گردهمایی تبیین طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی با محوریت تحویل حجمی آب با نصب کنتورهای هوشمند، مشارکت مردمی و تدبیر آب در مشهد برگزار شد.
در این گردهمایی که با حضور معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت مدیریت منابع آب ایران، مدیرعامل، معاونین و مدیران شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان رضوی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی و فرمانداران شهرستان های استان برگزار شد، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به بحران آب اظهار کرد: اگر بحران آب را جدی نگیریم تا چند سال دیگر برخی شهرهای کشور بویژه در خراسان رضوی از جمعیت خالی میشود.
“جهانگیر حبیبی” گفت: خراسان رضوی در بحث بحران آب متاسفانه استان پیشتاز کشور است و پس از آن کرمان و فارس قرار دارند که اگر به این وضع رسیدگی جدی نشود، پیامدهای خشکسالی گریبان مردم را خواهد گرفت و تمدن حیاتی ایران دچار چالش بزرگی می شود.
وی عنوان کرد: از حدود ۴۵۰ هزار حلقه چاه مجاز که در کشور وجود دارد، تنها ۴۵ هزار حلقه چاه مجهز به کنتور هوشمند شده که البته خراسان رضوی در این زمینه نیز پیشرو است.
* نصب کنتور هوشمند اولین گام حفظ منابع
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در این گردهمایی گفت: برای رسیدن به ۷۵ درصد آب تجدیدپذیر باید گامهای بزرگی را برداریم که نصب کنتور هوشمند اولین گام محسوب میشود.
محمدحسین جعفری افزود: در بحث مدیریت مشارکتی با کمک فرمانداران و روسای جهاد کشاورزی به دنبال نظام حکمرانی آب هستیم تا با یک مدیریت مشارکتی سامانهای ایجاد کنیم تا مدیریتها را همراهی کند.
وی با اشاره به ۳۷ هزار و ۷۷۸ منبع آبی زیرزمینی استان با ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب برداشت آب گفت: مشکلی که در استان وجود دارد این است که ۷۴ درصد از منابع آب تجدیدپذیر تبخیر و تعریق میشود. صرفاً ۲۶ درصد آب تجدید شونده است و مجموع برداشت ۷۸ درصد منابع آب زیرزمینی و ۲۲ درصد منابع آب سطحی است.وی افزود: بیشترین فراوانی حفر چاه در سالهای ۵۶ تا ۶۷ بوده است.
جعفری گفت: تعداد ۷۹۷ حلقه چاه در استان داریم که آب آنها هر ماه اندازهگیری میشود.
وی با اشاره به این که بیشترین اضافه برداشت از مخازن آبهای زیرزمینی استان از چاههای مجاز دارای پروانه کشاورزی انجام میشود گفت: لذا پروژه مهم نصب کنتورهای هوشمند در دستور کار قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی اظهار داشت: به منظور پایش و نظارت جدی بر میزان بهره برداری از چاههای استان بویژه در بخش کشاورزی، پروژه نصب کنتورهای هوشمند از سال ۸۷ توسط این شرکت آغاز و در مرحله نخست تعداد هزار و ۳۰۹ تابلوی هوشمند در محدوده شهرهای مشهد و مه ولات نصب شد.
جعفری گفت: برابر آمار سال ۱۳۸۷ حجم کل آب مصرفی استان هفت هزار و ۸۰۴ میلیون مترمکعب بوده که حجم آب مصرفی در بخش کشاورزی ۶ هزار و ۸۶۱ میلیون مترمکعب، آب مصرفی در بخش شرب شهر و روستا ۷۳۴ میلیون مترمکعب و آب مصرفی در بخش صنعت و خدمات ۲۰۹ میلیون مترمکعب است.
وی ادامه داد: از همین رو نیازمند اصلاح فرهنگ بهره برداری و جبران کسری مخزن آب، مدیریت تقاضا با توجه به منابع آب و کاهش بی رویه مصرف در بخش کشاورزی دیده به عنوان اهداف اصلی هوشمندسازی چاه های آب هستیم و امروز به لطف همکاری کشاورزان و فرمانداران موفق شده ایم از هشت هزار و ۹۳۴ حلقه چاه مجاز موجود هشت هزار و ۸۳۲ حلقه چاه یعنی حدود ۹۳ درصد چاه های کشاورزی را به کنتورهای هوشمند مجهز نماییم.
* پیشگیری از برداشت ۲۶ میلیون مترمکعب آب
در این گردهمایی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان رضوی اظهار داشت: دیپلماسی آب امروز مورد توجه و یکی از اولویتهای اصلی دولتهاست و موفقیت اخیر بینالمللی ایران راه را برای این دیپلماسی باز کرده است.
وی تصریح کرد: البته همه اقشار جامعه باید در زمینه صرفهجویی گام بردارند، اما در حوزه کشاورزی و مدیریت آب و فرهنگسازی آن خیلی اقدام نشده است.
رئیس شورای حفاظت از منابع آب خراسان رضوی عنوان کرد: در سال گذشته ۲۷۲ حلقه چاه غیرمجاز با حجم ۶ میلیون مترمکعب مسدود شد که در مجموع از برداشت ۲۶ میلیون مترمکعب آب پیشگیری شده است.
صادقی، اهداف سال ۹۴ این شورا را برشمرد و گفت: نخستین اولویت انسداد هزار و ۲۰۰ حلقه چاه با تخلیه سالانه ۳۶ میلیون مترمکعب آب است. هدف دوم بحث تکمیل و اتمام کنتورهای هوشمند چاه های مجاز در بخش کشاورزی است و سومین هدف صرفه جویی ۹۱ میلیون مترمکعبی آب از این طریق است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز با اعلام اینکه بخش کشاورزی، تأمین کننده خوراک جامعه است، تصریح کرد: در خراسان رضوی ۱۶ هزار و ۶۲ حلقه چاه مجاز وجود دارد که با چاه های غیرمجاز در مجموع کمی بالاتر از ۲۵ هزار حلقه چاه در استان درحال فعالیت هستند، از این شمار چاه ۴ میلیارد و ۱۶۳ میلیون مترمکعب آب تخلیه می شود.
وی افزود: ۱۰ هزار و ۲۵ حلقه چاه در خراسان رضوی متعلق به بخش کشاورزی است که سه میلیارد و ۴۴۰ میلیون مترمکعب برداشت آب دارند. این درحالی است که مخازن آب استان یک میلیارد و ۱۴۹میلیون مترمکعب کسری دارد.
وی تصریح کرد: با این همه شرایط کشاورزی و تولید محصولات زراعی در خراسان رضوی وضعیت مطلوبی دارد و کسری آب در بخش کشاورزی ۷۰۰ هزار مترمکعب است.
شایان ذکر است در پایان این گردهمایی از تلاشگران عرصه نصب کنتورهای هوشمند و حفاظت از منابع آب تقدیر بعمل آمد.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۶۱۰۱۷۸۲۱ تاریخ انتشار:۱۳۹۴/۰۶/۱۰ ۰۳:۰۳