معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقه ای استان کردستان از تامین آب شهرهای قروه و دهگلان از طریق سد قوچم ظرف حداکثر سه سال آینده خبر داد و گفت: سد “قوچم” بخش اعظم آب شرب قروه و دهگلان و آب کشاورزی این دو منطقه را تامین خواهد کرد.
“آرش آریانژاد” در نشست مشترک با خانه کشاورز استان کردستان اظهار داشت: بر اساس مصوبات پانزدهمین جلسه شورای عالی آب کشور، شرکتهای آب منطقهای موظف به برگزاری جلسات متعدد با دبیران هیئت اجرایی خانه کشاورز استانها و شهرستانها شدهاند.
وی درباره هدف از برگزاری جلسات مشترک شرکت آب منطقهای با خانه کشاورز گفت: خانه کشاورز به عنوان نماینده کشاورزان، از دغدغههای این قشر بیشتر اطلاع دارد و بهتر میتواند با آنان ارتباط برقرار کند؛ بنابراین شرکت آب منطقهای میتواند از بعد فنی صرفهجویی در مصرف آب وارد شود اما بعد اجتماعی، فرهنگی و آگاهیبخشی به کشاورزان میتواند بر عهده خانه کشاورز باشد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان افزود: کشاورزان باید اقناع شوند که مباحث رعایت نکردن الگوی کشت، اضافه کاشت و برداشت و حفر چاههای غیر مجاز موضوعاتی اجتماعی بوده و از بین رفتن منابع آب و خاک میتواند منطقه را متضرر سازد، بنابراین خانه کشاورز که اعضای آن از خود کشاورزان و از بطن مردم است میتواند با زبان خود کشاورزان با آنها وارد مذاکره شده و آنان را از بحران آب و ضرورت صرفهجویی آگاه سازد.
وی با اشاره به همایشهایی که تاکنون با موضوع آب و کشاورزی پایدار به همت خانه کشاورز برگزار شده و بازخورد مثبت آن خاطرنشان کرد: این همایشها تاکنون تاثیرات مثبتی در میان کشاورزان داشته و توانسته بسیاری از متخلفان را تحت تاثیر قرار داده و آمار نصب کنتورهای هوشمند را افزایش دهد.
وی با ابراز تاسف از تعارض سیاستهای سازمانهای جهاد کشاورزی با شرکتهای آب منطقهای اظهار کرد: متاسفانه در زمینه رعایت الگوی کشت، ناهماهنگیهایی وجود دارد مثلاً در دشتهای ممنوعه قروه و دهگلان که با کاهش شدید سطح آبهای زیرزمینی مواجه هستیم، کشت هندوانه و سیب زمینی به میزان بسیار زیاد مشاهده شده که این نوع کشت ها هیچ گونه توجیه فنی، اقتصادی و حتی اخلاقی نداشته و صرفا با مصرف آب فراوان سبب هدررفت منابع آبی می شود.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان کردستان ادامه داد: خانه کشاورز می تواند با فرهنگ سازی، کشاورزان را به صرفه جویی در آب و رعایت الگوی کشت وادار سازد. وی از دبیران هیئت اجرایی خانه کشاورز در دهستانها درخواست کرد که کشاورزان متخلف را شناسایی کرده و از طریق دهیاریها به شرکت آب منطقهای معرفی کنند.
وی به مصرف آب در بخش های مختلف شرب، صنعت و کشاورزی اشاره کرد و افزود: تامین آب شرب سالم اولویت اول در سراسر جهان است و پس از آن صنعت است اما متاسفانه در استان کردستان بیش از ۹۰ درصد مصارف آب در بخش کشاورزی است.
آریانژاد درباره چاههای دیزلی گفت: کنتور حجمی هوشمند برای چاههایی که از سوخت فسیلی استفاده میکنند در دست تهیه و تولید است و تا پایان سال وارد بازار شده و میزان حجم برداشت آب توسط این چاه ها نیز کنترل میشود.
وی خاطرنشان کرد: پرونده ۹۰ درصد بهره برداران متخلف چاه های دیزلی که اضافه کشت دارند آماده است که پس از معرفی به دادگاه از آنها مطالبه خسارت آب زیرزمینی میشود.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان همچنین برقی کردن چاههای کشاورزی را خارج از حیطه وظایف شرکتهای آب منطقهای اعلام و خاطرنشان کرد: برقی کردن چاههای کشاورزی با توجه به قوانین موضوعه، در حوزه وظایف وزارتخانههای نفت و جهادکشاورزی است که اجرا بر عهده آنان بوده اما وزارت نیرو میتواند پیگیری کند.
وی به کاهش شدید ظرفیت شن و ماسه رودخانهای اشاره و با تاکید بر لزوم شیفت این موضوع به منابع کوهی یادآوری کرد: برداشت از منابع رودخانهای باعث هدررفت سریع منابع آبی و امکان وقوع سیلاب شده، بنابراین اعمال محدودیت در برداشت شن و ماسه رودخانه ای می تواند بهرهبردارانی را که از بستر رودخانه استفاده میکنند، ملزم به استفاده از شن و ماسه کوهی کند.
آریانژاد از تامین آب شهرهای قروه و دهگلان از طریق سد “قوچم” ظرف حداکثر سه سال آینده خبر داد و گفت: سد قوچم بخش اعظم آب شرب قروه و دهگلان و آب کشاورزی این دو منطقه را تامین خواهد کرد.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۷۰۱۱۸۲۲۲ تاریخ انتشار:۱۳۹۴/۰۷/۰۱ ۱۲:۰۸