به گزارش نفت ما،کشور ایران به دلیل کمبود ریزشهای جوی و همچنین نامناسب بودن پراکنش زمانی و مکانی آن، در زمره کشورهای نیمه خشک و خشک جهان قراردارد. علاوه برآن رشد روز افزون جمعیت و کاهش سرانه آب، گسترش شهرنشینی و توسعه بخشهای کشاورزی و صنعت، پدیدههای اکوسیستمی، کاهش منابع تجدید شونده آب و… باعث شده دست اندرکاران بخش آب توجه ویژهای به کنترل مصرف آب و استفاده بهینه از آن معطوف دارند. یکی از راهکارهای مؤثر برای مدیریت بهینه مصرف آب، استفاده از برچسب آب (مشابه برچسب انرژی) یا همان WaterLabel است تا با اجباری نمودن آن توسط وزارت صنایع، تولیدکنندگان لوازم آببر (ماشینهای لباسشویی، ظرفشویی و… ) و آبپخش (شیرآلات، سردوش و…) ملزم به تولید محصولات خود همراه با این برچسبها گردند. در این صورت مشتریان این محصولات میتوانند از میزان مصرف آب وسایل مذکور مطلع شده و نسبت به خرید تجهیزاتی با مصرف کم آب اقدام نمایند. انجمن تولیدکنندگان شیرآلات در اروپا (European Valve Manufacturers Association) طراحی جدیدی برای برچسب بهرهوری آب ارائه نموده است که در آن، برای مصارف خانگی و عمومی، دو دسته برچسب مجزا در نظر گرفته شده و محصولات بر اساس معیارهای مختلفی ارزیابی و طبقه بندی میگردند. معیارهای ارزیابی محصولات مورد استفاده برای مصارف خانگی، شامل دما و حجم آب مصرفی بوده و معیارهای ارزیابی محصولات در بخش عمومی، شامل دما، حجم و زمان مصرف آب است.
بر اساس میزان آب مصرفی محصول، به آن ستارههایی از ۱ تا ۴ تعلق میگیرد؛ هرچه تعداد ستارههای محصولات بیشتر باشد، به معنی بیشتر بودن بهرهوری و راندمان مصرف آب در آنها بوده و به همین ترتیب با کم شدن تعداد ستارههای محصولات، میزان مصرف آب آنهازیاد و میزان بهرهوری در آنها کم میشود.
یکی از تجربیات موفق در زمینه استفاده از این برچسبها و اجرای آن، در استرالیا از سال ۱۹۸۸ است که توسط انجمن خدمات آب استرالیا
(Water Services Association of Australia ; WSAA) اداره میشود. در سال ۲۰۰۳، سازمان حفاظت محیط زیست استرالیا با همکاری دولتهای منطقهای، روی توسعه یک برنامه اجرایی برای برچسبگذاری بهرهوری آب اجباری در سطح ملی توافق نمودند. این روش برچسبگذاری برای سردوشها، ماشینهای لباسشویی، ماشینهای ظرفشویی و سرویسهای بهداشتی بهکار میرود. پیشبینی شده است که با بهکارگیری برچسب بهرهوری آب اجباری در استرالیا از سال ۲۰۰۴ تا سال ۲۰۱۶، در حدود ۶۳۷۱۰ میلیون لیتر در مصرف آب صرفهجویی میگردد که این مقدار بیانگر ۵/ ۲% صرفهجویی در کل مصارف آب داخل خانه است. امید است با اجرای این طرح در کشور ایران نیز گامهای مؤثری در زمینه مدیریت بهینه مصارف آب و حفظ منابع ارزشمند آبی برداشته شود.
منبع:روزنامه ایران کد خبر:۲۵۸۶۸ ۸:۱۷ – ۱۳۹۴/۴/۶