( ۶ Ways The World Can Cope With Water Shortages)
نام محقق : “Tom Gleeson” استاد دانشگاه مک گیل و اوترخت امریکا
نام مترجم : عباس حسنی
منابع :
۱- m.fastcompany.com/3035240/6-ways-the-world-can-cope-with-water-shortages
۲- vista.ir/article/102968/
مقدمه :
با توجه به افزایش جمعیت جهان و تغییر الگوی آب و هوایی و عدم توزیع یکسان جمعیت و عدم توزیع یکسان نزولات آسمانی می توان بهرانی را پیش بینی کرد که تا سال ۲۰۵۰ نرخ انقراض جانداران ( گیاهی/حیوانی ) ۸% افزایش یابد و بشر نیز در خطر جدی کمبود آب قرار گیرد.
ﺣﺪﻭد ۷۲% ازﺳﻄﺢ ﮐﺮﻩ ﺯﻣﯿﻦ ﺑﺎ ﺁﺏ ﭘﻮﺷﯿﺪﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ، ﺍﻣﺎ ۹۷% ﺍﯾﻦ ﺁﺏﻫﺎ ﺷﻮﺭ ﻭ ﺑﻪ ﺩﺭﺩ ﺁﺷﺎﻣﯿﺪﻥ ﻧﻤﯽﺧﻮﺭﻧﺪ وفقط ۳% آن شیرین است.۷۰% ﺁﺏ ﺷﯿﺮﯾﻦ ﺩﻧﯿﺎ ﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﮐﻼﻫﮏﻫﺎﯼ ﯾﺨﯽ ﺩﺭ ﻗﻄﺐﻫﺎ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﺩ. ﮐﻤﺘﺮ ﺍﺯ ۱% ﺁﺏ ﺷﯿﺮﯾﻦ ﺟﻬﺎﻥ ﺑﻪ ﺁﺳﺎﻧﯽ ﺩﺭ ﺩﺳﺘﺮﺱ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﺩ . ۶ ﮐﺸﻮﺭ ﺟﻬﺎﻥ – ﺑﺮﺯﯾﻞ، ﺭﻭﺳﯿﻪ، ﮐﺎﻧﺎﺩﺍ، ﺍﻧﺪﻭﻧﺰﯼ، ﭼﯿﻦ ﻭ ﮐﻠﻤﺒﯿﺎ – ﺣﺪﻭﺩ ۵۰%ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺁﺏ ﺷﯿﺮﯾﻦ ﺟﻬﺎﻥ ﺭﺍ ﺩﺍﺭﺍ ﻫﺴﺘﻨﺪ.و ﯾﮏ ﺳﻮﻡ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺟﻬﺎﻥ ﺩﺭ ﮐﺸﻮﺭﻫﺎﯼ ” ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎﺭ ﺍﺯ ﻟﺤﺎﻅ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺁﺏ ” ﺯﻧﺪﮔﯽ ﻣﯽﮐنند.
راهکارهایی که می توان به کمک آن مصرف آب را کاهش داد :
۱- بهره وری آب کشاورزی ( Agricultural water productivity ) :
بخش کشاورزی در حدود ۷۰%از آب مصرفی را به خود اختصاص می دهد که با ۰٫۵% بهره وری در هر سال ( تولید همان مقدار غذا با آب کمتر ) یک صرفه جویی ۲۰% در مصرف آب در سال را به دنبال دارد و باعث کاهش ۲% از جمعیت تحت تنش آب می شود . با استفاده از ارقام جدید محصولات مهمی چون گندم و برنج می توان به بهینه سازی راندمان آبیاری کمک کرد.
۲-بازده آبیاری ( Irrigation efficiency ) :
مقدار زیادی آب در طول آبیاری به هدر می رود که می توان با تغییر روش آبیاری از غرقابی و آبپاشی به قطره ای و سیستمهای دقیق در هر سال ۱% بهره وری را افزایش داد.
۳-استفاده های خانگی و صنعتی (Domestic and industrial use ) :
با جلوگیری از نشت اتصالات سیستمهای انتقال آب در بخش صنعت و استفاده از ابزارالات مدرن در مصرف آب خانگی (سرشیرهای اتوماتیک و…) و استفاده ی مجدد از آب مصرفی می توان تا ۲۰% در مصرف آب صرفه جویی کرد.
۴- محدود کردن رشد جمعیت ( Limiting population growth ) :
باتوجه به اینکه افزایش جمعیت باعث افزایش تقاضا برای غذا می شود، می توان با کنترل نرخ زاد ولد از مصرف بیش از حد آب جلوگیری کرد.(چون تمامی غذاهای مورد استفاده ی بشر اعم از گیاهی ( سیب زمینی ، گندم ، برنج و … ) و دامی نیازمند مقدار زیادی آب است. بنابراین با کنترل جمعیت جهان تا حد ۸٫۵ میلیارد نفر تا سال ۲۰۵۰ می توان وضعیت آب موجود جهان را بهبود بخشید .
۵-افزایش ذخیره آب ( Increasing water storage ) :
محققین بر این باورند که با اقدامات نرم ( افزایش آگاهی بشر و ترویج فرهنگ درست مصرف کردن ) و اقدامات سخت (ساخت مخازن بزرگ تا حدود ۶۰۰کیلومتر مکعب ، جهت ذخیره آب برای آینده ) می توان بهران کمبود آب در آینده را حل کرد.
۶-نمک زدایی از آب دریا ( Desalination of seawater ) :
یکی دیگر از راه های جبران کمبود آب شیرین در جهان استفاده از دستگاه های آب شیرین کن است که با کمک آن می توان املاح آب را تا مرز استفاده کاهش داد. اما شایان ذکر است که این امر پرهزینه بوده و تا ۵۰ برابر هزینه ی بدست آوردن آب شیرین را افزایش می دهد.
نکته ی قابل تامل: محقق متذکر می شود که با افزایش استفاده ی مستقیم از آب باران برای بخش کشاورزی بجای روی آوردن به ذخایر زیر زمینی و کاهش تولید گوشت که عامل بزرگی در تخلیه ی منابع آب است می توان مصرف آب را تاحد قابل توجهی کاهش داد ( تغییر رژیم غذایی بشر )
ذخیره سازی آب در مخازن بزرگ و استفاده از آب شیرین کن ممکن است به دلیل عدم توجیه اقتصادی و عملی قابل قبول نباشد.