وزیر نیرو گفت: هماکنون نقطه ثقل فعالیتهای وزارت نیرو در بخش آب طرحهای تعادلبخشی منابع آب به ویژه در بخش آب زیرزمینی است.
مهندس “حمید چیتچیان” در گفتوگوی تلویزیونی شب گذشته خود با تشریح دستاوردهای وزارت نیرو در دولت تدبیر و امید اظهار داشت: حدود ۵ سال پیش قانونی با عنوان هدفمندی یارانهها به تصویب رسید که طبق قانون میبایست قیمت حاملهای انرزی همچون برق٬ نفت٬ گاز طبیعی٬ فراوردههای نفتی و آب تا پایان سال ۹۴ به سطح قیمتهای واقعی میرسید.
وی افزود: بنابراین قانون میبایست درآمدهای حاصل از اجرای آن پرداخت یارانه نقدی به مردم٬ افزایش بهرهوری و توسعه و رونق تولید هزینه شود، اما اتفاق دیگری روی داد و همزمان با اجرای این قانون در آذر سال ۸۹ قیمتها به یکباره افزایش یافته و افزایش تدریجی آن تا سال ۹۳ متوقف شد.
وی ثابت ماندن نرخها را مانع تحقق اهداف و منابع پیشبینی شده عنوان کرد و گفت: افزایش قیمت حاملهای انرزی و آب باعث میشد که بخش کشاورزی٬ صنعت و مصارف خانگی در خصوص نحوه مصرف آب و حاملهای انرژی بازنگری کرده و بهرهوری را بالا ببرند که این کار هم انجام نشد.
وزیر نیرو با بیان این که این موضوع موجب انباشته شدن هزینههای دولت شد، گفت: علاوه بر این منابع پیشبینی شده حاصل نشد و بهرهوری افزایش چندانی نداشت و به عبارت دیگر اهداف قانون محقق نشد.
وی با اشاره به برخی اقدامهای دولت یازدهم در خصوص اصلاح روند اجرای قانون هدفمندی یارانهها گفت: دولت یازدهم در سال ۹۳ قیمتها را اندکی افزایش داد؛ اما طبیعی است در صورت افزایش یکباره قیمتها برای محقق شدن اهداف قانون فشار مضاعف به مردم وارد میشد.
چیتچیان در خصوص اقدامات وزارت نیرو برای افزایش بهرهوری طی دو سال گذشته گفت: بخشهای تولید ٬انتقال٬ توزیع و محلهای مصرف عمده جاهایی هستند که میتوان بهرهوری را ارتقا داد.
وی یادآور شد: بیش از ۶۰ درصد برق حرارتی کشور توسط بخش خصوصی تولید میشود.
چیتچیان با بیان اینکه برنامهریزیهای لازم برای تبدیل نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی انجام و قراردادهای آن مبادله شده است، گفت: با این کار بازده نیروگاههای کشور از ۴۰ درصد به حدود ۵۰ درصد افزایش مییابد.
وزیر نیرو تصریح کرد: احداث بخش بخار نیروگاههای گازی پروژهای زمانبر است که در مدت ۲ تا ۲٫۵ سال زمان نیاز دارد.
وی از صدور مجوز احداث نیروگاه بادی در کمتر از ۲۴ ساعت توسط سازمان انرزژیهای نو ایران خبر داد و گفت: بهخاطر این تحولی که در صدور مجوزهای سرمایهگذاری و همچنین واگذاری انشعابها صورت گرفته است٬ طی این دو سال رتبه جمهوری اسلامی ایران در صحنه بینالمللی در خصوص بهبود فضای کسب و کار بهبود یافته است.
وی استفاده از توربینهای راندمان بالای کلاس F در صنعت برق را یکی از سیاستهای وزارت نیرو عنوان کرد و گفت: ما باید بهجای توربین کلاس E از توربینهای کلاس F استفاده کنیم که با تحقق آن راندمان از ۵۰ درصد به ۶۰ درصد ارتقا مییابد.
چیتچیان در خصوص افزایش بهرهوری در بخشهای انتقال و توزیع گفت: از مهر ماه سال گذشته یک برنامه ملی اجرا شد و حاصل آن کاهش تلفات برق از ۱۵٫۰۳ به ۱۲٫۴۶ درصد کاهش یافته است که بیانگر کاهش ۲٫۵۷ درصدی تلفات این بخش است.
وی افزود: در راستای افزایش بهرهوری در صنعت برق٬ مجوزهایی برای احداث نیروگاههای کوچک صادر کردیم که این نیروگاهها در محلهای مصرف ساخته میشوند.
وی ادامه داد: نیروگاههای کوچک به دلیل نزدیکی به محل مصرف تلفات توزیع و انتقال ندارند و از سوی دیگر از حرارت آنها میتوان برای تولید آب شیرین و یا تامین آب گرم صنایع استفاده کرد.
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ساخت اولین نیروگاه زمین گرمایی کشور در مشکین شهر استان اردبیل گفت: قراردادهای این طرح با پیمانکار بسته شده و در آینده اولین نیروگاه زمین گرمایی کشور به ظرفیت ۵ مگاوات در این منطقه ساخته میشود.
وی افزود: از انرژی زمین گرمایی فقط به منظور نیروگاه استفاده نمیکنیم و از حرارت موجود در زمین برای گرمایش زمستان و تامین سرمایش در تابستان نیز استفاده میشود.
چیتچیان قیمت تمام شده هر یک کیلووات ساعت انرژی الکتریکی را بدون درنظر گرفتن قیمت سوخت ۸۰ تومان عنوان کرد و گفت: این در حالی است که قیمت فروش آن به مردم ۶۰ تومان است؛ همچنین از این مبلغ ۱۰۲ ریال بابت پرداخت یارانهها به سازمان هدفمندی یارانهها پرداخت میشود و کمتر از ۵۰ تومان در اختیار وزارت نیرو قرار میگیرد.
وزیر نیرو با تشریح وضعیت نیروگاه شهید مفتح همدان گفت: برای تامین آب این نیروگاه از آبهای زیرزمینی استفاده میشود و همزمان با توسعه کشاورزی در منطقه بیلان منابع آب زیرزمینی در منطقه منفی شد.
وی افزود: این موضوع باعث فرو نشستن نقاط مختلف شد تا جایی که مجبور شدیم که از نیروگاه شهید مفتح همدان فقط در مواقع پیک استفاده کنیم.
وی از تبدیل برج تر یکی از واحدهای نیروگاه همدان به برج خشک به منظور کاهش مصرف آب در این نیروگاه خبر داد و گفت: علاوه بر این یک خط انتقال اب ۴۰ کیلومتری به منظور استفاده از پساب فاضلاب تصفیه شده شهر همدان در نیروگاه شهید مفتح ساخته شد که با اجرای این طرح آب مورد نیاز نیروگاه شهید مفتح دیگر از منابع آب زیرزمینی تامین نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه نیروگاههایی که در کنار ساحل هستند میتوانند آب مورد نیاز را از طریق دریا تامین کنند گفت: در بسیاری از نقاط کشور مجبور به استفاده از پساب فاضلاب برای تامین آب در نیروگاههای حرارتی هستیم.
چیتچیان در خصوص تامین آب مورد نیاز صنایع گفت: برخی صنایع کشور به دلیل محدودیت منابع آبی با کمبود آب مواجه شدند که آنها با اجرای شبکه فاضلاب و احداث تصفیهخانه فاضلاب آب مورد نیازشان را تامین کردند.
وی استفاده از پساب را یکی از روشهای درست استفاده از منابع آب دانست و گفت: پساب فاضلاب برای مصارف صنعتی استفاده میشود و از آن برای شرب مطلقا استفاده نمیشود.
وی تاکید کرد: بازچرخانی آب کار مهم دیگری است که باید در صنایع انجام شود بدین معنا که آب استفاده شده را دوباره تصفیه کرده و به مصرف برسانند.
وزیر نیرو از تغییر رویکرد در سیاستهای مدیریت منابع آب خبر داد و گفت: ما همچنان اعتقاد داریم که سدهایی باید در کشور ساخته شوند، اما پیش از این نقطه ثقل فعالیتهای آب معطوف به سدسازی بود که ما این نقطه را به تعادلبخشی منابع آب به ویژه منابع آب زیرزمینی منتقل کردیم.
وی افزود: ما در آینده بیشتر روی اقتصاد اب و برق کار خواهیم کرد تا تعادل بین هزینه و درآمد آنها ایجاد شود تا خدمات این صنایع به صورت پایدار ارائه شود.
وی از مدیریت مصرف به عنوان موضوعی مهم یاد کرد و گفت: با توجه به شرایط خشکسالی در کشور نیازهایمان را باید از طریق مدیریت مصرف و افزایش بهرهوری پاسخگو باشیم.
وی یادآور شد: خوشبختانه مذاکراتی که به نتیجه رسیده باعث میشود که بیشتر از گذشته از منابع مالی خارجی استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه ۶ توسعه در نظر داریم که ۵ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدشونده نصب کنیم.
منبع:پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) کد خبر:۹۴۰۶۰۲۱۷۶۲۶ تاریخ انتشار:۱۳۹۴/۰۶/۰۳ ۰۸:۴۹