مدیرملی طرح حفاظت از تالابهای ایران گفت: ایران در شمار کشورهایی با پایینترین راندمان آبیاری اراضی کشاورزی قرار دارد؛ چراکه همچنان آب را به مثابه کالای رایگان تصور میکنیم و به راحتی از این کالای استراتژیک برای موارد غیر راهبردی استفاده میشود.
محسن سلیمانی در نشست آشنایی با رویکرد زیست بومی جهت مدیریت یکپارچه تالابهای استان فارس، بیان کرد: برنامهریزی رشد کشاورزی در اراضی کشور بر اساس الگوهای اروپایی است در حالی که عامل محدودکننده ما آب و عامل محدودکننده آنها زمین است.
به گفته وی، ایران در باند خشک زمین قرار دارد بنابر این تصور خشکسالی بهعنوان یک وضعیت نرمال در برنامهریزیهای مدیریتی ضرورت دارد و مدیران نباید براساس شاخصهای وضعیت نرمان برنامهریزی کرده و خشکسالی را استثنا بدانند.
مدیرملی طرح حفاظت از تالابهای ایران خاطرنشان کرد: زمانی برخی مدیران تصور میکردند پرداختن به تالابها به سبب ارزش قائل شدن برای پرنده و قورباغهها بوده و در شرایطی که اشتغال و معیشت مردم مشکل دارد، پرداختن به این امر زائد است اما زمان ثابت کرد این نگاه تا چه حد غلط بود.
سلیمانی گفت: تأثیر تالابها بر گرم شدن هوا، تعدیل وضعیت خشکسالی، رونق گردشگری و ایجاد شغل و معیشت برای جوامع محلی که پیرامون آنها زندگی میکنند، تبادل آب بین تالاب و آبهای زیرزمینی و ممانعت آن از پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی و ایجاد فرو چاله و بروز زلزله و… را نمیتوان منکر شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از رویکرد وزارت نیرو در مدیریت منابع آب، گفت: این وزارتخانه در چند سال گذشته کار مدیریت منابع آب را انجام نداده و تنها کاری که اتفاق افتاده استحصال آب بوده است.
مدیرملی طرح حفاظت از تالابهای ایران با بیان اینکه سازهها و سدهایی در این راستا احداثشده و اقدامی برای مدیریت آب در پاییندست و حوزه مصرف انجامنشده، افزود: مدیریت نامناسب منابع آب موجب شده که امروز بسیاری از دشتهای کشور ما فرونشست کرده و تعدد همین سدها باعث نابودی تالابها شده که انواع مشکلات زیستمحیطی را در پی دارد.
به گفته سلیمانی، مسئولان کشاورزی ما هنوز بر اساس میزان محصول در واحد سطح گزارش میدهند در حالی که در کشورهای خشک مانند ایران باید میزان برداشت بر اساس آب مصرفی، معیار ارائه گزارش عملکرد باشد.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۶۱۳۰۸۲۴۱ تاریخ انتشار:جمعه ۱۳ شهریور ۱۳۹۴ – ۱۴:۴۱