منطقه گردشگری و ییلاقی چشمه اعلا چند هفته ای است که در مرکز خبرها قرار گرفته، روستایی که جزو دهستان حومهٔ بخش مرکزی شهرستان دماوند بوده و دارای آب و هوایی کوهستانی و سردسیر است.
عمده دلیل شهرت این روزهای چشمه اعلا را می توان مربوط به خبرهای ناشی از پلمپ کارخانه آب معدنی دماوند دانست که در سال های گذشته مسوولان آن همواره مدعی پرکردن بطری ها با آب حاصل از این چشمه بوده اند.
در سال ۱۳۵۲ شرکت «پریه» فرانسه پس از بررسی چشمه های معدنی در ایران، چشمه اعلا را با توجه به خصوصیات مناسب آب آن تایید و برای نخستین بار در ایران اقدام به احداث کارخانه بسته بندی آب کرد.
در حالی که مسوولان این کارخانه همواره بر استفاده از آب چشمه اعلا تاکید داشته اند اما بررسی ها و صحبت با ساکنان محلی این روستا نشان می دهد «آبی که از سوی این کارخانه بسته بندی می شود، همان آب چشمه اعلا نیست».
بسیاری از ساکنان این روستا بر این باورند با توجه به اینکه آب چشمه اعلا به علت خشکسالی در سال های اخیر کاهش چشمگیر یافته و آنچنان نیست که بتواند نیازهای این کارخانه را تامین کند؛ به گفته آنها کارخانه دماوند در فاصله ۲۰۰ متری چشمه اعلا، چاه عمیقی را حفاری کرده و تمامی بطری های آب این کارخانه از آب آن چاه پر می شده است.
مساله ای که بارها ازسوی مسوولان و مدیران این کارخانه نفی شد و در چند هفته گذشته و با بازرسی از محصولات این کارخانه از سوی سازمان غذا و دارو افشا شد آب های تولید شده در این کارخانه از آب چاه پر شده و استانداردهای لازم برخوردار نبوده و خط تولید و همچنین توزیع محصولات باید متوقف شود.
ماجرا از آنجا آغاز شد که بر اثر نگرانی های مکرر مردم درباره سلامت آب های معدنی و تاثیرات آن بر افراد جامعه، وزیر بهداشت به سازمان غذا و دارو ماموریت داد تا محصولات شرکت های تولید آب معدنی و آشامیدنی را مورد بازرسی دقیق قرار دهند؛ پیشنهادی که با استقبال انجمن تولید کنندگان آب های معدنی و آشامیدنی قرار گرفت.
استقبال این انجمن نشان می داد که کمترین موارد تخلفی در شرکت های تولید کننده وجود ندارد و به زودی سلامت محصولات به طور صد در صد از سوی وزارت بهداشت تایید خواهد شد اما روال کارها آن طور که مسوولان این انجمن انتظار داشتند پیش نرفت و محصولات بزرگترین و قدیمی ترین برند تولید کننده آب های بسته بندی در ایران یعنی شرکت دماوند از سوی سازمان غذا و دارو ناسالم شناخته شد.
در جلسه مدیرعامل فرانسوی این شرکت و مسوولان سازمان غذا و دارو، مقرر شد برای رفع موارد آلودگی و … شرکت چند روزی تولیدات و توزیع آب های بسته بندی خود را متوقف کند و پس از رفع موارد آلاینده، خط تولید را از سر گیرد.
توقف خط تولید در اثر سوء برداشت ها
مساله ای که به گفته پیمان فروهر،دبیر انجمن آب های معدنی و آشامیدنی شاید به دلیل درست متوجه نشدن این دستور از سوی مدیر عامل فرانسوی، منجر به بروز سوء تفاهم هایی شد که سرنوشت دماوند را به این جا کشیده است.
فروهر به افکارخبر گفت: میشل راسکائو مدیر عامل شرکت دماوند پس از بازگشت از آن جلسه، خط تولید را متوقف کرد اما نمی دانست نمی تواند محصولات تولید شده قبلی را در بازار توزیع کند و با وجود توقف خط تولید، دو کامیون از محصولات قبلی را به بازار فرستاد.
وی ادامه داد: این اقدام از سوی سازمان غذا و دارو به منزله عدم تمکین تلقی شد و نام این شرکت به عنوان برند متخلف رسانه ای شد.
این در حالی است که مدیر عامل دماوند در نشست مطبوعاتی که یک ماه پس از توقف تولید این شرکت برگزار شد؛ درباره نتایج آزمایشهای آبهای آشامیدنی دماوند گفت: دماوند هیچگونه نتیجه رسمی از آزمایشهای سازمان غذا و دارو دریافت نکرده است و این در حالی است که مدیران شرکت دماوند در اقدامی جداگانه محصولات خود را به آزمایشگاههای معتبر داخلی و خارجی سپردهاند و از آنها تأییدیه دریافت کردهاند.
وی افزود: تذکر شفاهی سازمان غذا و دارو منجر به سوء برداشت برای مدیران شرکت دماوند شد و به این ترتیب شرکت مجبور به توقف خط تولید برای ۳۰ روز شد.
آلودگی محرز آب دماوند
در مقابل رسول دیناروند، رییس سازمان غذا و دارو اظهار کرد: شهریور ماه آزمایش هایی بر روی آب های تولیدی این شرکت انجام و مشخص شد که آب های این شرکت به میکروب “سودوموناس” آلوده است به همین منظور دستور توقیف این محصول داده شده و اعلام شد تا هرچه سریع تر مسؤولان این شرکت نسبت به رفع آلودگی های میکروبی اقدام کنند.
وی افزود: علی رغم ارائه دستور توقف تولید این شرکت دستور فوق را به خوبی اجرا نکرده و اقدام به توزیع محصولات خود در بازار کرد که در نهایت دستور پلمب خط تولید صادر شد.
رییس سازمان غذا و دارو توضیح داد: بعد از مدتی مسوولان این شرکت به ما اعلام کردند که مشکلات مرتفع شده و آماده تولید هستیم که دوباره بازرسان ما با حضور در کارخانه اقدام به نمونه گیری از آب کردند که متاسفانه این بار وجود میکروب ایکولای در چاه منشاء تولید آب این کارخانه از سوی آزمایشگاه تشخیص داده شد که نشان دهنده آلوده بودن آب به فاضلاب انسانی است و لذا بعد از مشخص شدن این نتایج سریعا پروانه تولید آب معدنی دماوند تعلیق شده و این شرکت ملزم به طی فرایندهای میکروب زدایی شد.
وی تاکید کرد: هم اکنون و پس از پاکسازی خط تولید و اصلاحات دیگر فقط اجازه تولید آب آشامیدنی و نه آب معدنی به این شرکت داده شد.
همه باید تسلیم قانون باشند
در این رابطه وزیر بهداشت نیز با بیان اینکه رییس جمهور حساسیت ویژهای روی آبهای معدنی دارند، نیز گفت: سازمان غذا و دارو تا کنون اقدامات درست و منطقی در خصوص آبهای معدنی انجام داده و ما تأکید کردیم که در مرحله اول بدون اینکه مصاحبهای بشود یا صدایی بلند شود به آنها اخطار داده و مواردی که دارای آلودگی هستند، پلمپ شوند تا رویه را اصلاح کنند.
دکتر سید حسن هاشمی افزود: متاسفانه آنها رعایت نکردند و موضوع را رسانهای کردند طبیعی است که دولت از اقدامی که انجام داده دفاع خواهد کرد.
وزیر بهداشت اظهار کرد: مسوولان شرکت آب معدنی دماوند بیش از این به خودشان آسیب نزنند و همه تسلیم قانون باشند و به سلامت مردم فکر کنند.
دکتر هاشمی تاکید کرد: از این پس لازم است بلافاصله پس از تأیید تخلف توسط یک واحد تولیدی، این تخلفات اعلام شود.
سابقه تخلف های شرکت دماوند
گفتنی است ، در سال ۱۳۸۸ به گزارش روزنامه اعتماد، محمولهٔ صادر شدهٔ آب معدنی برای نیروهای ناتو مستقر در افغانستان بهعلت غیربهداشتی و سرطانزا بودن و آلودگی به سرب و آرسنیک و نیترات برگشت داده شد. همچنین در این رابطه گزارشی هم از سوی وزارت بهداشت تهیه شده بود که غیربهداشتی بودن این آب و عوارض آن را تأیید میکرد اما بعد از گذشت دو هفته تغییراتی در این گزارش داده شد. در طول چند سال اخیر این موضوع به دلایلی مخفی نگه داشته شد.
شرکت آبهای معدنی دماوند مدعی شد صادرات گستردهای را به اقصی نقاط جهان ازجمله کشورهای همسایه داشته و از بدو آغاز به این فعالیت تا کنون هیچ محمولهای از این شرکت از مقاصد صادراتی عودت داده نشده و هیچگونه مدرکی دال بر این مدعی در نهادهای ذیربط وجود ندارد. این شرکت مدعی شد که تمامی تولیداتش دارای نشان ملی استاندارد است و سه گواهینامهٔ جهانی ایزو کیفیت و محیط زیست و سلامت را در اختیار دارد.
وزارت بهداشت در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۴ به دلیل آلودگی میکروبی و توزیع آب معدنی با تاریخ تولید قدیمی دستور توقف تولید و پلمپ شرکت را صادر و به دلیل عدم توجه و تولید بدون مجوز حکم قضایی صادر و شرکت تحت پیگرد قانونی قرار گرفت و مجوز شرکت تنها برای تولید آب آشامیدنی بوده و این شرکت نمی تواند آب معدنی تولید کند.
حال این سووالات مطرح می شود در حالی که در سلامت محصولات شرکت دماوند در سال های گذشته نیز شک و شبه هایی وجود داشته چرا وزارت بهداشت دولت دهم هیچ اقدامی نکرده و در دولت یازدهم نیز چرا باید بازرسی و نمونه گیری محصولات زودتر از این و به طور مداوم انجام نشده است؟
اکنون بسیاری از هموطنان نگران مصرف آب های معدنی هستند زیرا در چند سال گذشته مسوولان و کارشناسان مختلف نسبت به سلامت آب های آشامیدنی هشدار دادند و به گفته آنها در این آب نیترات، فاضلاب انسانی و کودهای شیمیایی و … وجود داشت و این مساله سبب شد تا عده زیادی از مردم نسبت به مصرف آب های معدنی و بسته بندی تمایل پیدا کنند، حال چه تضمینی وجود دارد که آب های تولید شده در شرکت های کوچکتر و در استان های دیگر از سلامت کافی برخوردار باشند؟
آیا سازمان غذا و دارو از این پس با متخلفان برخوردهای جدی خواهد کرد؛ هرچند این مورد بسیار بعید به نظر می رسد زیرا در قانون میزان جرایم در نظر گرفته شده برای تخلفات حوزه غذا و دارو بسیار ناچیز است و دولت تاکنون هیچ لایحه یا اصلاحیه ای برای این مساله تهیه نکرده و به مجلس نفرستاده است در حالی که به گفته وزیربهداشت جریمه های ۵ تا ۲۰ هزار تومانی و حداکثر ۳ میلیون تومانی برای تخلفاتی نظیر استفاده از ماده غیر مجاز پالم در لبنیات به هیچ عنوان بازدارنده و متناسب نیست.
با توجه به موارد ذکر شده چگونه می توان اطمینان داشت تا از این پس مصحولات تولید شده ازسلامت کافی برخوردار باشند؟
منبع:افکارخبر کد خبر:۴۵۸۵۸۵ تاریخ انتشار:چهارشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۴۶