عضو کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی گفت:متأسفانه وزارت نیرو با عملیات آبخیزداری مشکل دارد.
سکینه عمرانی افزود:تنها راه برون رفت از بحران آب اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری است که وزارت جهادکشاورزی و سازمان جنگل ها باید بیشتر از گذشته به آن توجه کنند.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی بیان داشت:آبخیزداری و یا بعبارت دیگر مدیریت حوزههای آبخیز از راه های بسیار موثر در حفظ آب حاصل از بارش و توسعه منابع آب قابل دسترس کشور است که اثرات عمده ای از جمله:کاهش سرعت آب، افزایش پوشش گیاهی و درنتیجه افزایش نفوذ پذیری خاک،کنترل، مهار و بهره وری مناسب از سیلاب و کنترل فرسایش خاک و…را درپی دارد.
وی ادامه داد:با تمام مزایای عملیات آبخیزداری،متأسفانه هم اکنون اختلافات زیادی درحوزه آبخیزداری منابع آب کشور،علل خصوص دریاچه ارومیه،بین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو وجود دارد که امیدواریم هرچه زودتر این اختلافات به پایان برسد و گام های موثری در رابطه با بخش آبخیزداری منابع آب صورت گیرد.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی در خصوص روند خشکی دریاچه ارومیه گفت:به لحاظ کارشناسی یکی ازعوامل موثر بر کاهش سطح آب دریاچه ارومیه،افزایش دما وکاهش ۱۸درصدی بارندگی در سال های اخیر است که در پی آن میزان تبخیر از سطح آزاد آب این دریاچه افزایش یافته به طوری که، بررسی ها نشان می دهد،مقدار نزولات جوی به طور فاحشی نسبت به میانگین دراز مدت تنزل پیدا کرده است که این تغییر اقلیم وتنزل نزولات جوی در کاهش سطح آب دریاچه ارومیه تاثیر بسزایی داشته است.
وی ازحفربی رویه چاه ها و برداشت منابع آب زیرزمینی درحاشیه دریاچه ارومیه خبر داد وافزود:افزایش بی رویه چاه ها و برداشت مجاز و غیر مجاز منابع آب زیر زمینی دراثر توسعه صنعت و کشاورزی،مانع نشرآب های زیرزمینی به دریاچه می شوند به طوری که،تاثیر قابل ملاحظه ای بر سیر نزولی آبدهی رودخانه های این حوزه داشته که خود منجر به کاهش قابل ملاحظه رواناب های ورودی به دریاچه شده است.
عمرانی ادامه داد: با توجه به اینکه،رودها و سیلابها اصلی ترین منابع تأمین کننده آب دریاچه ارومیه محسوب می شوند،روند کاهش بارش ها و روان اب ها نقش بسیارمهمی درخشک شدن دریاچه ارومیه دارد.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی در پایان خاطر نشان کرد: اساسا سد سازی به طور مطلق بد نیست ودر بعضی از نقاط ایجاد سد می تواند بسیار موثر باشد اما این بدان معنی نیست که اطراف دریاچه ها و حوزه های بالا دست را سدهای متعدد بزنیم که فاجعه زیست محیطی رخ دهد.
لازم به یادآوری است،حوزه آبخیز دریاچه ارومیه،با ۸۷۶/۵۱ کیلومتر مربع ۳ درصد مساحت کشور را دربرمیگیرد.این حوزه با داشتن دشتهای فراوان،یکی ازمراکزعمده وبا اهمیت فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به شمارمی آید.
منبع:خبرگزاری آریا کد خبر:M-ch2531 تاریخ انتشار:۱۵ مهر ۱۳۹۴ – ۱۰:۳۴:۱۹