معاون سرمایهگذاری و اشتغال معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: استراتژی اشتباه آبگریزی را در پیش گرفتهایم.
“ناصر زرگر” در اولین نشست ملی کارآفرینی روستایی و تعاونی دهیاریهای سراسر کشور که به میزبانی ساوه در حال برگزاری است، افزود: در کشورهای توسعهیافته، کلانشهرها و نیز صنایع شاخص در سواحل مستقر هستند در حالیکه کلانشهرهای ما نظیر تهران، اصفهان و … در مرکز کشور و دور از ساحل ایجاد شدهاند.
وی با بیان اینکه در کشور ما به درستی از ظرفیت سواحل در کارآفرینی و ایجاد اشتغال خصوصا در روستاها استفاده نشده است، اظهار کرد: متاسفانه محرومترین روستاها به دلیل عدم برنامهریزی صحیح در استانهایی نظیر هرمزگان و بوشهر قرار دارند که از ظرفیت بالایی نظیر دریا برخوردارند.
به گفته وی در این استانها به دلیل اینکه از طریق دریا به آبهای آزاد راه دارند، میتوان با کارآفرینی و تقویت تولید حجم مبادلات تجاری اقتصادی را از این طریق شاهد بود اما عملا چنین پتانسیلی در کشور ما برای تقویت تولید مورد توجه قرار نگرفته است.
زرگر با بیان اینکه متاسفانه ظرفیتهای سواحل کشور را رها کردهایم و به استراتژی نادرست آبگریزی روی آوردهایم افزود: به جای احداث صنایعی نظیر صنایع فولاد که آببر هستند و میتوان با احداث آنها در ساحل، آب مورد نیاز این صنعت را تامین کرد، آنها را در شهرهای کویری نظیر کاشان، اصفهان، ساوه و … احداث کردهایم و به دلیل مصرف بالای آب در چنین صنایعی، تامین آب شرب مورد نیاز مردم با چالش مواجه میشود.
وی نگرش امنیتی و ایدئولوژیک برای تعریف پروژههای اقتصادی بزرگ را آفتی در نظام مدیریت برنامهریزی کشور دانست و افزود: این گونه نگرش تخصیص منابع را نادعادلانه کرده و کشور را با معضلات بسیاری مواجه میکند.
معاون سرمایهگذاری و اشتغال معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در ادامه با بیان اینکه نوآوری و خلاقیت و نیز کارآفرینی باید به عنوان دو مقوله مورد توجه در نظام برنامهریزی کشور قرار گیرد، گفت: متاسفانه به این دو مقوله توجهی نمیشود و جایی در برنامه پنجساله برای آن دیده نشده است.
وی عدم نگاه جدی به خلاقیت و کارآفرینی را بیتوجهی به ظرفیتهای انسانی و طبیعی دانست و افزود: بسیاری از ظرفیتهای مغفول، در روستاها وجود دارد.
زرگر با بیان اینکه بیش از ۱۱۴ نوع ورزش و بازی در روستاها وجود دارد که میتواند به یک فعالیت تجاری اقتصادی تبدیل شود، افزود: تنوع موسیقی، پوششی، گویشی در روستاهای ایران بینظیر است و ظرفیتی برای توسعه این مناطق است.
وی با بیان اینکه روستاهای ما سابقه زیادی در حوزه طب سنتی دارند، گفت: این گونه ظرفیتها مورد غفلت قرار گرفتهاند در حالی که فرصتی برای کارآفرینی هستند.
به گفته وی، عدم توجه به الزامات جهانی شدن از دیگر معضلات برنامهریزی در نظام مدیریتی کشور است که پوشش نامناسب توسعهای در مفهوم خرد زیستمحیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را به همراه دارد.
وی خواستار حرکت اقتصاد روستاها به سمت فناوریهای نوین شد و تصریح کرد: بطور مثال ۹۴ درصد زعفران دنیا در کشور ما تولید میشود، اما سهم ایران از گردش مالی این محصول به دلیل نبود صنایع فرآوری بسیار ناچیز است.
وی با بیان اینکه ضعفهای زیادی در حوزه فرآوری محصولات تولیدی کشور وجود دارد، افزود: با ایجاد طرحهای مشارکتی میتوان این مشکل را برطرف کرد.
به گفته زرگر، دولت نیز با اعطای تسهیلات در روستاهای مرزی و غیر مرزی به میزان چهار برابر آورده روستائیان با نرخ سه درصد سیاست تقویت کارآفرینی را اعمال میکند.
مشاور اقتصادی استاندار مرکزی نیز گفت: باید به دنبال فرصتگرایی در روستاها باشیم تا تولیدات روستایی تقویت شوند.
“علی یوسفی” افزود: شناسایی ظرفیتهای موجود و توانمندسازی آنها اولین گام در این مسیر است و میتوان با تقویت تعاونیهای روستایی طرحهای مشارکتی ایجاد کرد تا توسعه شتاب گیرد.
وی تصریح کرد: بکارگیری منابع پساتحریم در صنعت و توسعه روستایی با روانسازی قوانین و ایجاد تسهیلات گام موثری در ایجاد اشتغال پایدار است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۵۲۷۱۵۶۳۴ تاریخ انتشار:سهشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ – ۱۵:۳۹