دغدغه تأمین آب مورد نیاز کشاورزی همیشه همراه آنهایی که از طریق کشاورزی ارتزاق میکنند وجود دارد اما آنچه که کارشناسان توصیه میکنند، مدیریت مصرف است تا سال زراعی بدون استرس آبی را پشت سر بگذرانند.
بارشهای بسیاری در مازندران رخ داده ولی بهدلیل اینکه از توزیع زمانی و مکانی مناسبی برخوردار نبوده بهرهبرداری خوبی از آن صورت نگرفته است.
با وجود اینکه بارشهای خوبی در پاییز سال گذشته شاهد بودیم ولی بهدلیل اینکه حالت سیلآسا به خود گرفته باز هم در آمارها اعلام شد با کاهش بارش مواجه هستیم و نمیتوان گفت مقدار بارش کم شده حتی شاید افزوده شده است.
از ابتدای بهار امسال نیز شاهد بارشهای خوبی در مازندران بودیم بهطوریکه شاهد تغییرات چشمگیری در سطح منابع آبی از جمله سدها و آببندانهای مازندران بودیم که لازم است بهرهبرداری درست از این منابع سرلوحه امور قرار گیرد.
دغدغه تأمین آب مورد نیاز کشاورزی همیشه همراه زنان و مردان مازندرانی است آنهایی که از طریق کشاورزان ارتزاق میکنند بیشتر این نگرانی را دارند و آنچه که کارشناسان توصیه میکنند، مدیریت مصرف است تا سال زراعی بدون استرس آبی را پشت سر بگذرانند.
* کشاورزان نسبت به انجام عملیات کشت اقدام کنند
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در گفتوگو با فارس اظهار کرد: میزان بارندگی مازندران در اسفندماه سال گذشته ۶۲ میلیمتر بوده که نسبت به دوره شاخص پنج درصد افزایش و نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد کاهش داشته است.
محمدابراهیم یخکشی بیان کرد: در این مدت میزان آبدهی رودخانههای مازندران ۲۷۲ میلیون مترمکعب بود که در مقایسه با سال گذشته ۷۳ درصد افزایش و نسبت به دوره شاخص هشت درصد کاهش را نشان میدهد.
وی به آبگیری ۷۰ درصدی سد شهید رجایی ساری و بقیه سدهای مازندران اشاره کرد و افزود: آببندانهای مازندران حدود ۹۷ درصد آبگیری شدند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران یادآور شد: بیشترین میزان بارندگی در اسفند ماه ۹۴ مربوط به حوزه بابلرود با ۹۲ میلیمتر و کمترین مربوط به حوزه نکارود و چالوس با حدود ۵۰ میلیمتر بارش بوده است.
بخشکی ادامه داد: در ارتباط با آبدهی رودخانهها نیز نکارود در این مدت هفت درصد کاهش نسبت به دوره درازمدت داشته است.
یخکشی با تأکید بر اینکه کشاورزان هرچه سریعتر نسبت به انجام عملیات کشت اقدام کنند، خاطرنشان کرد: کشاورزان استفاده از آب میان حوزه رودخانهها را در اولویت قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه کشاورزان نسبت به لایروبی انهار و سردهنههای زراعی اقدام کرده تا آبگیری شود، اظهار کرد: در مورد مناطق آسیبپذیر نیز توصیه ما به کشاورزان این است که نسبت به انجام بیمه کشاورزی اقدام کنند.
یخکشی درباره وضعیت بارش در سال گذشته، گفت: بارشها از توزیع زمانی و مکانی مناسبی برخوردار نبود و با نوسانات بسیاری همراه بود که بیشتر در حوزه غرب استان اتفاق افتاد.
* سال پرفراز و نشیب جوی در سال ۹۴
مدیرکل هواشناسی مازندران نیز در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: سال ۹۴، سال پرفراز و نشیبی از لحاظ شرایط جوی بوده و بعضی از پدیدههای رخ داده در این سال در طول دوره آماری موجود کمسابقه و یا بیسابقه بوده است که میتوان به حداکثر دمای هوای اتفاق افتاده در ۹ خرداد (دمای هوا در ساری، فرودگاه دشتناز و گلوگاه حدود ۴۳، قراخیل قائمشهر ۴۱ و پلسفید به ۴۰ درجه رسید)، کاهش بارندگی در ماههای ابتدای سال، بارندگی سیلآسای اواخر تیرماه، طوفان همراه با بارش تگرگ در ۱۶ مهرماه، افزایش میانگین دمای هوا در فصل زمستان(حدود ۱٫۵ درجه) و در سال ۹۴ (حدود ۰٫۸ درجه) اشاره کرد.
نوربخش داداشی بیان کرد: آخرین ماه سال ۹۴ یعنی اسفندماه، با افزایش حدود ۱۶ درصدی بارندگی و همچنین با افزایش حدود ۱٫۹ درجهای دمای هوا نسبت به دوره بلندمدت در استان همراه بود، بهطوریکه در این ماه متوسط بارندگی سطح استان حدود ۷۱ میلیمتر و متوسط دمای هوا حدود ۱۰٫۱ درجه سلسیوس بوده است.
مدیرکل هواشناسی مازندران اظهار کرد: متوسط بارندگی فصل زمستان ۹۴ حدود ۱۹۳ میلیمتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه دوره بلندمدت، حدود چهار درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال ۹۳ حدود هفت درصد افزایش داشته است.
داداشی یادآور شد: در ۱۵ ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک، میزان بارش در بیشتر مناطق استان نسبت به نرمال بلندمدت افزایش داشته اما در برخی از مناطق مانند نوشهر، بابلسر، آمل، بلده، آلاشت و کیاسر با کاهش بارش روبهرو بوده و بیشترین افزایش از کجور حدود ۲۷ درصد و بیشترین کاهش از کیاسر حدود ۲۰ درصد بوده است.
وی ادامه داد: نزولات جوی در سال ۹۴ حدود ۷۱۹ میلیمتر بوده که نسبت به دوره بلندمدت و نسبت به سال ۹۳ به ترتیب حدود پنج و دو درصد افزایش را نشان میدهد.
مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه در این مدت بیش از دو سوم از ایستگاههای استان افزایش بارش اتفاق افتاد، گفت: بیشترین افزایش از رامسر حدود ۱۸ و بیشترین کاهش از بلده حدود ۱۵ درصد بوده است.
این مسئول با بیان اینکه متوسط بارندگی ۶ ماه نخست سال زراعی ۹۵ – ۹۴ حدود ۴۹۰ میلیمتر بوده است، افزود: این آمار در مقایسه با مدت مشابه دوره بلندمدت حدود ۶ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال زراعی ۹۴-۹۳ حدود سه درصد کاهش داشته است.
وی ادامه داد: حدود دو سوم از ۱۵ ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک میزان بارش نسبت به نرمال افزایش داشت و بیشترین افزایش نیز از رامسر حدود ۴۲ درصد و بیشترین کاهش از بلده حدود ۲۲ درصد بوده است.
داداشی با اعلام اینکه براساس آخرین ارزیابی، صحت پیشبینی فصلی حدود ۷۰ درصد است، تصریح کرد: براساس آخرین پیشبینی فصلی صادره از مرکز ملی اقلیمشناسی سازمان هواشناسی کشور، برای سه ماه آینده(فصل بهار ۹۵)، میزان بارش در حد نرمال و میانگین دمای هوا نیز در محدوده نرمال تا کمی متمایل به بیشتر از نرمال پیشبینی شده است.
مدیرکل هواشناسی مازندران با اعلام اینکه میانگین بارندگی اسفندماه ۹۴ استان حدود ۷۱ میلیمتر بود، اظهار کرد: این آمار در مقایسه با نرمال بلندمدت حدود ۱۶ درصد افزایش و نسبت به اسفندماه سال ۹۳ حدود ۱۷ درصد کاهش را نشان میدهد، بهطوری که در بین ۱۵ ایستگاه هواشناسی، تنها در ایستگاه نوشهر میزان بارش اتفاق افتاده نسبت به نرمال حدود ۲۲ درصد کاهش داشت و بیشترین افزایش از کجور حدود ۱۱۵ درصد بوده است.
داداشی با اشاره به اینکه میانگین بارندگی فصل زمستان ۹۴ مازندران حدود ۱۹۳ میلیمتر بود، گفت: این میزان در مقایسه با نرمال بلندمدت حدود چهار درصد افزایش و نسبت به فصل زمستان ۹۳ حدود هفت درصد افزایش را نشان میدهد، بهطوری که در بین ۱۵ ایستگاه هواشناسی، میزان بارش در غالب مناطق استان نسبت به نرمال بلندمدت افزایش داشته و بیشترین افزایش از کجور حدود ۲۷ درصد و بیشترین کاهش از کیاسر حدود ۲۰ درصد بوده است.
با وجود همه بارشها باز هم اعتقاد کارشناسان بر این است باید مدیریت مصرف سرلوحه همه کارها قرار گیرد بهویژه در استانی زندگی میکنیم که بسیاری افراد از طریق کشاورزی امرار معاش میکنند، پس لازم است کشاورزان به توصیههای کارشناسان امر توجه داشته باشند تا بتوانیم سال زراعی خوب و بدون استرس آبی و خشکسالی را پشت سر بگذرانیم.
منبع:فارس کد خبر:۸۶۰۳۴/ت۴۰ تاریخ انتشار:۹۵/۰۱/۲۲ ۱۲:۲۶