محمد حاجرسولیها مدیرعامل شرکت مادر تخصصی منابع آب ایران در نشست خبری صبح امروز گفت: میزان بارندگیها در مقایسه با مدت مشابه دراز مدت ۹ درصد کاهش داشته که این میزان کاهش نشان دهنده رتبه ۳۷ در بازه زمانی ۴۷ سال است، همچنین حجم قابل توجهی از این بارشها در دشتها اتفاق افتاده است.
حاجرسولیها در ادامه گفت: تا به حال ۹۰ درصد آبهای سطحی کشور را اندازهگیری کردهایم که این میزان به حجم ۳۸ میلیارد مترمکعب محاسبه شده است.
وی در ادامه به شرایط دریاچه ارومیه اشاره و بیان داشت: خوشبختانه با بارش در این سال آبی سطح آب دریاچه ارومیه تنها ۴ سانتیمتر کاهش دارد، این در حالی است که این دریاچه تجربه ۴۰ سانتیمتر کاهش را نیز داشته است.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران در خصوص سد شفارود گفت: مطالعات این سد از سال ۸۶ آغاز شده و پیگیری مجوزات زیست محیطی آن صورت گرفته بود که متأسفانه در اواخر سال ۹۲ مجددا مورد ایراد سازمان محیط زیست قرار گرفت که این امر باعث بازنگری مجدد بر روی این سد شد و نهایتا منجر به کاهش ۱۳ متری ارتفاع و کاهش در حجم مخزن شده است.
حاجرسولیها در خصوص میزان روان آبها گفت: ۲۷ میلیارد متر مکعب آب وارد مخزن سدها شده که این میزان معادل ۷۵ درصد روانآبها است، این در شرایطی است که در سال جاری میزان ۲ میلیارد مترمکعب کاهش در میزان روانآبها را داشتهایم.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی منابع آب ایران در خصوص حجم مخازن آب سدها گفت: در حال حاضر ۲۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب در مخازن سدها موجود است که این میزان به طور متوسط ۴۶ درصد از حجم کل سدها میشود.
وی در خصوص تامین آب شرب تهران گفت: سیاست وزارت نیرو برای تامین این کلان شهر عمدتا به صورت ۶۰ درصد منابع آب سطحی و ۴۰ درصد منابع آب زیرزمینی است که بنا به شرایط و میزان بارندگیها تغییر میکند، در حال حاضر ۷۵۷ میلیون متر مکعب میزان آب سدهای تهران است که بنا بر سیاستگذاریها درصدی از آن مربوط به سال آبی آینده خواهد بود.
حاج رسولیها افزود: ۱۱۹ سد در دست اجرا داشتیم که با توجه به تغییر اقلیم و کاهش میزان بارندگیها اولویت ما در اجرای طرحها تغییر کرده به گونهای که ۲۷ سد از اولویت اول خارج شدهاند.
وی اظهار داشت: تا به امروز با تحقق ۴۰ درصد از منابع ۳۸ سد به اتمام رسیده و ۱۲ سد دیگر تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی منابع آب ایران در خصوص برنامههای این سازمان در برنامه ششم توسعه گفت: در برنامه ششم توسعه ۱۰ راهبرد بزرگ تعریف و در حال تدوین است که از نمونههای آن میتوان به بحث مدیریت به هم پیوسته، بحث دیپلماسی آب و مشارکت ذینفعان،تعادل بخشی آبهای زیرزمینی، ارتقای بهرهوری،بحث آمایش سرزمین با محدودیت منابع آب، مباحث کیفی، تصفیه و بازچرخانی فاضلاب، ارتقای آگاهی عمومی و تنوع بخشی منابع مالی اشاره کرد.
وی در خصوص شرایط تالابها گفت:با کاهش منابع آب تجدیدپذیر بیشترین آسیب به انتهای حوزه آبریزها یا به تعبیری تالابها میرسد که امیدواریم با مباحث مرتبط به تعادل بخشی آبهای زیر زمینی بتوانیم در بهبود شرایط تالابها گام برداریم.
وی در ادامه اظهار داشت: ما در کل کشور ۱۴۶ هزار کیلومتر رودخانه داریم که از این میزان ۷۰ هزار کیلومتر آن رودخانه دائمی و ۷۶ هزار کیلومتر آن رودخانه فصلی است که برای حفظ بستر این رودخانهها سه عملیات مطالعه، علامت گذاری و دخل و تصرف صورت میگیرد.
شایان ذکر است هم اکنون در ۳۸ هزار کیلومتر از رودخانههای کشور عملیات حریم و بستر را انجام دادیم و امسال در ۵ هزار کیلومتر از رودخانهها مطالعات حریم و بستر را انجام خواهیم داد.
حاج رسولیها در خصوص سیلی که در روزهای گذشته در بستر رودخانههای استان تهران، البرز و گیلان افتاد گفت:برای تمام ساختهای غیرمجاز کنار این رودخانهها اخطار داده شده بود که متاسفانه به آنها بیتوجه بودند و دخل و تصرف صورت گرفت.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی منابع آب در خصوص نصب کنتور هوشمند بر روی چاههای کشاورزی گفت: یکی اصلیترین پروژهها برای احیا و تعادل بخشی آبهای زیر زمینی نصب این کنتورها است که با اتخاذ سیاستهای ویژه تا پایان شهریور ۹۳، هفت هزار کنتور بر روی چاههای کشور نصب شده است که در صورت تحقق اعتبارات سال ۹۴، سرعت پیشرفت این پروژه بیشتر خواهد شد.
وی در خصوص میزان بدهی این سازمان گفت: در حال حاضر ۱۱۰۰ میلیارد تومان به پیمانکاران بدهی داریم که امیدواریم با کمک از بحثهای فاینانس این مشکل را نیز پشت سر بگذاریم.
وی در خصوص سد بختیاری گفت: پس از یکسال مطالعه بر روی سد بختیاری و بازنگری در آن ارتفاع ۵۰ متر کاهش و همچنان کار بر روی آن در حال بررسی است.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان کد خبر:۵۲۸۰۳۴۸ تاریخ انتشار:۱۲ مرداد ۱۳۹۴ – ۱۳:۰۲