سالهاست که استان یزد با پدیده ای به نام خشکسالی دست وپنجه نرم می کند واین امر نه تنها خسارات زیادی به بخشهای مختلف این استان وارد کرده، بلکه مناطق روستایی را با مشکلات عدیده ای در زمینه تامین آب شرب سالم وبهداشتی مواجه کرده است .
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستائی یزد در گفتگو با خبرنگار یزد بی آبی درخصوص وضعیت آبرسانی روستااظهار داشت: درحال حاضر روستاها از لحاظ وضعیت آب رسانی سه دسته اند، یک دسته در دشت واقع شده اند،مانند حوزه دشت یزد-اردکان کهوضعیت نرمال و در عین حال شکننده دارند، دسته دیگر روستاهائی که در دامنه کوهستان هستند و از نظر آبی متوسط اند و در نهایت روستاهائی که در کوهستان ها هستند و از نظر موجودیت آب در شرایط بی آبی و بحرانی قرار دارند.
محمد رضا حاتمی افزود: بطور کلی۵۰۰روستای استان در وضعیت کم آبی به سر می برد که ۳۰۵ روستا که معمولا در مناطق کوهستانی قرار دارند، با وضعیت بی آبی مواجه اندکه از طریق تانکر و بطور سیار آبرسانی می شود و در حدود ۱۹۰ روستا نیز مردم خود با مراعات کردن و بعضا خریداری آب از کشاورز همکاری دارند.
حاتمی ادامه داد : برای تامین آب روستاهایی که از آب شرب برخوردار نیستند وبرخی روستاهایی که با مشکل کم آبی مواجه هستند ، آبرسانی سیار صورت می پذیرد و در مجموع ۳۰۵ روستای استان ، توسط ۴۲۲ تانکر ثابت و ۱۶تانکر سیار آبرسانی می شوند.
وی همچنین با اشاره به منابع در مدار تامین آب روستاهای استان افزود : منابع تامین آب روستاهای استان یزد شامل ۳۲۷ حلقه چاه ، ۳۱ دهنه چشمه، ۴۲ رشته قنات و ۱۲ مورد تاسیسات همجوار است وتعداد ۷۷ مورد از منابع آبی خشک شده واز مدار خارج گردیده اند و۹۹ مورد با کاهش شدید آبدهی مواجه شده اند .
این مقام مسئول همچنین با اشاره به تلاشهای این شرکت جهت تامین آب روستاییان اذعان داشت : تاسیسات تامین آب روستاهای استان که با تلاش وهمت همکاران درشرکت آب وفاضلاب روستایی دایر شده است ، در مجموع ۲ هزار و۶۹۹کیلومتر شبکه توزیع ، ۱هزار و۴۸۴ کیلومتر خط انتقال ، ۳۷۸ باب مخزن زمینی و ۵۰ باب مخزن هوایی را شامل می شود.
حاتمیبا بیان اینکه تأمین آب در روستاها برای شرب است و بهداشت را شامل نمی شود گفت: بیش از آن که بحث کمبود آب باشد بحث هزینه انتقال آب برای بهداشت است.
وی میزان آب لازم برای شرب و بهداشت هر نفر را به ترتیب حدود ۱۰ و ۸۰ لیتر ذکر کرد و ادامه داد: حجم آب ارسالی در سال ۹۳ برای روستاهای استان ۱۵۰هزار و ۴۱۳ متر مکعب بوده که با هزینه ای بالغ بر ۸ میلیارد ریال انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آبفار با بیان اینکه حدود ۵۶ روستا از آب انتقالی برخوردارند، افزود: بخشی از حجم آب برای آب رسانی به روستاها از طریق حفر یا جایگزینی چاه صورت می گیرد و هرساله ۳۰ تا ۴۰ حلقه چاه برای تأمین آب شرب روستاها با مجوز شرکت آب منطقه ای حفر می شود.
این مسئول همچنین حجم آب تولیدی شهرستان ها در سال ۹۳ را ۱۷٫۸ میلیون مترمکعب و میزان کمبود آب را ۲٫۶ میلیون مترمکعبذکر کرد.
وی تصریح کرد: روستاهای مستقر در دشت ها که در شرایط شکننده قرار دارند علاوه بر مشکل کمبود آب، به دلیل بالا بودن سختی و شوری آب، از کیفیت آب مناسبی نیز برخوردار نیستند و همچنین روستاهای کوهستانی در حالت بحرانی به سر می برند و حدود ۸۰ منبع آبی روستای کوهستانی خشک شده است.
رئیس هیئت مدیره شرکت آبفار افزود: روستاهای تفت، مهریز و مناطق کوهستانی بهاباد بافق،ندوشن ازشهرستان میبد، خرانق،خضرآباد اشکذر،عقدا اردکان از جمله روستاهائی هستند که مشکل کم آبی تا بی آبی دارد.
حاتمی به راهکارهای کوتاه مدت و بلند مدت در خصوص رویارویی با مسئله آب اشاره کرد و اظهار داشت: آبرسانی سیار، خریداری آب کشاورزی، جلوگیری از سرریز مخازن،بازسازی شبکه های توزیع، بازخرید آب کشاورزی، تعویض کنتورهای خراب، قطع انشعابات پرمصرف و جلوگیری از اشتراکات متخلف از جمله راهکارهای کوتاه مدت است.
وی خاطرنشان کرد: از جمله راهکارهای میان مدت وبلند مدت، احداث مجتمع های آب رسانی روستائی است که در حال حاضر راه اندازی۶۴ مجتمع انجام شده است که مجتمع غدیر و سانیج از آن جمله اند و ۲۸ مجتمع بزرگ دیگر نیزدر دست اجرا است کهاز سال ۱۳۹۰ تا امروز به دلیل کمبود اعتبار یا عدم تخصیص به موقع ۱۲ واحد آن نیمه کاره است .
حاتمی در خصوص مزیت مجتمع ها تشریح کرد: در گذشته هر روستا منابع محلی تأمین آب داشته است که بصورت چشمه قنات چاه بوده اما در حال حاضر به دلیل خشکسالی منابع محلی اکثراً خشک یا کم آب شده است به همین دلیل به منظور داشتن منبع آبی پایدار اقدام به راه اندازی این مجتمع ها کرده ایم تا چند روستا با یک حلقه چاه آبدار و با یک خط انتقال و یک مخزن آبشان تأمین شود.
وی ادامه داد : برای تکمیل مجتمعها در سال ۹۳ ،۳۰میلیارد تومان اعتبار تعیین شده که تا کنون ۵۰ درصد آن تخصیص داده شده است . همچنین جهت تکمیل وراه اندازی این مجتمع ها اعتباری بالغ بر ۲٫۱۰۰میلیون ریال نیاز است که در صورت تامین وتخصیص اعتبار مشکل آب شرب وبهداشت روستاهایی که در وضعیت بحرانی قرار دارند مرتفع خواهد شد .
وی در خصوص کیفیت و سلامت آب شرب تصریح کرد: آبی که به دست روستائیان داده می شود از نظر کیفی دارای سلامت کامل است ومیزان مطلوبیت میکروبی آن ۹۹٫۳ درصد ومطلوبیت کلرسنجی ۹۸٫۶درصد است
حاتمی در رابطه با قطع انشعابات پرمصرف آب گفت: بر اساس آمار وزارت نیرو مصرف سرانه هر روستائی ۱۶۰ لیتر در نظر گرفته شده است که ما تا ۲۰۰لیتر هم پرمصرف نمی دانیم وبیش از آن را در مواقع بی آبی قطع می کنیم مثلا در ابرکوه هنوز مشکل جدی آب را نداریم ولی چون در شرایط شکننده ای قرار دارد با مشترکین پرمصرف برخورد شده است.
حاتمی با بیان اینکه در گذشته مدیریت مصرف آب بهتر از حال حاضر صورت می گرفته است، آبیاری کوزه ای، سفالی، اجرای تناوب کشت، جانمایی درست باغات و مزارع کشاورزی و عدم کشت محصول در سال های خشکسالی از سوی کشاورز را از آن جمله ذکر کرد.
رئیس هیئت مدیره آبفار تأکید کرد: تا به امروز توجه به زیر ساخت ها برای آب نشده است که در شرایط کم آبی فعلی باید مورد توجه ویژه قرار گرفته و اولویت داده شود.
حال که بحران اول و جدی استان، مسئله آب است می طلبد که مسئولین استان بیش از هرچیز به زیرساخت های لازم برای آب توجه کنند و آن را در اولویت قرار دهند و بیش از آنکه بحث آب و مدیریت آن را در جلسات سربسته بگذرانند به فکر راهکارهای عملیاتی و اجرائی باشند تا حداقل بتوان در این فرصت باقی مانده و با این حجم آب اندک بهترین استفاده را داشت.
منبع:پایگاه اطلاع رسانی یزد بی آبی کد خبر:۱۰۱۰۶ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۰۵/۰۶ ۰۸:۱۶