در حالی که برخی مسئولان علت مسمومیت عدهای از مردم زاهدان را شست و شوی بشکه حاوی سموم کشاورزی و متصاعد شدن گاز از آن اعلام کردهاند، رییس سازمان حفظ نباتات گفت: این بشکهها حاوی ترکیبات مورد استفاده در صنایع رنگرزی پارچه بوده و ارتباطی به بخش کشاورزی ندارد.
سوم آبان ماه تعدادی از مردم زاهدان با استشمام هوای نامطبوع مسموم و راهی بیمارستان شدند که پس از آن مسئولان این استان در پی پیگیریهای خود اعلام کردند” فردی با شستن بشکههای خالی که قبلا حاوی محلولهای سموم کشاورزی و موادشیمیایی بود و رها کردن آن در نهر آب، سبب متصاعد شدن گاز و مسمومیت شهروندان و تعدادی از دانشآموزان که نهر از مقابل مدرسه آنها عبور میکند، شده است.”
اما محمدعلی باغستانی میبدی – رییس سازمان حفظ نباتات – در این زمینه گفت: برخلاف گزارشاتی که منتشر شده و این بشکهها را حاوی سموم کشاورزی معرفی کرده این بشکهها حاوی ترکیباتی به نام “MDEA” یا “متیل دی اتانول آمین” بوده و برچسبی به نام “STERLING AUXILIARIES-PVT-LTP” روی بشکهها حک شده است که هیچ ارتباطی به بخش کشاورزی ندارد. چرا که این نوع ترکیب نه به عنوان ماده اصلی و نه به عنوان ماده کمکی در تولید هیچ یک از سموم و آفت کشهای کشاورزی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
وی افزود: بررسی و تحقیقات کارشناسان سازمان حفظ نباتات نشان میدهد که این ترکیبات در صنایع رنگرزی پارچه، صنایع شوینده، صنایع پولیش و واکس و… به عنوان ماده کمکی مورد استفاده قرار می گیرد و تاریخ تولید این بشکههای ۲۴۰ کیلوگرمی ۷/۲۰۱۱ و تاریخ انقضای آن ۷/۲۰۱۲ بوده است.
رییس سازمان حفظ نباتات گفت: همچنین کارشناسان شیمی معتقدند این ترکیب وقتی با آب ترکیب میشود تولید گازهای نیتروز میکند و این گازها می تواند در حد خیلی پایین هم ایجاد مسمومیت کند.
باغستانی میبدی تاکید کرد: حتی اگر این ترکیبات در بخش کشاورزی و تولید سموم شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد، شست و شوی بشکههای حاوی این مواد با اسید و رها کردن پسابهای آن در فاضلابهای شهری که منجر به متصاعد شدن گاز و مسمومیت مردم این شهر شده است، ربطی به بخش کشاورزی ندارد چرا که این ترکیب که در محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار نگرفته یا اینکه مردم زاهدان از طریق مصرف مواد غذایی که حاوی این ترکیبات باشند مسموم نشدهاند.
منبع: ایسناکد خبر: ۲۱۲۲۰۸تاریخ انتشار:۰۷ آبان ۱۳۹۳ – ۱۸:۳۸