در هر دوره ای به فراخور نیاز و شرایط وسیله ای مورد نیاز در بازار فروش جایی برای خود باز می کند. با توجه به نیازهای محیط زیستی و نارسایی های موجود در این امر هر روز برای رهایی از مشکلات ناشی از آن یک وسیله، راهکار یا شیء جدید به اشکال علمی یا غیرعلمی پیشنهاد می شود تا به این ترتیب بتوان از شدت مشکلات محیط زیستی موجود کاست. امروزه دیگر وجود بحران آب و مشکلات مربوط به سلامت آن بر هیچ کس پوشیده نیست. کلان شهر تهران نیز با میلیون ها نفر جمعیت و پدیده ای به نام هجوم بی رویه مهاجران، با مشکلات فراوانی در تامین آب آشامیدنی سالم دست و پنجه نرم می کند. اینکه در یکی دو سال اخیر تردید هایی در این باره به وجود آمده است که آب آشامیدنی تهران سالم نیست، خود به رونق دستگاه های تصفیه آب دامن زده است.
چند سالی است که انواع و اقسام وسایل تصفیه آب در بازار یافت می شود که با استقبال مشتریان هم روبه روست. اغلب افراد بر این باورند که وجود این دستگاه ها می تواند تضمین کننده سلامت و ایمنی آب شهر تهران باشد اما هر یک از مسئولان درباره کارکرد این وسایل نظرهای گوناگونی دارند. این در حالی است که مسئولان آب و فاضلاب و وزارت بهداشت در روزهای اخیر چند باری اعلام کرده اند که برخی فروشندگان دستگاه های تصفیه آب با تبلیغات فریبنده به دنبال فریب شهروندان هستند و آب تهران آن طور که آنها می گویند هم غیرسالم نیست و اصلا نیاز به تصفیه ندارد!
نگاهی به کتری منزل تان بیندازید
یک فروشنده وسایل تصفیه آب واقع در خیابان بهبودی به «آرمان» می گوید: آب تهران با نارسایی ها و مشکلات گوناگونی مواجه است و در چند سال اخیر هم به دلیل استفاده از آب چاه در لوله های آب و فاضلاب شاهد رسوب املاح آب در لوله ها هستیم که برای مشاهده آن فقط کافی است به کتری و سماور منزل تان نگاهی بیندازید. به گفته مهدی موسوی چند سالی است که مشکلات چاه ها و رسوبات افزایش یافته و این رسوبات موجود در آب باعث شده بیماری های فراوانی از جمله سنگ کلیه در بین شهروندان افزایش یابد. او می گوید: با نصب هر دستگاهی بعد از گذشت ۶ ماه باید فیلترهای موجود آن را تعویض کرد، در واقع رسوبات فراوانی در آب تهران وجود دارد و باید رسوبات موجود در آن دستگاه ها را دید تا به وجود رسوبات فراوانی در آب آشامیدنی پی برد. موسوی درباره استاندارد های دستگاه های تصفیه آب می گوید: اغلب این دستگاه ها خارجی هستند و در دیگر کشورها هم به دلیل وجود بحران آب و نارسایی های موجود از این دستگاه ها استفاده می شود. مریم شکری
۵۰ ساله خانه دار است و درباره کیفیت آب تهران به «آرمان» می گوید: من سنگ کلیه دارم و پزشک هم پیشنهاد کرده برای درمان آن باید روزانه ۱۲ لیوان آب بنوشم اما با وجود سنگ و رسوبات در آب نه تنها مشکلات موجود کاهش نمی یابد بلکه این رسوبات در کلیه و دستگاه گوارش تاثیرگذار و منجر به بیماری های دیگر می شود. این زن خانه دار می افزاید: در برخی مواقع برای کاهش رسوبات آب را می جوشانم تا به این ترتیب از رسوبات آن کاسته شود اما مگر چند نفر در این شهر می توانند برای کاهش معضل آب از این روش سنتی استفاده کنند؟ او می گوید: حتی چندی پیش یک بطری آب معدنی خریداری کردم و آنقدر رسوبات در ته بطری جمع شده بود و مزه و بوی آب راکد می داد که نمی شد آن را مصرف کرد.
آب تهران سالم است اما…
به نظر می رسد درست یا نادرست بسیاری از شهروندان تهرانی آب پایتخت را ناسالم می دانند یا حداقل عنوان می کنند باید برای پیشگیری از برخی مشکلات و بیماری ها از دستگاه تصفیه آب استفاده کرد. برخی اما بر این باورند که ایجاد این ذهنیت نتیجه تبلیغاتی است که برخی فروشندگان دستگاه های تصفیه آب انجام می دهند. یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس درباره تاثیر دستگاه های تصفیه آب خانگی بر سلامت آب تصفیه شده تهران به «آرمان» می گوید: نحوه عملکرد این دستگاه های تصفیه به شکل کاملا فیزیکی است و حتی برخی املاح را از آب جدا می کند. سیامک مره صدق می افزاید: آب تهران سالم است و هر روز نمونه برداری هایی از نقاط گوناگون و آزمایش های ویژه ای در زمینه سلامت آب انجام می شود. به گفته او رسوبات آب به دلیل وجود مس، آهن، منگنز و دیگر مواد مغذی موجود در آب به وجود می آید و با گذشت چند روز در هر فیلتری رسوب می کند و وجود این رسوبات کاملا طبیعی است. این عضو کمیسیون بهداشت مجلس تاکید می کند: در کشور ما اغلب مصارف همچون شست و شو نیز با آب شرب انجام می شود که این اتفاق به دلیل عدم اعمال مدیریت صحیح است. به گفته او هر ساله مبلغ کلانی از بودجه کشور صرف تصفیه آب می شود اما با هدر رفت انرژی در زمینه تصفیه آب مواجه هستیم. او تصریح می کند: تنها راه حل نهایی برای آب تهران این است که آب شرب از دیگر مصارف جدا شود تا به این ترتیب بتوان جلو هدر رفت آب را گرفت. به گفته او در زمینه مصرف آب آشامیدنی هم با توزیع بطری های آب معدنی در کشور می توان هزینه های جانبی آن را کاهش داد. مره صدق تاکید می کند: برای کاهش مشکلات موجود در زمینه بحران آب باید مدیریت مصرف آب شرب مشخص شود آن هم به این دلیل که بخش اعظمی از هدر رفت آب به دلیل فرسودگی انشعابات در وزارت نیرو است. به گفته او در واقع دستگاه های تصفیه آب آن طور که باید و شاید در تصفیه آب تاثیرگذار نیستند بلکه این دستگاه ها به میزان قابل توجهی املاح آب را کاهش می هد. این عضو کمیسیون بهداشت مجلس تاکید می کند: آنچه باید توجه داشت این است که آب تهران از استاندارد های لازم برخوردار است و نیازی به استفاده از این دستگاه ها نیست و در این زمینه فقط شاهد تبلیغات سوء برای بازارگرمی افراد سودجو هستیم وگرنه، هیچ نیازی به این دستگاه ها برای تصفیه آب تهران وجود ندارد.
تصفیه خانه ها ناتوان از کنترل نیترات
یک کارشناس محیط زیست درباره سلامت آب تهران به «آرمان» می گوید: هم اکنون سطح آب کاهش یافته و این اتفاق باعث شده است تا میزان نیترات و فلزات سنگین موجود در آب نیز افزایش یابد. هومان خاکپور می افزاید: برای کاهش میزان فلزات سنگین و نیترات استفاده از فیلتر های تصفیه آب تضمین برای سلامت آب نیست بلکه این دستگاه ها فقط شن و رسوبات سطحی آب را کنترل می کند. به گفته او باید توجه داشت که حتی تصفیه خانه های بزرگ هم در مقوله تصفیه فلزات سنگین و نیترات آن طور که باید و شاید توانایی کاهش شدت نیترات یا فلزات سنگین در آب را ندارند. خاکپور تصریح می کند: وجود ناخالصی نه تنها در آب تهران بلکه در اغلب شهرهای کشور کاملا ملموس است. به گفته او بحران آب باعث شده است تا در کشور از لحاظ کمی و کیفی شاهد کاهش سطح آب باشیم و نه تنها منابع آب از بین رفته است بلکه این آلودگی ها هم از لحاظ املاح، فلزات سنگین و پساب های شیمیایی در رودخانه ها نفوذ می کند. این فعال محیط زیست تصریح می کند: با توجه به اینکه وجود نیترات در آب یک امر بدیهی است و در چند سال اخیر هم مورد تاکید یا تکذیب برخی از مسئولان امر قرار گرفته است باید با بینش منطقی جلوی بروز مشکلات و کاستی های زیست محیطی موجود را گرفت.
منبع:روزنامه آرمان کد خبر: ۸۱۶۸۵۶۴۸ (۴۷۷۰۷۲۱) تاریخ انتشار:۲۵/۰۴/۱۳۹۴ ساعت: ۱۱:۳۹