حمید چیتچیان پیش از ظهر امروز در نشست خبری با ارائه گزارش عملکرد وزارت نیرو به سوالات خبرنگاران در حوزه آب و برق پاسخ داد.
وی در مورد تغییر اعتبارات عمرانی وزارت نیرو گفت: اعتبارات ما در طرح های عمرانی ما در بخش آب نسبت به سالهای گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته و سعی کردیم، اعتبارات را بیشتر از سمت سدسازی به سمت طرحهای تعادلبخشی سوق دهیم که اعتبار طرحهای تعادل بخشی ۱۷ برابر شده است.
وزیر نیرو همچنین در مورد بدهیهای وزارت نیرو در حوزه آب و برق گفت: در ابتدای دولت یازدهم ۲۰ هزار میلیارد تومان بدهی از دولت قبل به نیروگاههای خصوصی شرکتهای پیمانگار و مشاور داشتیم که این رقم اکنون به حدود ۱۵٫۵ هزار میلیارد تومان در بخش برق رسیده است و در بخش آب هم حدود ۵ هزار میلیارد تومان بدهی داریم که با بهبود شرایط و با اتکا به مکانیزمهایی که در قانون رفع موانع تولید اعم از انتشار اوراق مشارکت، صکوک اجاره و انتشار اسناد خزانه اسلامی داشتیم بتوانیم در زمان معقولی بدهیهای طرف مقابل را پرداخت کنیم.
وی همچنین اظهار امیدواری کرد که با هوشمند کردن شبکه برق کشور تغییر آرایش شبکه و برچیده شدن شبکه ضعیف بتوان گام های مهمی را برای کاهش اتلاف برق در شبکه برداشت.
چیت چیان افزود: اصلاح سیستمهای مترینگ و تعویض کنترل مصرفکنندگان نیز در کاهش اتلاف اثرگذار است که آن را در دستور کار داریم و فاصلههای پستهای ۲۰ کیلووات را کاهش دهیم.
* ۱۲ نشست شورای عالی آب در دولت یازدهم
چیتچیان پیش از ظهر امروز در نشست خبری به ارایه آماری از عملکرد وزارت نیرو طی ۲ سال فعالیت دولت یازدهم پرداخت و گفت: دولت یازدهم نگاه ویژهای به حوزه آب دارد و طی این دو سال ۱۲ نشست شورای عالی آب برگزار شده است. همچنین ۹ سد در ۸ استان با ۴۳۶ مترمکعب به بهرهبرداری رسید و همچنین ۴ سد در سه استان با ظرفیت ۶۱٫۴ میلیون متر مکعب آبگیری شده، ولی به بهرهبرداری نرسیده است.
* بستن ۷ هزار و ۹۷۵ چاه غیر مجاز آب
وزیر نیرو همچنین به این نکته اشاره کرد که بیش از ۷ هزار و ۹۷۵ حلقه چاه غیرمجاز طی این مدت بسته شده است. از اجرای ۱۳ طرح آبرسانی به ۳۶ شهر کشور خبر داد و گفت: طی این دو سال ۱۲ تصفیه خانه آب بزرگ و ۲۰ تصفیه خانه فاضلاب به بهرهبرداری رسیده است. همچنین ۱۷۴۳ روستا داری آب مطمئن شدهاند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بهرهبرداری از ۲۹ واحد نیروگاهی با ظرفیت ۴۰۹۱ مگاوات در حوزه برق خبر داد و گفت: تلفات برق از ۱۵٫۰۳ به ۱۲٫۴۶ درصد کاهش یافته است. همچنین ۱۰ نیروگاه برق توزیع پذیر با ظرفیت ۸۷ مگاوات طی این مدت بهرهبرداری شده است.
* سهم ۹۰ درصدی صادرات برق در خدمات فنی و مهندسی
وزیر نیرو در مورد صادرات حوزه آب و برق نیز خاطر نشان کرد: از مجموع خدمات فنی و مهندسی در ایران به کشورهای دیگر صادر شده و ۹۰ درصد آن مربوط به حوزه آب و برق بوده است که در سال ۹۳ رقمی حدود ۲٫۵ میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی آب و برق داشتهایم که ۸۷ میلیون دلار آن صادرات تجهیزات و حدود یک میلیارد دلار صادرات برق به چهار کشور همجوار بوده است.
وی یکی از مهمترین مسایل برای صنعت آب و برق را اصلاح فرهنگ مصرف عنوان کرد و گفت: باید آموزش و اصلاح الگوی مصرف را از سنین کودکی آغاز کنیم و از سالهای گذشته بین وزارت نیرو و آموزش و پرورش طرح دانا برای نحوه صحیح مصرف آب آغاز شده که کارشناسان صنعت آب برای آموزش دانشآموزان در مدارس حضور مستمری دارند و در پایههای مختلف تحصیلی مواد آموزشی الگوی صحیح مصرف آب و برق در حال تدوین است.
*استفاده از پساب فاضلاب شهری برای نیروگاهها
وزیر نیرو به طرح مهم تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در وزارت نیرو اشاره کرد و گفت: وزارت نیرو در برنامه خود تلاش دارد، تا به این سو حرکت کند تا برای تامین آب نیروگاهها از پساب فاضلاب شهرها استفاده نماید که نمونه آن نیروگاه شهید مفتح در استان همدان است که با احداث خط انتقال ۴۰ کیلومتری پساب فاضلاب شهر همدان را به این نیروگاه منتقل میکنند تا از آبهای زیرزمینی کمتر استفاده شود و این طرح طی روزهای آینده افتتاح خواهد شد.
چیتچیان همچنین نیروگاه تلمبه ذخیره سیاهبیشه را به عنوان اولین نیروگاه تلمبه ذخیرهای در کشور عنوان کرد و گفت: در دوران پسا تحریم با رونقگرفتن صنایع و تولید میزان مصرف آب و برق افزایش مییابد و باید از اکنون به فکر آماده سازی نیازهای این حوزه باشیم.
*گرمای هوا و پربار شدن خطوط عامل قطعی برق/کمبود برق نداریم
وی در مورد علت قطعی برق در استانهای پرمصرفی مانند مازندران و استان تهران طی چند ماه اخیر گفت: به نوعی باید گفت، علت قطعی برق کمبود تولید برق نبوده بلکه گرمای بیش از حد هوا و پربار شدن خطوط انتقال و ترانسفورماتورها عامل قطعی برق بوده است.
وی به ظرفیت تولید برق به کشور اشاره کرد و گفت: ۷۳ هزار و ۵۵۰ مگاوات برق در کشور تولید میشود که پیک مصرف امسال در روز ۲۰ تیرماه به ۵۰ هزار و ۱۷۷ مگاوات رسید.
*توقف طرح انتقال آب شهرها به یکدیگر
وزیر نیرو همچنین درمورد طرح انتقال آب شهرها به یکدیگر نیز گفت: شورای عالی آب مساله انتقال آب شهرها را مورد توجه قرار داده است و از این به بعد هیچ آبی از حوزهای به حوزه درگیر منتقل نخواهد شد، مگر برای آب شرب و اگر قرار است توسعهای در کشاورزی و صنعت رخ دهد، از همان حوزه باید تامین شود و از یک سال گذشته به این طرف هیچ طرح انتقال حوزه به حوزه دیگری تصویب نشده است.
چیتچیان درمورد آخرین خبر درمورد تشکیل پلیس آب نیز اینگونه توضیح داد که گشتهای بازرسی در استانهای تشکیل شده، اما این تشکیلات فعلاً عنوان پلیس آب را نگرفته و شاید در آینده نیازمند این باشیم که تشکیلات منسجمتری را داشته باشیم اما هنوز در سطح ملی تصمیمی گرفته نشده است.
* افزایش ۳۰ درصدی اعتبارات عمرانی وزارت نیرو در حوزه آب
وی در مورد اعتبارات مالی و تغییر احتمالی در بودجه وزارت نیرو نیز خاطر نشان کرد: اعتبارات طرحهای عمرانی ما در بخش آب نسبت به سالهای گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته و با هماهنگی مجلس و سازمان برنامه و بودجه سعی داریم تا بیشتر فعالیتها را از سمت سدسازی به سمت طرحهای تعادلبخشی سوق دهیم که در این زمینه اعتبارات طرح تعادلبخشی ۱۷ برابر شده است.
چیتچیان با اظهار تاسف از اینکه هنوز بین هزینهها و درآمدهای صنعت آب و برق فاصله معناداری وجود دارد تصریح کرد: همین مساله سبب شده تا مسایل توسعه ظرفیتهای انتقال، توزیع و تولید برق با مشکل مواجه باشد.
۲۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بخش خصوصی در حوزه آب و برق
وی در پاسخ به اینکه بدهی معوق دولت در حوزه آب و برق که به پیمانکاران بخش خصوصی چقدر است گفت: در ابتدایی که دولت یازدهم را تحویل گرفتیم ۲۰ هزار میلیارد تومان دولت به نیروگاههای خصوصی، شرکتهای پیمانکار و مشاور بدهی داشت که این رقم الان به حدود ۱۵٫۵ هزار میلیارد تومان در بخش برق رسیده است و در عین حال حدود ۵ هزار میلیارد تومان هم بدهی در بخش آب داریم که امیدواریم با بهبود شرایط و با اتکا به مکانیزمهایی که در قانون رفع موانع تولید اعم از انتشار اوراق مشارکت، صکوک اجاره و انتشار اسناد خزانه اسلامی داریم بتوانیم در زمان معقولی بدهیهای طرف مقابل را پرداخت کنیم.
طراحی شبکه هوشمند برق برای پیشگیری از اتلاف انرژی
وی به راهکارهای وزارت نیرو برای کاهش اتلاف انرژی برق در شبکه اشاره کرد و اینکه این وزارتخانه بنا دارد تا برنامه ملی را برای کاهش اتلاف شبکه هوشمند طراحی کند مضاف بر آنکه آرایش و معماری شبکه برق تغییر نماید و شبکه فشار ضعیف برچیده شده و فاصله پستهای ۲۰ کیلوواتی به حداقل برسد.
وی این را هم گفت: که وزارت نیرو اصلاح سیستمهای مترینگ و کنتورهای مصرف کنندگان را هم در جهت کاهش اتلاف در دستور کار دارد.
وزیر نیرو در پاسخ به این سوال که وزارتخانهاش با وزارت جهاد کشاورزی آمارهای متفاوتی بین ۸۰ تا ۹۰ درصد از هدررفت و مصرف آب در بخش کشاورزی ارایه میکند گفت: مرجع ارایه آمار در حوزه اب وزارت نیرو است و آنچه مسلم است اینکه برای تولید محصولات کشاورزی در مقایسه با کشورهای دیگر آب بیشتری مصرف میکنیم و پیشنهاداتی از جمله تبدیل کشتهای بهاره به پائیزه، کشت نشاء به جای کشت بذر، تبدیل آبیاری غرقابی به سیستم تحت فشار و کشت گلخانهای متراکم میتواند به کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی کمک کند.
چیتچیان همچنین از اختصاص ردیف بودجهای به آب روستایی برای اولین بار در سال گذشته خبر داد و گفت: ۲۰۰ میلیارد تومان برای این امر در نظر گرفته بودیم که ۶۰ درصد آن محقق شد و امسال هم رقم ۴۰۰ میلیارد تومان را در نظر گرفتهایم.
*جیرهبندی آب نداریم
وزیر نیرو در پاسخ به اینکه چه برنامهای برای محدودیت مصرف آب داریم گفت: در هیچ کدام از شهرها حتی شهرهای بوشهر، بندرعباس و کرمان که در راس شهرهای کمآب هستند، برنامه جیرهبندی آب نداریم و شهر سنندج هم با اقدامات مناسبی که انجام شد از جمع شهرهای دارای مشکل آب خارج شد.
وی در مورد ورود سرمایهگذاران خارجی در عرصه آب و برق و چگونگی تامین منافع در این بخش اینگونه توضیح داد: که محصول تولید سرمایهگذران را باقیمتهای تضمینی خریداری میکنیم و ضمانت آن هم مقرراتی است که دولت دارد و سازمان مدیریت برنامهریزی تعهد میکند که بازپرداخت سالانه آن را در بودجه پیشبینی کند، اما برای پیشگیری از افزایش بدهیهای دولت اصلاح قیمت آب و برق ضروری است تا بتواند پاسخ سود سرمایهگذاری و سود سرمایهگذار باشد.
*سه راهکار وزارت نیرو برای حل بحران آب نیروگاههای حرارتی
چیتچیان درمورد چگونگی تامین آب نیروگاههای حرارتی و راهکار این وزارتخانه برای حل بحران آب در این زمینه به سه راهکار پیش روی وزارتخانهاش اشاره کرد و گفت: پیشنهاد کردهایم که نیروگاهها را در مناطق ساحلی که میتواند از آب دریا استفاده کند احداث کنیم دیگر آنکه از پساب فاضلاب شهرها برای تامین آب نیروگاهها استفاده شود و راهکار سوم آنکه برجهای خنککننده تر را به برجهای خنک کننده خشک تبدیل کنند.
وی در مورد آخرین وضعیت اصلاح تعرفه آب و برق هم تلویحاً گفت: تداوم توسعه پایدار صنعت آب و برق در گرو آن است که هزینهها و درآمده با هم تعادل داشته باشند و معنایش این است که قیمتها باید متعادل شود و معید آن هم قانون هدفمندسازی یارانهها است.
وزیر نیرو ادامه داد:سعی دولت بر این است که افزایش قیمتها به گونهای انجام شود که فشار کمتری به مردم وارد شود.
وی در مورد افزایش عوارض دریافتی از مشترکان برق از ۳۰ ریال به ۵۰ ریال هم گفت: این مسئله امسال در دستور کار ما نیست و پیشبینی میشود که در سال ۹۵، در دستور کار مجلس قرار بگیرد.
*دولت به زودی درباره نرخ گاز نیروگاهها تصمیم میگیرد/صادرات برق اقتصادی است
چیتچیان در پاسخ به سوال فارس در مورد برنامه وزارت نیرو برای توسعه صادرات برق و مذاکرات احتمالی با وزارت نفت در این حوزه برای تامین خوراک ارزانتر گفت: توسعه صادرات برق جزو محورهای مهمی است که مورد تاکید مقام معظم رهبری و سیاستهای اقتصاد مقاومتی بوده است که ما هم به جد آن را دنبال میکنیم و از آنجایی که گاز طبیعی یکی از مزیتهای اقتصاد کشور ما محسوب میشود میتوان آن را با تبدیل به انرژی برق و ایجاد ارزش افزوده بالاتر به کشورهای همجوار صادر کرد.
وی با رد این نظریه که برخی صادرات برق را به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده چندان مقرون به صرفه نمیدانند گفت: اگر وزارت نفت همانطور که گاز طبیعی را با قیمت ارزانتر به عنوان خوراک در اختیار پتروشیمیها قرار میدهد، این مسئله برای تولید برق به نیروگاههای بخش خصوصی هم محقق شود و گاز در اختیار صادرکنندگان برق قرار گیرد مطمئنا با افزایش صادرات برق مواجه خواهیم شد و در روزهای آینده دولت در این زمینه تصمیمگیری خواهد کرد.
چیتچیان همچنین در مورد آخرین تصمیمات برای احیا دریاچه ارومیه گفت: برای اینکه احیای دریاچه ارومیه از پشتوانه کارشناسی قوی برخوردار باشد از دانشگاه صنعتی شریف به عنوان همکار استفاده کردیم و پس از بررسیها در نهایت انجام ۲۷ اقدام طی ۱۰ سال مورد تصویب قرار گرفت.
وی در مورد جزئیات اقدامات گفت: دو سال اولیه دوره تثبیت دریاچه ارومیه است و از سال ۹۵ به بعد به مدت ۸ سال زمان لازم است تا سال به سال آب موجود دریاچه افزایش یابد.
وی انتقال آب از حوزههای مجاور لایروبی رودخانههای منتهی به دریاچه ارومیه انتقال پساب شهرهای دریاچه ارومیه به این دریاچه او ارتقای بهرهوری آب در بخش کشاورزی این حوزه از مجموعه تصمیمات برای احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد.
وزیر نیرو این را هم گفت: که بارور سازی ابرها در حوزه دریاچه ارومیه در حال اجرا است و امیدواریم بتوانیم شاهد احیای این دریاچه تا چند سال آینده باشیم، چرا که کاهش آب این دریاچه در طی ۲۰ سال اتفاق افتاده است.
منبع:صبا کد خبر:۱۳۹۴۰۶۰۱۰۰۰۵۹۳ تاریخ انتشار:۱ شهریور ۱۳۹۴ ۱۷:۴۵