مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان فارس گفت: فارس بهعنوان یکی از سه استان در کشور است که بدترین وضعیت را بهلحاظ منابع آب تجربه میکند.
حمیدرضا دهقانی در اولین روز از هفته صرفهجویی در مصرف آب، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: موضوع آب و مشکلات ناشی از آن، سیاسی نیست و نباید از سوی هیچ فرد و گروه سیاسی مورد بهرهبرداری بر له یا علیه فرد یا گروه دیگری قرار گیرد. آب را نباید به عرصههای سیاسی وارد کنیم، نباید به دلیل نزدیک شدن به انتخابات و برای کسب آرای مردم موضوع آب را بهانه قرار داده و نماینده یا مسئولی را زیر سئوال ببریم.
وی تصریح کرد: چگونه است که عدهای موضوع ساخت سد چشمه عاشق را که قرار است تا سال آینده به بهرهبرداری برسد، دستآویز قرار داده و با طرح موضوع واهی فروش آب به گلگهر، ذهن مردم را مشوش میکنند؟ آنقدر جو مسموم شده که امام جمعه شهرستان هم ابراز نگرانی کرده است.
دهقانی گفت: در مقطعی انتظار نمیرفت در موضوع آب دچار مشکل شویم، بنابراین کشاورزی و مزارع گسترش داده شد اما امروز این شرایط را نداریم، نباید مدام به گذشته بازگشت و بهدنبال مقصر گشت، فرض کنید تمام تقصیرات بر گردن مدیر آب منطقهای فارس است، حالا بیاییم و همراهی کنیم تا از بحرانیتر شدن وضعیت پیشگیری کنیم.
بحران منابع آب در دشتهای فارس
وی با بیان اینکه تا ۱۰ سال قبل هیچ کس فکر نمیکرد روزی برسد که رودخانهها، تالابها، چشمهها و حتی منابع زیرزمینی آب دچار بحران شده و خشک شود، ادامه داد: امروز تقریبا تمام دشتهای استان فارس جز قسمت اندکی از این استان با بحران بیآبی و کمآبی دست و پنجه نرم میکند.
کشاورزان هر سال در شرایط بدتر خواهند بود
دهقانی با اشاره به اینکه بخش اعظم اقتصاد استان فارس را کشاورزی تامین میکند، گفت: اگر دیدگاهها در بخشهای مختلف خصوصا کشاورزی تغییر نکند، کشاورزان و شهروندان هر سال شاهد شرایط بدتری خواهند بود.
وی با بیان اینکه امسال نیز میانگین بارشها در مقایسه با سال گذشته کاهش داشته است، تصریح کرد: علیرغم تمام برخوردها، توصیهها، تاکیدها و اقدامات، هنوز فارس تامین کننده هندوانه و گوجه کشور است و همچنان در بخشهایی از این استان کشاورزان برنج را با استفاده از منابع آبهای زیرزمینی کشت میکنند.
کاشت برنج در فارس خیانت به مردم است
دهقانی، کاشت برنج در استان فارس را خیانت به تمام مردم، عنوان و اضافه کرد: امروز در بخشهایی از شهرستان فسا آب نوبتبندی شده و مرودشت که زمانی قطب کشاورزی و تامین کننده بخش عمدهای از گندم فارس و کشور بود، در تامین آب شرب مورد نیاز مشکل دارد.
وی با اشاره به توصیههای مطرح شده در خصوص اجرای طرح انتقال آب از دریا، گفت: در هیچ کجای دنیا شما سراغ ندارید که آب دریا را برای کشاورزی منتقل کنند، کشاورزی که امروز با آب مجانی کاشت میکند و در معیشت خود مانده است حال چگونه میتواند هزینههای سنگین آب را برای فعالیت کشاورزی پرداخت کند.
انتقال آب از دریا برای کشاورزی توجیه ندارد
دهقانی تاکید کرد: در جهان، تنها برای تامین آب مورد نیاز شرب و صنعت، انتقال آب از دریا توجیه دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس با اشاره به سیاستهای این سازمان در برخورد با بهرهبرداری از چاههای غیرمجاز، گفت: در کل کشور سال گذشته ۶۰۰۰ حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد، از این تعداد سهم استان فارس ۱۲۰۰ حلقه چاه بود. امسال هم این سیاست با جدیت دنبال میشود و تنها در شهرستان داراب در یک ماه اخیر ۶۰ حلقه چاه مسدود شده است.
وی از برخورد با کسانیکه به شکل غیرمجاز در حاشیه رودخانههای مختلف اقدام به کاشت درخت کرده بودند، خبر داد و گفت: ۱۳۰۰ حکم قضایی در خصوص برخورد با این افراد متخلف داشتیم اما بهدلایلی اجرا نشده بود اما اکنون رئیس کل دادگستری، فرمانده انتظامی فارس و مسئولان سیاسی و امنیتی و تمام اعضای شورای تامین استان فارس در برخورد با افراد متخلف همراه هستند.
دهقانی با اشاره به قلع و قمع تعداد زیادی از درختان کاشته شده در حاشیه رودخانه قرهآقاج در استان فارس، گفت: در مناطق فراشبند، کازرون و کامفیروز با افرادی که اقدام به کاشت درخت در حاشیه رودخانه کردهاند برخورد شده و میشود.
فرونشست بسیاری از دشتهای فارس
وی با تاکید براینکه دشتهای فسا، جهرم، داراب، ارسنجان دارای شرایط نامناسبی به لحاظ منابع آبی است، از فرونشست بسیاری از دشتها در مناطق مختلف استان فارس اشاره و اضافه کرد: تصاویر و فیلمهای تهیه شده از مناطق مختلف نشاندهنده وضعیت بسیار بحرانی دشتهای فارس است.
کوهها در فارس تسطیح شده و تبدیل به باغ میشوند
دهقانی با بیان اینکه در عملکرد شرایط خوبی داریم، تاکید کرد: امروز در کرمان به این نتیجه رسیدهاند که ۲۰ درصد باغها باید خشکانده شود، این موضوعی است که سه سال قبل ما در جهرم توصیه کردیم اما علیرغم تاکیدها، همچنان شاهد رشد باغها هستیم. کوهها را هم تسطیح کرده و تبدیل به باغ میکنند.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از باغها و چاههای غیرمجاز متعلق به افرادی نیست که معیشتشان در گرو فعالیتهای باغداری و کشاورزی باشد، ادامه داد: در موضوع مسدود کردن چاههای غیرمجاز با دقت و مطالعه وارد میشویم، اینگونه نیست که اول به سراغ کسانی برویم که چاه آب مسیر تامین معیشتشان باشد.
وضعیت نامطلوب سدهای استان فارس
دهقانی از وضعیت نامطلوب سدهای استان فارس خبر داد و گفت: در سال گذشته کمتر از ۲۰۰ میلیمتر بارندگی داشتیم که این نسبت به میانگین بلندمدت ۳۳ درصد و نسبت به سال گذشته ۱۸ درصد کاهش نشان میدهد.
وی با بیان اینکه رودخانه سیوند همانند بسیاری از رودخانههای استان فارس کاملا خشک شده است، اظهار کرد: جز منطقه سپیدان که اثرات خشکسالی کمتر بوده، همه رودخانهها دچار مشکل شدهاند. هماینک سد درودزن که تامین کننده بخشی از آب شیراز و مرودشت است و سدهای تنگاب، سیوند، خسویه، ملاصدرا و سلمان فارسی وضعیت خوبی ندارند.
سدهای احداث شده در فارس توجیه اقتصادی داشته است
وی تصریح کرد: در کشور ما همیشه با اپیدمی شدن یک موضوع، همه پشتیبان میشوند و اگر یک نقد وارد شد همه در مخالفت با آن موضعگیری میکنند، در خصوص سدها هم همین امر صادق است. هیچ عنوان نمیگویم ساخت تمام سدها خوب بوده اما اعتقاد دارم در استان فارس، سدهای احداث شده و در دست اجرا، با مطالعات دقیق اجرایی شده و دارای توجیه کامل بوده است.
سد تنگ سرخ یک ظرفیت خوب برای شهر شیراز است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس بیان کرد: طی چهارسال گذشته در مطالعات زیستمحیطی ارائه شده در مورد سد تنگسرخ، به دریاچه مهارلو و احتمال بروز مشکل برای این دریاچه اشارهای نشده بود. شورای حل اختلاف هم در موضوع سد تنگسرخ، رای را به نفع آب منطقهای فارس صادر کرده است. از آب سد تنگ سرخ قرار نیست بهرهبرداری برای کشاورزی و شرب شود. از این آب جهت آبیاری باغهای قصردشت و فضای سبز شیراز استفاده میشده است.
وی با بیان اینکه در مطالعات نهایی سد تنگ سرخ، تغییراتی در طرح داده شده است، گفت: حجم این سد از ۳۰ هزار مترمکعب به ۱۶ هزار مترمکعب و ارتفاع سد به ۲۵ متر کاهش داده شده و نوع سازه آن نیز از بتنی به خاکی تبدیل شده است. شخصا نه تمایل به ادامه ساخت سد دارم و نه تمایل به متوقف کردن آن، ما تابع تصمیمگیریهای کلان هستیم.
مدیرعامل آب منطقهای فارس تاکید کرد: سد تنگ سرخ یک ظرفیت خوب برای شهر شیراز است که بهواسطه جاری شدن دائم آب در رودخانه خشک، به جلوگیری از بروز مشکل برای فضای سبز این شهر و باغهای قصردشت کمک میکند و در رشد گردشگری و توسعه آن نیز که از ضرورتهای امروز بهشمار میرود، بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
منبع:ایسنا کد خبر: ۹۴۰۴۰۱۰۰۵۰۶ دوشنبه ۱ تیر ۱۳۹۴ – ۱۴:۲۲