هستند.
“علی اوسط هاشمی” ادامه داد: برای کاهش آسیب وارده در این حوزه باید از فکر و خرد انسانها در قالب یافتهها و دستاوردهای علمی نهایت بهرهبرداری را کرد.
وی تصریح کرد: اگر در اجرای برنامههای محوری حاکمیت دانش مدنظر قرار گیرد اثرات مطلوب آن در آینده نزدیک به خوبی نمایان خواهد شد.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: متاسفانه این استان با آسیبها و پدیدههای مختلفی دست و پنجه نرم میکند که برخی از آنها نشان از خلا علم و دانش دارد.
هاشمی تاکید کرد: برای برون رفت از مشکلات باید بسیاری از راه های آزموده شده داخلی و خارجی که اثرات آن نمایان است را مدنظر قرار داد.
وی گفت: با توجه به اینکه در یک روز در سیستان و بلوچستان ۱۰۰ میلیمتر بارش گزارش میشود که به همان سرعت نیز بدون استفاده هدر میرود، انتظار داریم در کنار نگاه خاص دولت برای حل بسیاری از مشکلات استان نگاههای دیگر نیز معطوف این منطقه شود.
استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: در طول ۲۰ سال گذشته ۱۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان مجهز به سامانه آبیاری تحت فشار شد، اما هم اینک با عنایت دولت ۴۶ هزار هکتار از زمین های کشاورزی دشت سیستان با ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار از محل صندوق توسعه ملی زیر پوشش این طرح قرار گرفته است.
هاشمی خاطر نشان کرد: با توجه به تبخیر بالای حدود ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب در دشت سیستان ناشی از بادهای ۱۲۰ روزه و هدر رفت منابع آبی باید برای خروج از این مشکلات و جلوگیری از اثرات مخرب آن نظیر حاشیه نشینی موضع فعال اتخاذ شود.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۸۲۰۱۹۱۲۰ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۰۸/۲۰ ۰۴:۰۳