رحیم میدانی در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران افزود : آیا باید دهها چاه غیرمجاز داشته باشیم؟ آیا برداشت غیرمجاز از چاه های پروانه دار باید داشته باشیم؟ آیا باید سالانه شش میلیارد اضافه برداشت از آب های زیرزمینی داشته باشیم؟ آیا باید ۱۱۰ میلیارد مترمکعب از ذخایر استراتژیک برداشت می شد؟ همه اینها عوامل ناشی از قانون گریزی است.
وی گفت: قانون گریزی در آب های سطحی نیز دامنگیر ما شده است و کمیت و کیفیت آب را تهدید می کند.
میدانی با اشاره به اینکه خط قرمز ما حقآبه بران است ، افزود : وقتی سدها و شبکه های آبرسانی را می سازیم کسانی که از آن بهره می برند، مشترک هستند اما حقآبه بران؛ حق تاریخی دارند، اگر نتوانیم نظم و پایبندی به قوانین را اجرا کنیم، حق همه حقآبه بران در معرض تهدید است.
وی با تأکید بر اینکه همه باید در چارچوب قانون از منابع آب برداشت کنند ، گفت: برخی مسئولان هم برای آب اندازه قائل نیستند و وقتی می گوییم آب نداریم باور نمی کنند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ادامه داد: وقتی می گوییم فلان سفره آب زیرزمینی پتانسیل برداشت ندارد ، باور نمی کنند و می گویند یعنی چه آب نداریم، در حالی که آب اندازه ای دارد و میزان برداشت از آن هم اندازه دارد.
میدانی با اشاره به اینکه امسال تعدادی چاه برای تأمین آب شرب اجاره کرده ایم ، گفت: در اکثر نقاط کشور غیر از مناطقی که بارش خوبی دارند آبی برای تخصیص نداریم و خیلی از طرح ها را تعدیل می کنیم، این در حالی است که گرفتار تغییر اقلیم نیز هستیم.
وی افزود: آب قابل استحصال یا تجدیدپذیر سالانه کشور از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب به ۱۰۴ میلیارد مترمکعب رسیده است.
میدانی با اشاره به اینکه برخی به بحران آب سالانه نگاه می کنند که نشان از نگاه آنها به آب شرب در شهر و روستاست ، گفت: وقتی بارشی داریم و آب پشت سدها جمع می شود دیگر صحبتی از جیره بندی آب نیست و مشکل آب را حل شده می دانند، واقعیت این است که شاخص هایی که در آب تعیین می شود با یک یا دو بارش تغییر نمی کند.
وی افزود: بحران آب این است که وضعیت ما در منابع آب زیرزمینی که ۵۵ درصد نیاز مردم را در زمینه شرب، صنعت و کشاورزی تأمین می کند، رو به نابودی است و نیاز به اقدامات ریشه ای دارد که فراتر از توان وزارت نیرو است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به اینکه در بهترین شرایط اگر بتوانیم برنامه های تعادل بخشی را پیش ببریم ، ۲۰ سال آینده می توانیم به شرایط متعادلی در زمینه آب های زیرزمینی برسیم ، گفت: امسال به خاطر کمبود بارش در چهار شهر سنندج، بندرعباس، بوشهر و کرمان مشکل آب داریم که تعداد این شهرها سال گذشته بیش از این بوده است.
میدانی در زمینه باروری ابرها گفت: از ۲۰ اردیبهشت باروری ابرها متوقف شده است چون شرایط باروری دیگر وجود ندارد و از آذر سال جاری با توجه به شرایط، دوباره شروع می شود.
وی با اشاره به اینکه ۶۹ درصد از پروازها برای باروری ابرها عملیاتی بوده و بقیه برای شناسایی انجام شده است، افزود : در ۱۰ استان آذربایجان غربی و شرقی، یزد، اصفهان، فارس، تهران، کرمان، خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد و چهارمحال و بختیاری عملیات باروری انجام شده و در سه استان خراسان رضوی، شمالی و کرمانشاه نیز پروازهای شناسایی صورت گرفته است.
میدانی با تأکید بر اینکه نتایج عملیات باروری در مرحله ارزیابی است و تا چهار ماه آینده اعلام می شود ، گفت : در بهترین شرایط تأثیر باروری در میزان بارش ۱۰ تا ۱۵ درصد است.
وی درباره مصوبات مهم شورای عالی آب در زمینه صرفه جویی افزود: تجهیزات، شیرآلات، ماشین ظرفشویی و کولرها باید استاندارد و دارای برچسب استاندارد باشد و از واردات کالاهای بدون استاندارد جلوگیری شود و حتی استاندارد لوازم یاد شده باید اجباری شود.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: میزان بارش از ابتدای سال آبی تاکنون ۱۸۳ میلیمتر گزارش شده که نسبت به درازمدت ۲۱ درصد و نسبت به پارسال ۱۴ درصد کاهش نشان می دهد.
میدانی افزود: استان های آذربایجان شرقی، غربی، قم و گیلان از نظر بارش وضعیت خوبی دارند اما خلیج فارس از نظر بارش ۳۸ درصد ، بوشهر ۴۵ درصد، خوزستان ۴۶ درصد، هرمزگان ۶۴ درصد نسبت به درازمدت کاهش بارش دارند.
وی گفت: بارش امسال نسبت به ۴۷ سال گذشته در رتبه سی و نهم قرار دارد و روان آب ها نیز در رتبه ۴۵ است و ۵۵ درصد هم آب رودخانه ها کاهش یافته است.
میدانی با اشاره به اینکه در زاینده رود؛ آورد رودخانه نسبت به پارسال ۳۹ درصد بهتر شده است ، افزود: پارسال آورد رودخانه زاینده رود ۸۸۰ میلیون مترمکعب بود که امسال به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی در زمینه سد دوستی نیز گفت : اوضاع نسبت به پارسال ۵۷ درصد بهتر است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در زمینه حوضه آبریز کرخه و مارون نیز گفت: به ترتیب آورد رودخانه؛ ۴۸ و ۵۶ درصد در این دو حوضه کاهش نشان می دهد.
میدانی در زمینه ذخیره آب سدهای تهران نیز گفت: ۳۶ درصد نسبت به پارسال مثبت است و میزان روان آب ها نیز نسبت به پارسال که سال کم آبی بوده ۳۸ درصد مثبت است اما نسبت به درازمدت وضع خوبی ندارد.
منبع:بولتن نیوز کد خبر: ۲۶۷۹۹۲ ۰۱ تیر ۱۳۹۴ – ۱۳:۴۹