مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود به وضعیت فاضلاب و دفع آن در معادن ایران پرداخته است که یافتههای این گزارش نشان میدهد در سال ۹۲ معادن سنگآهن با ۹ میلیارد و ۴۲۲ میلیون تومان، بیشترین سرمایهگذاری را در بخش محیط زیست انجام دادهاند.
بررسیهای از اطلاعات زیست محیطی که به تازگی مرکز آمار ایران از معادن در حال بهرهبرداری منتشر کرده، سال ۱۳۹۲ از تعداد ۵ هزار و ۴۴۵ معدن فعال کشور، هزار و ۵۹۷ معدن که ۲۹٫۳ درصد از کل معادن است، دارای فاضلاب است. از این تعداد معادن استخراج شن و ماسه، سنگ تزئینی وسنگ تزئینی و سنگ آهک به ترتیب با ۷۸۵، ۴۴۹ و ۱۶۳ معدن، بیشترین معادن دارای فاضلاب را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین نتایج آمارگیری نشان میدهد که در سال ۹۲، از تعداد هزار و ۵۹۷ معدن دارای فاضلاب، ۴۹۴ معدن دارای سیستم تصفیه فاضلاب بودهاند. که از این تعداد، ۱۹ معدن از تصفیه شیمیایی، ۴۴۸ معدن از تصفیه فیزیکی و ۲۷ معدن نیز از روشهای شیمیایی و فیزیکی برای تصفیه فاضلاب استفاده کردهاند.
بر اساس آمارهای منتشر شده مرکز آمار ایران، محل دفع فاضلاب ۸۴۶ معدن در زمینهای غیرکشاورزی، ۲۸۲ معدن در چاه، ۱۵۶ معدن در رودخانه، ۴۴ معدن در زمینهای کشاورزی و ۲۶۸ معدن در سایر محلها است. همچنین آمارها نشان میدهد در معادن دارای فاضلاب و بدون سیستم تصفیه فاضلاب، محل دفع فاضلاب ۶۳۸ معدن در زمینهای غیرکشاورزی، ۲۱۸ معدن در چاه، ۴۹ معدن در رودخانه، ۲۰ معدن در زمینههای کشاورزی و ۱۵۶ معدن در سایر محلها است.
اما نتایج محاسبه این آمارها نشان میدهد از ۳ هزار و ۷۲۴ معدن دارای باطله در سال ۹۲، ۶۱۷ معدن از مخزن سد باطله، دو هزار و ۸۳۱ معدن از مخزن دپوی باطله و ۲۷۴ معدن از سایر روشها برای دفع مواد باطله معدن استفاده کردهاند. همچنین بررسیها از آمار سرمایهگذاری در بخش محیط زیست معادن بیانگر این است که در سال ۹۲، ۶۱۴ معدن معادل ۱۱٫۳ درصد از کل معادن در بخش محیط زیست سرمایهگذاری کردهاند که از این تعداد، معادن استخراج شن و ماسه، سنگ آهک و سنگ لاشه به ترتیب با ۱۶۹، ۱۲۷ و ۵۲ معدن بیشترین تعداد معادن دارای سرمایهگذاری در بخش محیط زیست بودهاند.
همچنین توزیع استانی معادن در حال بهرهبرداری نشان میدهد که استانهای خوزستان، خراسان رضوی و هرمزگان به ترتیب با ۷۱، ۶۶ و ۶۰ معدن بیشترین تعداد معادن دارای سرمایهگذاری در بخش محیط زیست را به خود اختصاص دادهاند.
نتایج طرح نشان میدهد که در سال ۹۲، در مجموع ۲۰ میلیارد و ۴۶۰ میلیون تومان در بخش محیط زیست معادن در حال بهرهبرداری کشور سرمایهگذاری شده است که معادن استخراج سنگآهن با ۹ میلیارد و ۴۲۲ میلیون تومان، بیشترین سرمایهگذاری را در بخش محیط زیست انجام داده است و معادن استخراج شن و ماسه و سرب و روی با ۲ میلیارد و ۵۵۶ میلیون تومان و ۲ میلیارد و ۲۱۵ میلیون تومان سرمایهگذاری در رتبههای بعدی قرار دارند.
بررسیها از ارزش سرمایهگذاری معادن در حال بهرهبرداری در بخش محیط زیست بر حسب فعالیت از سال ۸۹ تا ۹۲ نیز نشان میدهد توزیع استانی معادن در حال بهرهبرداری نشان میدهد که معادن استان یزد با ۷ میلیارد و ۸۸۰ میلیون تومان (۳۸٫۵) درصد بیشترین سرمایهگذاریدر بخش محیط زیست را انجام دادهاند و پس از یزد، استانهای کرمان، همدان، زنجان و تهران قرار دارند.
همچنین از تعداد ۶۱۴ معدن دارای سرمایهگذاری در بخش محیط زیست، ۳۵۲ معدن در بخش فضای سبز، ۲۷۱ معدن در بخش هوا، ۱۵۷ معدن در بخش آب و فاضلاب، ۱۲۰ معدن در بخش پسماند و ۳۲ معدن در سایر بخشهای محیط زیست، سرمایهگذاری کردهاند. از این رو نتایج نشان میدهد که از مجموع ۲۰ میلیارد و ۴۶۰ میلیون تومان سرمایهگذاری معادن برای محیط زیست، ۴ میلیارد و ۷۸۶ میلیون تومان در بخش آب و فاضلاب، ۵ میلیارد و ۸۹۱ میلیون تومان در بخش هوا، ۵ میلیارد و ۲۳۹ میلیون تومان در بخش پسماند، یک میلیارد و ۸۵۵ میلیون تومان در بخش فضای سبز و ۲ میلیارد و ۶۸۶ میلیون تومان در سایر بخشهای مربوط به محیط زیست، سرمایهگذاری شده است.
منبع:اقتصاد آنلاین کد خبر:۹۷۶۰۸ تاریخ انتشار:چهارشنبه، ۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۷