وزیر نیرو در نشست خبری امروز (یکشنبه) خود در پاسخ به سوالی درباره سرانجام طرح تشکیل پلیس آب، گفت: در حال حاضر در مناطقی از کشور گشت های بازرسی آب داریم و تلاش می کنیم تا این گشت ها افزایش یابند هرچند فعلا عنوان پلیس آب ندارند. با این حال پیش بینی من اینست که در آینده به ایجاد چنین نهادی نیاز خواهیم داشت.
نحوه تعامل وزارتخانه های آموزش و پرورش و نیرو، به مساله اصلاح الگوی مصرف اشاره کرد و گفت: اگر آموزش نحوه درست مصرف آب و برق از کودکی شروع شود، تاثیر بسیار بیشتری خواهد داشت. در این خصوص وزارت نیرو، «طرح دانا» را در پیش گرفته است و با اعزام کارشناسان آب به مدارس، سعی در ارایه آموزش های لازم به دانش آموزان دارد. در عین حال قرار است درس هایی درباره الگوی صحیح مصرف در کتاب های مدارس گنجانده شود. به علاوه سمیمنارهای زیادی در سطح ملی و محلی تشکیل شد تا پاسخ های دانش آموزان به پرسش مهر رییس جمهوری که با محوریت آب بود را مورد بررسی قرار دهند.
از چیت چیان درباره برنامه های این وزارتخانه در هفته دولت پرسیده شد که جواب داد: طرح های مختلفی به بهره برداری خواهد رسید که از شاخص ترین آنها می توان به افتتاح نیروگاه تلمبه ذخیره ای سیاه بیشه و انتقال پساب فاضلاب شهرهمدان برای مصارف صنعتی است که این کار با احداث خط لوله ای به طول ۴۰ کیلومتر به نیروگاه شهید مفتح برای استفاده از فاضلاب صورت گرفت.
وزیر نیرو درباره علل خاموشی ها در سه استان علیرغم کافی بودن ظرفیت تولید برق در کشور گفت: در سال جاری ظرفیت تولید برق با ۶٫۳ درصد افزایش به ۵۰۱۷۷ مگاوات رسید اما به موازات این اتفاق، شاهد رشد ۳ درصدی پیک مصرف هم بودیم. با این حال علت خاموشی نه در بخش تولید که ناشی از گرمای بیش از حد هوا و پرباری ظرفیت خطوط انتقال و ترانسفورماتور بود و این امر به عدم ظرفیت سازی کافی در شبکه انتقال برق کشور بازمی گردد.
چیت چیان به بودجه وزارت نیرو نیز اشاره کرد و افزود: در سال جاری از یک سو اعتبارات طرح های عمرانی در حوزه آب ۳۰ درصد افزایش و از طرف دیگر با هماهنگی مجلس شورای اسلامی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی، بیش از طرح های سدسازی به طرح های تعادل بخشی منابع آبی تخصیص یافت واعتبارات این حوزه ۱۷ برابر رشد کرد که خود نشان دهنده اهمیت محوری این مساله در برنامه های وزارت نیروست.
وزیر نیرو با اشاره به پیش بینی ها مبنی بر افزایش مصرف آب و برق در دوره پساتحریم، تاکید کرد: این دوره باید زمینه ای برای انتقال فناوری های پیشرفته به کشور شود و مقرر کرده ایم هر نوع قرارداد با طرف خارجی مشروط به انتقال دانش و تکنولوژی باشد. در عین حال در دوره پسا تحریم امکان استفاده از سرمایه های خارجی در قالب فاینانس و سرمایه گذاری مستقیم فراهم خواهد شد. بنابراین ارتقای سطح فناوری و نیز افزایش ظرفیت های تولید، انتقال و توزیع ۲ محور مهم برنامه های در دوره جدید است.
وی با بیان اینکه در ابتدای دولت یازدهم، وزارت نیرو ۲۰ هزار میلیارد تومان به بخش خصوصی و بانک ها در حوزه بود، از کاهش این رقم به ۱۵٫۵ میلیارد تومان خبر داد و افزود: تلاش می کنیم با اقداماتی که در قانون رفع موانع تولید پیش بینی شده است مانند انتشاراوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی و غیره بر این مشکل فائق آییم.
چیت چیان در خصوص این موضوع که جدا از دعوت مردم به صرفه جویی، در حوزه مدیریتی، وزارت نیرو چه برنامه ای برای کنترل مصرف برق در کشور دارد، گفت: برای کاهش اتلاف برق در شبکه انتقال در حال طراحی یک برنامه ملی هستیم که بر اساس آن از یک سو شبکه فشار ضعیف برچیده می شود و فاصله پست های ۲۰ کیلوواتی با مصرف کننده کاهش می یابد که خود، عامل مهمی در کم شدن اتلاف برق است. از طرف دیگر به دنبال هوشمند سازی شبکه و اصلاح سیستم های میترینگ کشور هستیم که نتایج چشمگیری به ارمغان می آورد.
وی با اشاره به تدابیر به کار رفته برای مدیریت مصرف برق در سال جاری، افزود: از یک سو با کشاورزان قراردادی منعقد شد که در ازای خاموش بودن پمپ های آنان در ۴ ساعت از نیمروز، در بقیه ساعات شبانه روز از برق رایگان بهره مند شوند. مشابه این تفاهم در حوزه صنعت هم حاصل شد. در عین حال آمادگی نیروگاه ها ارتقا یافت تا قدرت پاسخگویی به نیازها را بیشتر کسب کنند. به علاوه تلاش شد تا جایی که ممکن است تلفات برق در شبکه توزیع کاهش یابد. مجموعه این اقدامات کمک کرد تا بهتر بتوانیم پیک فصل گرما را پشت سر بگذاریم.
وزیر نیرو گریزی هم به اختلاف آمارها بر سر سهم بخش کشاورزی از منابع آبی کشور زد و گفت: جدا از اینکه وزارت نیرو مرجع رسمی ارایه آمار در این خصوص است، این مساله که بخش کشاورزی ما در قیاس با کشورهای دیگر حجم آب زیادی را مصرف می کند، غیرقابل چون و چراست هرچند وزارت جهاد کشاورزی برنامه های خوبی در زمینه تبدیل کشت بهاره به پاییزه، اصلاح سیستم های آبیاری و غیره را در پیش گرفته است که امیدواریم نتایج خوبی به بار بیاورد.
وی با تایید این موضوع که انرژی های فسیلی در قیاس با انرژی های تجدیدپذیر، یارانه زیادی می گیرند و در این میان نوعی تبعیض وجود دارد، خاطرنشان کرد: تا سال قبل، خرید برق تضمینی از انرژی های تجدیدپذیر با رقمی یکسان صورت می گرفت اما با تجدیدنظری که صورت پذیرفت، از سال جاری قیمت های خرید برق تضمینی از منابع مختلف تجدیدپذیر متعادل شد و در برخی حوزه ها مانند برق خورشیدی این رقم تا ۱۵ برابر افزایش یافت که مشوق خوبی برای گسترش سرمایه گذاری در این حوزه است.
چیت چیان درباره راهکارهای وزارت نیرو برای مقابله با تبخیر آب پشت سدها گفت: در حال حاضر برنامه ای برای این موضوع در دستور کار قرار ندارد هرچند به تازگی ۲ محقق در دانشگاه تبریز موفق به اختراع ماده ای شدند که لایه ای بر روی آب ذخیره شده پشت سدها ایجاد می کند و به این صورت از تبخیر جلوگیری می شود. با این حال نسبت به نتایج این کار از جنبه سلامت آب دغدغه داریم لذا از کارشناسان مختلف از جمله سازمان حفاظت محیط زیست در این خصوص استعلام کرده ایم و منتظر پاسخ آنها هستیم.
وی با اشاره به آبرسانی با تانکر به ۶۶۸۷ روستا در تیرماه سال جاری، تاکید کرد: برخی از روستاها به طور فصلی برخی منابع آبی خود مانند چشمه ها را از دست می دهند و با بارش مجدد، منابع احیا می شوند. با این حال با تصویب مجلس، مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به آبرسانی روستایی اختصاص یافته و بر اساس گفته رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، قرار است در روزهای آینده این اعتبار به وزارت نیرو تحویل داده شود.
چیت چیان افزود: سال گذشته برای این کار اعتباری به میزان ۲۰۰ میلیارد تومان تصویب شد که البته فقط ۶۰ درصد آن تخصیص یافت و امسال به رقمی حدود ۴۰۰ میلیارد تومان برای این طرح نیاز است.
وزیر نیرو با بیان اینکه هیچ برنامه ای برای جیره بندی آب در شهرها نداریم، تاکید کرد: در حال حاضر برخی نقاط کشور دارای محدودیت های آبی هستند که در راس آنها بوشهر، بندرعباس و کرمان قرار دارند. خوشبختانه با اقدامات به موقع موفق به خارج کردن سنندج از بحران شدیم و تلاش می کنیم بتوانیم وضعیت نقاط دچار مشکل را نیز حل کنیم.
وی با اشاره به لزوم اصلاح قیمت ها در حوزه آب و برق، تصریح کرد: تداوم توسعه پایدار آب و برق در گروی تناسب درآمد و هزینه است و این امر با اصلاح قیمت ها میسر می شود. طبق قانون هدفمندی یارانه ها قرار بود تا پایان برنامه پنجم، قیمت آب و برق واقعی شود. در عین حال پیش بینی شده بود افزایش قیمت، مرحله به مرحله باشد اما دولت گذشته فقط یک بار در سال ۸۹ این افزایش را اعمال کرد و لذا دولت یازدهم ناچار از تغییر قیمت برق در ۲ گام و قیمت آب در یک مرحله شد.
چیت چیان در پاسخ به این پرسش که وزارت نیرو چه اقداماتی برای کاهش مصرف برق در نیروگاه ها صورت داده است، گفت: در گام اول به دنبال استفاده از پساب فاضلاب ها در مصارف صنعتی هستیم. به علاوه در نظر داریم از قابلیت احداث نیروگاه ها در مناطق ساحلی و استفاده از آب دریا نیز استفاده کنیم. در کنار این موارد طرح تبدیل برج های خنک کننده تر به برج های خنک کننده خشک و به دنبال آن کاهش مصرف در دستور کار قرار گرفته است.
وی در خصوص استفاده از گاز طبیعی برای تولید برق گفت: اگر گاز طبیعی با همان قیمت که در اختیار مجتمع های پتروشیمی قرار می گیرد، به نیروگاه ها هم داده شود، امکان تولید برق و صادرات آن و در نتیجه ایجاد ارزش افزوده وجود دارد.
وزیر نیرو با بیان اینکه در حال حاضر برنامه ای برای اتصال شبکه برق ایران به اروپا نداریم، خاطرنشان کرد: هم اکنون با هفت کشور همسایه شبکه های بهم پیوسته و تبادل برق داریم و در این زمینه، آماده گسترش همکاری ها هستیم.
اقدمات ستاد احیای دریاچه ارومیه، پایان بخش نشست خبری چیت چیان بود.
وی با اشاره به استفاده از دانشگاه شریف به عنوان پشتوانه مطالعاتی احیای دریاچه ارومیه، گفت: ستاد احیا، ۲۷ اقدام را تصویب کرد که البته فقط بخشی از آنها در حوزه وظایف وزارت نیروست و سازمان ها و نهادهای دیگری نیز در این زمینه مسئول هستند.
چیت چیان افزود: آب دریاچه در مدت ۲۰ سال کاهش یافت لذا انتظار اینکه در مدت ۲-۳ سال دریاچه به حال اول بازگردد غیرمنطقی است. لذا طرح احیا به ۲ مرحله تقسیم شد؛ در ۲ سال اول یعنی ۹۳ و ۹۴، دوره تثبیت را پشت سر می گذاریم و امیدواریم از سال آینده، در مدت هشت سال، میزان آب دریاچه افزایش یابد.
وزیر نیرو انتقال آب از حوضه های آبریز دیگر، لایروبی رودخانه های منتهی به دریاچه و انتقال پساب شهرهای اطراف را از مهمترین اقدامات برای افزایش سطح آب دریاچه ارومیه دانست و خاطرنشان کرد: این طرح ها، زمان بندی های مختلفی دارند؛ برخی ۳ و بعضی ۵ سال طول می کشند و البته به فضل خداوند چشم داریم تا دریاچه احیا شود.
وی ادامه داد: اصولا در همه حوضه های آبریز، یکی از راهبردهای ما احیای تالاب ها و دریاچه هاست؛ کمااینکه به تازگی بعد از چند سال خشکسالی، آب وارد تالاب گاوخونی شد که امیدواری ها را افزایش داد.
منبع:صبا کد خبر:۱۷۳۲۸۲۶ تاریخ انتشار:۲ شهریور ۱۳۹۴ ۰۱:۴۳