بارشهای اخیر در همدان نوید روزهای بهتری را میدهد ولی مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی و رعایت نکردن الگوی مصرف توسط مردم موجب شده است تا مدیران دست به عصا در حوزه آب حرکت کنند.
استان همدان در گذشته به عنوان یکی از استانهای پرآب کشور محسوب میشد که متأسفانه به دلایل مختلف از جمله ضعف در حفاظت از منابع آب زیرزمینی، کاهش بارندگی، افزایش مصرف و برداشت بیرویه امروز با بحرانی قابل مدیریت مواجه شده است.
از سوی دیگر برخی کشاورزان برای کسب سود بیشتر دست به کشت محصولات پرآببری همچون سیبزمینی زدند که واردات بخشی از آن به صرفهتر از تولید سیبزمینی است.
متأسفانه مصرف آب شرب مردم نیز در این سالها به ویژه در ایام نوروز افزایش یافته و رعایت نکردن الگوی مصرف موجب شده است تا بحران آب در همدان نسبت به گذشته تشدید شود.
شاید کمتر کسی باور کند که همدان که دارای رودخانه و چشمههای بسیاری است امروز به بحران آب دچار شود ولی متأسفانه زیادهخواهی عدهای در مصرف آب، امروز همدانی خشک به جا گذاشته است.
بارش باران در هفتههای گذشته نوید خوبی را به مردم و مدیران استان همدان داد ولی اگر مصرف بیرویه و رعایت نکردن الگوی مصرف توسط مردم و کشاورزان ادامه داشته باشد در تابستان با بحران آب مواجه میشویم.
حفاظت از منابع آبی در سالهای گذشته به اذعان مدیران استان مطلوب نبوده و بخشی از مشکلات امروز استان همدان به موجب مماشات مسئولان در گذشته بوده است اما از دو سال گذشته مدیریت حوزه آب استان همدان عزم جدی برای برخورد با چاههای غیرمجاز داشته و بیش از هزار حلقه چاه غیرمجاز را در استان همدان مسدود کردهاند.
انسداد این تعداد چاه غیرمجاز در سالهای گذشته به زعم مدیران امری غیرممکن بوده است ولی از دو سال گذشته به کمک رسانهها و عزم جدی دستگاه قضا، انسداد چاههای غیرمجاز که بخش قابل توجهی از مشکلات منابع آب زیرزمینی را رقم زده است، جدی گرفته شد.
این روزها شاهد بهبود بارش برف و باران در همدان نسبت به سال گذشته هستیم ولی نباید فضایی ایجاد شود که همدان دیگر مشکل تامین آب نخواهد داشت، همدان هنوز با بحران مواجه است چراکه در تامین آب روستاها و برخی شهرها مشکلات اساسی وجود دارد.
بحران آب در همدان قابل مدیریت است در صورتی که از کشت محصولات پرآب بر در بخش کشاورزی جلوگیری شده و چاههای غیرمجاز فعال استان همدان که نزدیک به چهار هزار حلقه است، مسدود شوند.
بحران آب در همدان قابل مدیریت است اگر کشاورزان ضمن تجهیز اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری تحت فشار از توسعه اراضی با توجه به آب صرفهجویی شده از محل اجرای سیستم آبیاری تحت فشار خودداری کنند.
بحران آب در همدان قابل مدیریت است اگر مشترکان خانگی نیازهای خود را با منابع آبی جدید سازگار کرده و براساس آن مصرف کنند که متاسفانه برخی از مشترکان هنوز وجود بحران آب در همدان را باور ندارند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان اظهار داشت: نشست خبری مدیرعامل آب منطقه ای همدان: سال ۹۴ از نظر اقتصادی و اعتباری سال سختی بود ولی احساس میشود سال ۹۵ وضعیت بهبود یافته و شرایط مناسبی را تجربه کنیم.
مرتضی عزالدین با بیان اینکه رسانهها، مردم را به خوبی در زمینه آب حساس و رسالت خود را در حوزه آب به خوبی اجرا کردند افزود: سالها این آرزو را داشتیم تا ۲۰۰ حلقه چاه را مسدود کنیم اما فضای جامعه این موضوع را به سختی میپذیرفت ولی امروز میتوان اعلام کرد که هزار و ۳۵۰ حلقه چاه غیرمجاز در دو سال گذشته در همدان مسدود شده است.
وی با اعلام اینکه از محل انسداد این چاهها ۱۳۸ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفهجویی داشته است گفت: این میزان آب صرفهجویی شده چهار برابر حجم سد اکباتان همدان است که نشان از کار بزرگی در این زمینه دارد.
عزالدین عنوان کرد: همکاری استانداری، نیروی انتظامی و دادگستری سبب انسداد این تعداد چاه غیرمجاز در همدان و کسب رتبه نخست کشور توسط استان همدان شد که البته بخش عمدهای از کار را در این زمینه مدیون خبرنگاران هستیم که فضای جامعه را برای این منظور همراه و آماده کردند.
وی با اعلام اینکه آب یک نعمت خدادادی است که تمام توسعههای هر کشوری به آب بستگی دارد، گفت: هر تمدنی در هر جای دنیا تشکیل شده منبع آبی در کنار آن وجود داشته و در اصل عامل اصلی ایجاد هر تمدنی آب بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با بیان اینکه در آینده جنگ بر سر آب است و هر ملتی که آب نداشته باشد باید به ملت دیگر تجاوز کند تصریح کرد: امروز آب به کالایی استراتژیک بدل شده است که باید به درستی از آن حفاظت کرد ولی برای حفظ منابع آبی تنها یک دستگاه متولی نیست .
وی با اشاره به اینکه تمامی دستگاهها، ارگانها و رسانهها باید دست به دست هم دهند تا این ماده بیبدیل حفظ شود گفت: سال ۹۵ از سوی دولت به نام «آب و مشاغل» نامگذاری شده است و نشان میدهد دولت برای حفظ منابع آبی کشور عزمی جدی دارد.
عزالدین اختصاص بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان برای طرح احیا و تعادلبخشی منابع آبی زیرزمینی به استانها را از نمونههای توجه دولت به منابع آبی دانست و گفت: از این محل به استان همدان ۱۳ میلیارد تومان تخصیص داده شده است تا ۱۵ بند در نظر گرفته شده در این زمینه را اجرایی کند.
وی با اشاره به اینکه اعتبار مورد نیاز برای انسداد چاههای غیرمجاز از این محل تامین شده است گفت: تاکنون در راستای اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی دو هزار و ۵۰۰ کنتور هوشمند در چاههای آب همدان نصب شده که هزار و ۷۰۰ دستگاه کنتور مربوط به بخش کشاورزی، ۴۱۶ دستگاه مربوط به شرب، ۱۱۴ دستگاه مربوط به صنعت و مابقی در شرب اشخاص و دام و طیور بوده است.
عزالدین ذخیره سد اکباتان همدان را تا روزهای پایانی سال ۹۴، هشت میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب اعلام کرد و گفت: ذخیره سد اکباتان در مدت مشابه سال گذشته ۶ میلیون مترمکعب بوده که این میزان از حجم سد نشاندهنده افزایش بارشها و مدیریت مصرف است.
وی با بیان اینکه از ابتدای مهر ماه ۹۴ تا پایان سال ۲۹۰ میلیمتر بارندگی در سطح استان همدان داشتهایم گفت: این میزان سال گذشته ۱۹۲ میلیمتر و در میانگین بلندمدت ۲۲۸ میلیمتر بوده است که نشان از افزایش بارندگی دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با بیان اینکه امسال وضعیت سد اکباتان نسبت به سال قبل بهتر است اظهار داشت: ورودی سد اکباتان همدان سه هزار و ۲۴۰ لیتر در ثانیه بوده که روزانه ۲۵ سانتیمتر سطح سد را افزایش میدهد.
وی با اعلام اینکه از ابتدای سال آبی ۹۴-۹۵، ۱۵ میلیون مترمکعب آب وارد سد اکباتان شده است تصریح کرد: اگر بارشهای مناسبی در فصل بهار ۹۵ وجود داشته باشد امیدواریم سال آینده مشکلی در تامین آب ایجاد نشود.
عزالدین همچنین به تامین آب از تصفیه خانه عباسآباد همدان اشاره کرد و گفت: ۶ میلیون مترمکعب آب از تصفیهخانه عباسآباد و دره مرادبیگ تامین شده که این امر برداشت از سد اکباتان همدان را کاهش داد.
منبع:تسنیم کد خبر:۱۰۳۱۸۰۷ تاریخ انتشار: ۰۲ فروردین ۱۳۹۵ – ۱۴:۱۶