سیدمحمدرضا رضازاده در نشستی خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر روشن شدن تکلیف سد گتوند، اظهار کرد: در این زمینه دانشگاه تهران پژوهش انجام داده است و با توجه به اینکه کارفرمای این امر سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور است و کار به طور کامل به عهده سازمان بیطرف گذاشته شده تا کسی زیر بلیت آب نیرو نباشد، لذا ترجیح ما این است که در این زمینه اظهارنظری نکنیم.
وی با بیان اینکه در حضور معاون اول رییسجمهور نتیجه نهایی دانشگاه تهران مبنی بر اینکه باید در این زمینه مدیریت مخزن صورت بگیرد، مطرح شد، اظهار کرد: هنوز این مساله به صورت رسمی به ما ابلاغ نشده و برای دریافت این سوال باید به سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تشریف ببرید.
اظهارات مدیرعامل آبنیرو به عنوان کارفرمای پروژه گتوند درحالی مطرح میشود که پیشتر معاون وزیر نیرو در امور آب تصریح کرده بود: نظر همه کارشناسان بر این است که آبگیری سد گتوند از همان ابتدا اشتباه بوده و در این مساله تعجیل شده است.
میدانی در پاسخ به این سئوال که آیا آبگیری گتوند از ابتدا درست بوده است، تصریح کرد: اگر الان با تجربیاتی که به دست آوردهایم به عقب برگردیم باید گفت که این مساله باید این مساله بعد از اجرایی شدن پروژه انتقال آب شور صورت میگرفت.
وی ادامه داد: نظر دانشگاه تهران نیز منوط به همین موضوع بود که باید آبگیری بعد از پروژه انتقال آب شور صورت میگرفت.
حاشیههای گتوند به نظر رو به پایان است. با نزدیک شدن به روشن شدن تکلیف گزارشهای رسمی درباره این سد، دیگر زمان اصرارها و انکارها به پایان میرسد و اکنون اظهارنظرهای رسمی تاثیر این سد بر رود کارون و محیط زیست منطقه را نشان میدهد.
گتوند، سدی که از روزهای نخست آبگیری با حاشیه دست به گریبان بود، حالا و پس از استماع گزارش موسسه آب دانشگاه تهران در شورای عالی آب، مورد انتقاد معاون اول رییس جمهور نیز قرار گرفت و اسحاق جهانگیری تاکید کرده است معتقد است که باید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و وزارت نیرو مساله سد گتوند که یکی از عوامل آلایندهی رودخانهی کارون است را بررسی کند.
بر اساس اعلام اخیر معاون اول رییس جمهور و رییس نشست شورای عالی آب، “سد گتوند یکی از عوامل آلایندهی رودخانهی کارون است” و علی رغم اینکه در طراحی احداث این سازه به لحاظ مهندسی کار بزرگی انجام شده، اما “متاسفانه مشاورین طرح در انجام مطالعات همه جانبه دقت و محاسبات لازم را انجام نداده اند.”
به گفته اسحاق جهانگیری، مشکلات استان خوزستان از جمله ریزگردها و مسائل مرتبط به سد گتوند و آلودگی رودخانه کارون دغدغه اساسی دولت است و از اهمیت ویژه ای برای دولت برخوردار است و دولت به مردم شریف خوزستان اطمینان می دهد که مشکلات فراروی این استان را برطرف خواهد کرد به گونه ای که سد گتوند که امروز از مسائل جدی استان است به کانونی اطمینان بخش برای توسعهی استان خوزستان تبدیل شود.
در ماههای اخیر انتقادها از تاثیر گتوند بر کیفیت آب کارون شدت گرفته بود و برخی منتقدان تندتر حتی خواستار تخریب این سد شده بودند که در نهایت دولت تصمیم به تعیین تکلیف این پروژه از سوی نهادی بیطرف گرفت، اما نتایج این جلسات هنوز به کارفرمای اجرای این طرح ابلاغ نشده است و کماکان باید منتظر سرنوشت نهایی آن ماند.
آغاز حفاری تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه
رضازاده از آغاز حفاری مکانیزه انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: در این هفته این پروژه با حضور وزیر نیرو آغاز میشود و باید گفت که این امر به شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران واگذار شده است.
وی با بیان اینکه سد کانی سیب آخرین نقطهای است که میتوان به صورت ثقلی و در کانالهای روباز آب را به دریاچه ارومیه انتقال داد، اظهار کرد: به دلیل اینکه مابقی پروژهها به علت ارتفاع سطح به پمپاژ آب چند صدمتری نیاز دارند و یک هزینه دائمی بهرهبرداری را نیز در بر میگیرد لذا لازم است که از این سد استفاده شود.
رضازاده با اشاره به حوزه مجاور رودخانه بادین آباد که ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب وارد میکند، گفت: با یک کانال انحرافی ۵٫۹ کیلومتری بخش عمدهای از این آب به پشت سد کانی سیب انتقال میدهد.
مدیرعامل شرکت توسعه آب و نیروی ایران ادامه داد: مجموع این آبها با رهاسازی نیاز زیست محیطی که در آن محدوده وجود دارد میتوان گفت که حدودا ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب از پشت مخزن سد کانی سیب را به حوزه دریاچه ارومیه منتقل میکند.
وی با اشاره به جزئیات اجرای این پروژه، اظهار کرد: برای انتقال این حجم آب به دریاچه ارومیه یک تونل با قطرهای ۵٫۵ متر طراحی شده که در مجموع طول این تونلها ۳۵٫۳ کیلومتر است که خود به دو بخش ۲۱ کیلومتری خروجی و ۱۴ کیلومتری ورودی تقسیم شدهاند.
به گفته وی، دو دستگاه TBM از نوع دبل شیلد هارد راک ساخت فرانسه خریداری شده که دو پوستهای و برای سنگهای سخت است و از روز سهشنبه راهاندازی میشود. علاوه بر این TBM دوم بهمن ماه وارد ایران میشود که امیدواریم از اردیبهشت سال آینده کار حفاری را آغاز کند.
رضازاده با بیان این مهم که زمانبندی حفاری پروژه انتقال آب کانی سیب به دریاچه ارومیه تا ابتدای سال ۹۸ طول میکشد، اظهار کرد: برای این تونل ۲۱ کیلومتری ماهانه ۵۰۰ متر پیشروی پیشبینی شده است.
وی هزینه ارزی ریالی کل پروژه را ۱۶۰۰ میلیارد تومان پیشبینی و اظهار کرد: با توجه به اینکه دریاچه ارومیه ۱۵ تا ۳۰ میلیارد متر مکعب آب کم دارد میتوان گفت با این انتقال سالانه ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب دریاچه ارومیه تامین میشود.
به گفته وی، باید پروژههای دیگری در محدوده دریاچه ارومیه به اجرا در آید تا شاهد احیای این دریاچه باشیم.
رضازاده اظهار کرد: برای اینکه آب انتقالی به دریاچه هدایت شود کانالی در خروجی تونل تا دریاچه کشیده میشود و با توجه به اینکه حدود پنج میلیون نفر در محدوده دریاچه ارومیه زندگی میکنند و اراضی کشاورزی این منطقه طی بیست سال گذشته سه برابر شده و از ۱۵۰ هزار هکتار به ۴۵۰ هزار هکتار رسیده است لذا باید گفت که احیای دریاچه ارومیه به مشارکت و همراهی تمامی ذینفعان بستگی دارد.
به گفته وی، در حال حاضر انتقال آب از دریای خزر به دریاچه ارومیه در مرحله مطالعات شناخت قرار دارد و با توجه به اینکه این مساله یک سال و نیم طول میکشد بعد از سپری شدن این زمان میتوان کار اجرایی را آغاز کرد.
منبع:صبا کد خبر:۹۴۰۷۱۱۰۷۰۵۴ تاریخ انتشار:۱۱ مهر ۱۳۹۴ ۱۷:۰۷