رئیس جمهور تاجیکستان با تاکید بر ضرورت همکاری کشورها در حل مشکل بهرهبرداری از منابع آب، مبتکر اعلام دهساله جدید بینالمللی تحت عنوان «آب برای رشد پایدار» شد.
«امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان در مراسم افتتاح کنفرانس بینالمللی نتیجهگیری از دهساله بینالمللی «آب برای حیات» سخنرانی کرد.
وی گفت: در ۱۰ سال پیش مجمع عمومی سازمان ملل متحد به ابتکار جانب تاجیکستان و حمایتهای گسترده کشورهای عضو دهساله بینالمللی عمل «آب برای حیات» را اعلام کرده بود. در مرحله جدید ضرورت اتخاذ تدابیر لازم جهت تامین رشد پایدار ذخایر آب به میان آمده است. سطح شرکت هیئتها در کنفرانس امروز توجه دولتها، نهادهای سازمان ملل متحد، سازمانهای بینالمللی، منطقهای، بخش خصوصی و جامعه مدنی نسبت به پیگیری و اجرای اهداف و وظایف دهساله بینالمللی را بازگو میکند.
رحمان ادامه داد: هدف اساسی اعلام دهساله بینالمللی «آب برای حیات» مساعدت به تلاشهای جامعه جهانی به خاطر اجرای تعهدات سطح بینالمللی در رابطه به ذخایر آب تا سال ۲۰۱۵ بود.
وی همگرایی کشورها در مسئله آب را بحث بسیار مهم دانست و افزود: جهان معاصر در حال تغییر و تحول سریع بوده و ما را با تهدیداتی مواجه میکند که متاسفانه باعث فاصله یافتن از مسیر اصلی خود در مورد عرصه آب میشود. تغییر اقلیم، افزایش تعداد جمعیت و بلایای طبیعی، بحرانهای مالی و اقتصادی، غذایی، انرژی، امراض واگیر، پدیده تروریسم و افراطگرایی، منازعات مسلحانه در برخی از کشورها و مناطق جهان و… مانع اجرای بهموقع و کامل اهداف دهساله بینالمللی شدند. این است که همانند گذشته بحث آب از مسائل عمده جهان معاصر باقی میماند.
خشکسالی و بیابان زدایی تهدید آینده بشر
رئیس جمهور تاجیکستان اظهار داشت: بر اساس اطلاعات موجود تقریبا ۷۵۰ میلیون نفر در دنیا به آب پاک آشامیدنی و ۲٫۵ میلیارد نفر به امکانات کافی بهداشتی دسترسی ندارند. حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر از نبود انرژی برقی رنج می برند. بلایای طبیعی مربوط به آب همهساله به طور متوسط به میزان بیش از ۶۰ میلیارد دلار خسارات به بار آورده و خشکسالی و بیابان زدایی زندگی بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جان را با تهدید مواجه کرده است.
بنابه گفته وی، طبق نظر کارشناسان تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به بیش از ۹ میلیارد نفر خواهد رسید که به صورت طبیعی باعث افزایش میزان استفاده از منابع آب خواهد شد. انتظار میرود که بر اثر تغییر اقلیم طی مرحله مورد اشاره بیش از ۵۰ درصد مردم دنیا با مشکل کمبود آب مواجه خواهند شد. بنابراین چنین یک دورنمای نگرانکننده از همه ما تلاشهای هر چه بیشتر و هماهنگ در جهت اتخاذ تدابیر تعجیلی و بلندمدت را تقاضا میکند.
رحمان با اشاره به ابتکار دولت تاجیکستان در اعلام دهساله بینالمللی «آب برای حیات» (۲۰۰۵-۲۰۱۵)، پیشنهاد کرد که شعار دهساله جدید بینالمللی «آب برای رشد پایدار» عنوان شود.
به اعتقاد رئیس جمهور تاجیکستان، حمایت از این پیشنهاد منجر به تحکیم و افزایش دستآوردهای نخستین دهه بینالمللی آب خواهد شد.
وی با اشاره به ذخایر سالانه ۶۴ میلیارد متر مکعب آب در تاجیکستان، ۶۰ درصد ذخایر آب آسیای مرکزی را متعلق به کشورش دانست.
رحمان با تاکید بر اهمیت موضوع آب در تاجیکستان گفت: طی یک دهه بینالمللی «آب برای حیات» روی این عرصه یک میلیارد و ۶۴۸ میلیون دلار سرمایهگذاری صورت گرفته است.
رئیس جمهور تاجیکستان در بخش دیگری از سخنرانی خود به آن اشاره کرد که تاجیکستان فقط ۴ درصد از ظرفیتهای انرژی آبی خود را استفاده کرده و جمعیت کشور سالانه ۶ ماه از سال را (پائیز و زمستان) با کمبود برق مواجه میباشند. این وضع به هیچ وجه قابل قبول نبوده و بر روی توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور تاثیر نامطلوب به جای میگذارد. بنابراین دولت تاجیکستان بر طرف کردن نیاز کشور به برق تولید داخلی را یکی از وظایف مهم خود ارزیابی میکند.
وی در ادامه تاکید کرد: موضوع آب، انرژی، آذوقه و محیط زیست در آسیای مرکزی به هم مرتبط میباشند و حلوفصل آنها نیازمند اقدامات جمعی است. متاسفانه وضع منطقه نگرانکننده است. تغییر اقلیم منطقه منجر به آب شدن بخش قابل توجهی از یخچالها شده است که در دورنمای میانه و بلندمدت کاهش حجم رودخانهها را در پی خواهد داشت.
رحمان گفت: چه در سطح منطقهای و چه در سطح بینالمللی فقط از راه همکاری در عرصه بهرهبرداری از منابع آب میتوان به حلوفصل مسائل اقتصادی و اجتماعی دست پیدا کرد.
رئیس جمهور تاجیکستان ابراز اطمینان کرد: شرکتکنندگان کنفرانس با توجه به تجربه دهساله گذشته، برای مرحله جدید برنامه و اقداماتی را در نظر خواهند گرفت که به صورت حداکثری به تحقق اهداف رشد پایدار کمک کند.
منبع:صبا کد خبر: ۱۳۹۴۰۳۱۹۰۰۰۳۶۸ ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ ۱۶:۲۶