زاینده رود که با ورودی باریکهای از سد در حال بازیافت خود بود، با تصمیم دولت دوباره در معرض خشکی قرار گرفت. کشت پاییزه کشاورزان اصفهانی اصلیترین دلیل بسته شدن آب از اواخر هفته گذشته بر روی این رود بوده است.
به رغم تمام هشدارهای سازمان حفاظت از محیط زیست اما سرانجام گویا موفقیت در کسب رای قطعی برای تکلیف حقآبههای پاییزه با وزارت جهادکشاورزی بود و اواخر هفته گذشته مجددا آب بر روی زاینده رود بسته شد.
بحران آب که امروز در تمام مناطق کشور دیده میشود، کم کم به درگیری بخشهای مختلف بهرهبردار می انجامد.
از یک سو بخش کشاورزی برای ادامه تولیدات نیاز به برقراری حق آبه دارد و اگر تامین آب محیط زیست و منابع زیرزمین و سطحی را بر فعالیتهای کشاورزی ارجح بدانیم با خیل عظیمی از کشاورزانی روبرو خواهیم بود که عمدتا از نظر اقتصادی در گروه ضعیفی قرار داشته و معیشتشان متکی به کشاورزی است و اگر حق آبه کشاورزان را برقرار کنیم؛ بحران خشکی سفرههای آب زیر زمینی و آبهای سطحی تشدید شده و به تدریج دیگر آبی باقی نخواهد ماند تا صرف مصارف شرب، کشاورزی و صنعت شود.
نگاه پایدارتر به ماجرای تامین آب مردم اصفهان سبب شد معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست به رئیس جمهور نامه بنویسد. این خبر را اسماعیل کهرم مشاور سازمان محیط زیست در امور محیط طبیعی در گفت و گو با تابناک اعلام کرد.
او توضیح داد: در این نامه ذکر شده است که آب زایندهرود برای طبیعت، برای آینده تامین منابع آبی مردم اصفهان، برای احیای زایندهرود، برای احیای تالاب مهم گاوخونی و داشتن کشاورزی پایدار الزام دارد.
کهرم اظهار کرد: قطعا رئیس جمهور این نامه را در دستور کار قرار خواهند داد و وزارت نیرو قاعدتا باید چگونگی صرف منابع آبی این منطقه را مدیریت کند.
این کارشناس محیط زیست اضافه کرد: بستن آب به روی زایندهرود خشک شدن مرکزیترین تالاب ایران که زیستگاه پرندگان مهاجر شمالی در زمستان است را از بین میبرد و این تنها پیامد خشک شدن زاینده رود و تالاب گاوخونی نیست. اطراف این تالاب و رود فعالیتهای قابل توجه کشاورزی وجود دارد که حیاتش به حیات تالاب وابسته است، لذا در بلندمدت این فعالیتها در اثر خشک شدن زایندهرود نابود خواهد شد. از این رو برای تصمیمگیری در مدیریت منابع آبی این منطقه باید تمام موارد لحاظ شود.
منبع:تابناک کد خبر: ۵۲۴۵۹۰ تاریخ انتشار:۲۵ مرداد ۱۳۹۴ – ۰۸:۳۱