رییس گروه سیاستگذاری و تخصیص معاونت آب و آبفا گفت: در صورت کنترل نشدن مصرف آب در صورت افزایش جمعیت کشور دچار مشکل میشود.
صدیقه ترابی در دوازدهمین نشست معاونت امور بانوان دستگاههای اجرایی با معاونت امور زنان افزود: در حال حاضر ایران یک درصد جمعیت دنیا و ۰٫۳۶ درصد منابع آب دنیا را در اختیار دارد و نسبت به جمعیت کشور از نظر آب دچار مضیقه هستیم.
وی در ادامه گفت: ۸۵ درصد وسعت ایران دارای اقلیم خشک و بیابانی است و دچار کمبود بارش هستیم. این در حالی است که فقط ۲۸ درصد از بارشها در کشورمان قابل استفاده است و تبدیل به منابع آب سطحی و زیرزمینی میشود. منابع آبی کشورمان محدود است؛ در این شرایط افزایش جمعیت موجب میشود که حجم آب به ازای هر نفر کاهش یابد.
رییس گروه سیاستگذاری و تخصیص معاونت آب و آبفا با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت ایران حدود ۷۵ میلیون نفر و سرانه آب سالانه ۱۷۰۰ مترمکعب است، گفت: در صورت افزایش جمعیت کشورمان به ۱۰۰ میلیون نفر سرانه آب سالانه به ۱۳۰۰ مترمکعب کاهش مییابد. این در حالی است که اگر سرانه آب به ازای هر نفر سالانه کمتر از ۱۷۰۰ مترمکعب باشد آن کشور دچار چالش آبی میشود.
ترابی با اشاره به افزایش جمعیت کشورمان از سال ۱۳۴۰ تاکنون گفت: در سال ۱۳۴۰ میزان مصرف آب برای شرب و صنعت کمتر بود ولی با افزایش جمعیت و صنعتی شدن میزان مصرف آب افزایش یافته است و در حال حاضر ۹۲ درصد از منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود.
وی اضافه کرد: در صورت افزایش جمعیت ایران به ۱۰۰ میلیون نفر، ۳۰ میلیارد مترمکعب آب بیشتری نیاز داریم اما این میزان در اختیار ما نیست. در حال حاضر ۶٫۵ درصد از منابع آب در بخش شرب و ۱٫۵ درصد آن در حوزه صنعت مصرف میشود.
رییس گروه سیاستگذاری و تخصیص معاونت آب و آبفا با بیان اینکه متوسط جهانی مصرف آب هشت درصد در شرب، ۲۲ درصد در صنعت و ۷۰ درصد در کشاورزی است، اظهار کرد: اگر قصد داریم از نظر اقتصادی رونق بیشتری داشته باشیم باید از مصارف کشاورزی کم کنیم و مصرف آب در صنعت را افزایش دهیم.
وی اضافه کرد: ۸۵ درصد وسعت کشور دارای اقلیم بیابانی است و منابع آب در سطح کشور یکسان توزیع نشده است و بیشترین تمرکز بارش در مناطق غرب و نوار ساحلی دریای خزر است برای آنکه بتوانیم آب را دراختیار مردم قرار دهیم، باید آن را از مناطق پرآب به مناطق کمآب انتقال دهیم .
ترابی با اشاره به توزیع زمانی بارش گفت: زمانی که نیاز به آب در بخش کشاورزی داریم، کمترین بارش در کشور اتفاق میافتد به گونهای که از ماههای اردیبهشت تا شهریورماه بارش معناداری نداریم بنابراین توزیع زمانی بارش نامناسب است. در این شرایط مجبور هستیم آب زمستانی را جمع کنیم تا در زمان لازم از آن بهره ببریم.
رییس گروه سیاستگذاری و تخصیص معاونت آب و آبفابا اشاره به کاهش بارش در دنیا گفت: تا سال ۱۳۸۰ میزان بارش ۲۴۰ میلیمتر بود و در ۱۵ سال اخیر به ۲۰۵ میلیمتر کاهش یافته است. بنابراین با کاهش ۱۸ درصدی بارش و افزایش ۱٫۱ درصدی درجهای هوا مواجه بودیم و ۲۸ درصد از منابع آبی ما کاهش یافته است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۰۵۱۳۰۷۶۰۵ تاریخ انتشار:سهشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ – ۱۵:۲۸