برای اینکه بتوانیم محصولات کشاورزی را در فرآیندی پایدار تولید کنیم ، بهره وری منابع آب باید به شدت افزایش یابد.
دکتر فریدون گل افرا در مصاحبه با رادیو اقتصاد اظهار داشت: پیش بینی می شد در هر ده سال دمای کره زمین یک درجه افزایش یابد که زودتر محقق شده است و با هر درجه افزایش دمای هوا ۱۰۰ میلی متر به میزان تبخیر افزوده می شود.
وی افزود: در میان ۱۱۶ کشوری که مراجع جهانی بررسی کرده اند ایران از لحاظ بحران آبی در رده ۱۴ قرار دارد و اگرچه همه کشورها به نوعی با معضل کم آبی مواجه هستند.
گل افرا گفت: طبیعی ترین و علمی ترین واکنش به تغییر دمای هوای و کاهش منابع آب همان اصلاح ساختار کشاورزی و الگوهای صنعتی و توسعه ای است و باید میزان تولید محصولات کشاورزی را متناسب با میزان آبی که مصرف می شود ارزیابی کنیم و از صادرات محصولاتی مانند هندوانه که بیش از ارزش خود آب مصرف کرده است توجیه اقتصادی ندارد.
این اقتصاددان کشاورزی اظهارداشت: ادامه روند فعلی باعث بی نظم شدن رفتارهای منابع آبی روزمینی و زیرزمینی شده است و در استان کرمان حدود هفت هزار باغ پسته به دلیل شورشدن منابع آب از رده خارج شده است.
گل افراد افزود: امروزه قیمت محصولات کشاورزی را متناسب با آبی که استفاده می شود ارزیابی می کنند و برخی هم معتقدند در آینده ای نزدیک قیمت آب بیشتر از ارزش نفت خواهد شد و هر کشوری که دسترسی به منابع آب دارد از اقتدار خوبی هم بهره خواهد برد.
وی گفت: صادرات محصولات پرآب به هیچ وجه توصیه نمی شود و کارشناسان تاکید می کنند ایران برای اینکه بتواند میزان تولید محصولات کشاورزی را در سطح ۱۱۲ میلیون تن حفظ کند تا سال ۲۰۲۵ باید بهره وری منابع آب را از ۴۰ درصد فعلی به دو برابر افزایش دهد.
وی هشدار دارد اگر مصرف بهینه اب و ساماندهی نظام تامین و توزیع در اولویت قرار نگیرد ، تا چند سال اینده باید در انتظار جیره بندی آب باشیم و امروز مهم ترین اولویت ایجاد تعادل میان طرف های عرضه و تقاضای اب در ایران است.
گل افرا گفت : منابع آب هر کشور و منطقه ثبات دارد و براساس میزان بارندگی تامین میشود اما با افزایش جمعیت و تقاضا بیشتر نمی شود.
باید از هم اکنون به فکر تصفیه آب فاضلاب ؛ جمع آوری آب باران در سیستم سطوح آبگیر ، استفاده از آب شور و منابع آبهای غیرمتعارف و آب شیرین کن ها باشیم.
کارشناسان معتقدند رشد روزافزون جمعیت در تهران و مصرف بی رویه آب در این کلانشهر سبب شده است بخشی از نیاز این منطقه از منابع آب دیگر استانها تامین شود و مصرف بی رویه ، محیط زیست آب را هم تهدید می کند.
شهر ورامین زمانی ۳۶۰ آبادی داشت که با گسترش ساخت سد و دگرگون شدن نظم تامین آب
شده است.
اگر در مصرف آب زیادهروی کنیم در آینده ممکن است حتی آب فاضلاب تصفیه شده نیز نداشته باشیم.
آب های زیرزمینی پس انداز منابع آبی است که باید درست استفاده کنیم و امروزه یکی از موارد جنگها میان کشورها به دلیل کمبود آب مانند رود نیل است.
منبع:برقآب تاریخ انتشار:چهارشنبه, مهر ۸, ۱۳۹۴