طرز تهیه کلر مادر جهت ضد عفونی کردن آب:
۱۵ گرم (سه قاشق صاف مرباخوری) پرکلرین۷۰% (هیپوکلریت سدیم) را به یک لیتر آب اضافه نموده و برای ۲دقیقه به هم بزنید . محلول کلر مادر را در بطری تیره رنگ، در جای خنک و دور از نور و دسترس اطفال نگهداری نمائید. این محلول به مدت یک ماه برای ضدعفونی آبهای مشکوک قابل استفاده است.
نحوه استفاده از کلر مادر:
برای ضد عفونی آب های مشکوک، با قطره چکان ۳ یا ۴ قطره از محلول کلر مادر را به هر لیتر آب اضافه نموده، بهم زده و بعد از یک ساعت آن را مصرف نمائید. آب ضد عفونی شده به این روش مدت ۲۴ ساعت قابلیت استفاده دارد.
کلر زنی مخازن (هوایی یا زمینی ):برای این منظور یک قاشق مربا خوری (۳گرم )از پودر کلر را دریک ظرف یک لیتری آب حل کرده و به هر متر مکعب آب (۱۰۰۰لیتر )اضافه می کنند پس از بهم زدن بعد از یک ساعت آب قابل استفاده است.
طریقه بدست آوردن حجم مخزن:
حجم مخزن زمینی یا مکعبی عبارت است از :حاصل ضرب طول در عرض در ارتفاع آب
حجم مخزن هوایی یا استوانه ای عبارت است از :حاصل ضرب عدد ۱۴/۳(پی)در شعاع به توان دو در ارتفاع آب
محل نگهداری کلر:
۱-در جای خشک وخنک نگهداری شود ومحل نگهداری مجهز به تهویه در پایین انبار باشد .
۲-دور از دسترس کودکان و مواد قابل اشتعال(نفت ،بنزین ،کرئولین و….) قرار گیرد.
۳- در ظروف پلاستیکی در دارو دور از نور قرار گیردو دور از وسایل فلزی و یخچال نگهداری شود. ( واحد بهداشت محیط شبکه بهداشت ودرمان داراب )
شرایط محیطی مناسب برای همه گیری وبا
مناطق فاقد آب سالم و بهداشت محیط مناسب در خطر همه گیری وبا میباشند. این مناطق شامل نقاط شهری که آب آن بمقدار کافی کلر زنی نمیشود و مناطق روستایی که به لوله کشی و چاههای حفاظت شده دسترسی ندارند و مناطقی که توالت و سیستم فاضلاب در آنها بطور معمول استفاده نمیشود، میباشند.
تدابیر بهداشت محیط :
– افزایش میزان کلر آب لوله کشی توسط شرکتهای آب و فاضلاب کشور تا از ورود و تکثیر عوامل بیماری زا جلوگیری شود.
– جلوگیری از فعالیت فروشندگان دورهگرد مواد غذایی توسط وزارت کشور، شهرداری و استانداریهای سراسر کشور.
– با توجه به اینکه در برخی از نقاط حاشیه شهر نظیر محدوده جنوب تهران برای آبیاری سبزیجات احتمالاً از فاضلاب استفاده میشود، شهروندان حتیالمقدور سبزیجات مصرف ننمایند و در صورت لزوم مصرف، هیچ نوع سبزی خامی را بدون عملیات پاک سازی و سالمسازی ( انگل زدایی، ضدعفونی) مصرف نکنند.
– پس از هر اجابت مزاج دستها را کاملا با آب و صابون شست و شو داده و از سلامت آب آشامیدنی مصرفی اطمینان کامل داشته باشند.
– تامین آب سالم و تصفیه شده، دفع بهداشتی فاضلاب ، بهداشت خوراکیها و آموزش بهداشت به عنوان مؤثرترین روش پیشگیری .
– همچنین برای درمان وبا نباید وقت را از دست داد ، بیمارانی که کم آبی متوسط دارند باید با مایع خوراکی درمان شوند و به نزدیکترین مرکز درمانی یا بیمارستان منتقل شوند و در راه رسیدن به بیمارستان مایعات خوراکی به آنها داده شود. در موارد کم آبی شدید مستلزم دادن مایع از راه وریدی است که میزان مایعات و الکترولیتها توسط پزشک محاسبه و به بیمار تزریق می شود .
– اصل کار این است که دادن مایعات خوراکی باید برابر با میزان از دست دادن مایعات از راه دفعی باشد. به عنوان درمان کمکی توسط پزشک معالج آنتی بیوتیک داده میشود تا دوره بیماری را کوتاه و مدت دفع ویبریوری وبا از راه مدفوع کم شود.
– در نهایت نظارت و کنترل کیفیآب شرب شهری و روستایی، کنترل مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، نظارت بر دفع بهداشتی زبالهها، نخالهها و فاضلاب شهری، نظارت بر اماکن عمومی همچون استخرها، نظارت بر کارخانجات یخسازی و کنترل پایانه های مسافربری را می توان از اقدامات بهداشتی عنوان کرد.
منبع:http://www.environmentalhealth.ir/