پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف، دستگاه تصفیه آب قابل حملی را ساختهاند که میتواند با زدودن انواع آلودگیهای میکربی و کاهش ذرات معلق در آبهای سطحی، در فجایع طبیعی به بازماندگان در تامین آب شرب کمک کند.
فجایع طبیعی معمولا به ناگهان میآیند و زود میروند. اما مشکلات ناشی از ویران شدن زیرساختها به ویژه تاسیسات آبرسانی تا مدتها جان بازماندگان را تهدید میکند.
تشنگی یکی از بزرگترین این تهدیدها برای بازماندگان فجایع طبیعی است به همین دلیل پژوهشگران مرکز غشای دانشگاه صنعتی شریف با استفاده از فناوری غشا، دستگاه کوچک و قابل حملی را ساختهاند که میتواند بدون استفاده از مواد شیمیایی یا انرژی الکتریکی، آلودگیهای مختلف موجود در آبهای سطحی یا آب چاهها از جمله باکتریها، قارچها و ویروسها را زدوده و ذرات معلق موجود در اینگونه آبها را تا حد استاندارد شرب کاهش دهد.
دکتر سید عباس موسوی، استادیار دانشگاه صنعتی شریف و همکار پروژه تولید این دستگاه تصفیه درباره چالشهای فنی این دستگاه میگوید:« میبایست بهترین اندازه حفرات برای غشا را به گونهای تعیین میکردیم که آلودگیها را به صورتی مطمئن دفع کند اما کوچک کردن بیش از حد حفرات موجب میشد تا برای عبور آب فشار زیادی نیاز باشد که برای این فشار میبایست پمپ در دستگاه تعبیه میشد.»
این دستگاه که با همکاری دکتر جمال ارغوانی از دانشکده مهندسی مکانیک ساخته شده است، بنا به گفته مسوولان، تستهای کیفیت آب را در آزمایشگاههای دانشگاه صنعتی شریف که جزو مراکز معتمد محیط زیستی کشور هستند با موفقیت پشت سر گذاشته و به زودی توسط یک شرکت دانش بنیان مستقر در مرکز رشد این دانشگاه به تولید انبوه خواهد رسید.
بنا به گفته مسوولان دانشگاه صنعتی شریف، مرکز غشای این دانشگاه تنها مرکزی است که توانسته در کشور فناوری غشا را از آزمایشگاه خارج کرده و آن را به صورت صنعتی درآورد.
این مرکز با همکاری شرکتهای دانش بنیان تا کنون توانسته است غشاءهای الترا فیلتراسیپون و میکرو فیلتراسیون تولید داخل را به بازار عرضه کند و هماکنون در حال تلاش برای تولید تجاری غشاهای اسمز معکوس برای مصارف خانگی است.
مرکز غشای همچنین با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران جهت احداث کارخانه تولید غشا با ظرفیت تولید ۲۵ هزار مدول در سال مشغول همکاری است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۵۳۱۱۷۳۷۸ تاریخ انتشار:شنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۴ – ۱۱:۰۹