رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به برنامهریزیهای وزارت نیرو برای تامین آب شرب از طریق اجرای پروژههای آب شیرینکن گفت: برای انتقال تکنولوژی آب شیرینکن لازم است شرکتهای معتبر سایر کشورها با شرکتهای داخلی اقدام به تشکیل شرکتهای مشترک کنند.
دکتر حمیدرضا طیبی با اشاره به ضرورت انتقال فناوری در پروژههای مشابه و تکرارپذیر کشور، افزود: یکی از این زمینهها ساخت آبشیرینکنها هستند.
وی ادامه داد: در این راستا بارها وزیر نیرو و معاونان وی از راهاندازی واحدهای جدید آبشیرینکن، برنامهریزی برای تامین آب شیرین استانهای جنوبی و ۱۷ استان فلات مرکزی و اقدام برای تامین آب شرب ۴۵ میلیون نفر خبر دادهاند.
رییس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: بر اساس اعلام معاون وزیر نیرو ۵۸ پروژه آب شیرینکن در استانها با همکاری بخش خصوصی اجرایی شده، ۴۲ پروژه در حال بهره برداری و ۱۶ پروژه نیز در حال احداث است و به طور حتم تا به حال هیچ فناوری در قبال خریدهای خارجی به ایران انتقال نیافته است.
طیبی خاطرنشان کرد: ایجاد مجموعه مپنا حاصل یک تفکر عاقلانه در گرفتن امتیاز انتقال تکنولوژی در قبال خرید تعدادی توربینهای گازی از یک شرکت خارجی بوده است.
وی با تاکید بر این که نباید به بهانه این که بخش خصوصی آبشیرینکنها را ایجاد میکنند دهها بار پول خرید فناوری را پرداخت کنیم و در نهایت صاحب فناوری نشویم، یادآور شد: اگر نگوییم همه پروژهها از منابع صندوق توسعه ملی برای تأمین ارز مورد نیاز برای خرید خارجی استفاده میکنند، ولی بسیاری از آنها از این ارز استفاده کرده و حتی ارز بیشتری از صندوق نیز میگیرند که با فروش آن منابع ریالی خود را تأمین میکنند.
طیبی به طرح این سوال که چرا نمیتوانیم مدیریت کنیم که با تجمیع خرید چند آبشیرینکن در یک بازه زمانی بلندمدت از یک شرکت صاحبنام خارجی امتیاز انتقال تکنولوژی گرفته و بقیه نیازهای کشور در زمینه آبشیرینکنها را خودمان تأمین کنیم، اضافه کرد: شرکتهای زیادی وجود دارند که در قبال دریافت سهم مناسبی از بازار کشور، انتقال فناوری انجام داده و یا به صورت مشترک با شرکتهای داخلی حاضر به ساخت داخل هستند.
رییس جهاد دانشگاهی ادامه داد: ضرورتی ندارد که بخش خصوصی در زمینه انتقال فناوری اقدامی صورت دهد؛ بلکه کشور باید در قبال واگذاری بخشی از بازار به شرکت خارجی، از بخش خصوصی بخواهد که با یک شرکت مهندسی معتبر ایرانی کنسرسیوم و یا شرکت جدید مشترک تشکیل داده و بر اساس توافق حاصل شده ساخت داخل انجام دهند.
وی یادآور شد: علاوه بر آن از بخشهای خصوصی علاقهمند به احداث مجتمعهای آبشیرینکن نیز باید خواسته شود که خرید خود در زمینه طراحی و ساخت آبشیرینکن را از طریق این شرکتهای مشترک انجام دهند.
طیبی با تاکید بر ضرورت شکلگیری صحیح شرکتهای مشترک، گفت: نباید وزارتخانههایی چون نیرو و یا وزارت صنایع و یا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اجازه دهند که به واسطه حضور دلالان، این شرکتها به صورت صوری تشکیل شوند، در این راستا ضروری است اگر وزارت نیرو اقدام مشخصی در زمینه انتقال فناوری در این حوزه انجام داده است به صورت شفاف اطلاعرسانی شود.
رییس جهاد دانشگاهی همچنین تاکید کرد که برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید صاحب فناوری شویم و استفاده از فرصت خریدهای خارجی یکی از بهترین روشها برای صاحب فناوری شدن است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۵۰۱۱۴۰۲۹۰۸ تاریخ انتشار:شنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۵ – ۱۰:۰۹