رئیس امور بهرهبرداری سد الغدیر ساوه خواستار صدور مجوز از سوی اداره محیط زیست به منظور هدایت صحیح آب برای ذخیرهسازی در پشت این سد شد.
علی والی میزان ورودی آب در سال جاری به سد الغدیر ساوه را ۶٫۱ میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: این حجم ورودی به سد الغدیر در حالی صورت گرفته است که در سال گذشته این میزان ۷٫۷ میلیون متر مکعب بوده است.
وی با بیان اینکه افزایش میزان بارندگی تاثیری در میزان ورودی آب به سد نداشته و میزان دبی پایه را افزایش نداده است، ادامه داد: کاهش میزان ورودی آب به سد الغدیر ساوه در حالی صورت میگیرد که ما با افزایش میزان بارندگیها در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل روبرو بودهایم، به طوری که در سال آبی جاری میزان بارندگیها تاکنون ۱۱۵ میلیمتر گزارش شده است، در حالی که این میزان در سال گذشته ۵۲ میلی متر بوده است.
به گفته وی، افزایش دو برابری میزان بارندگیها در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته نه تنها تاکنون افزایشی در میزان ورودی آب به این سد نداشته است، بلکه موجب کاهش حجم ورودی نیز شده است.
رئیس امور بهرهبرداری از سد الغدیر ساوه در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درخصوص دلیل کاهش ورودی آب به این سد اظهار کرد: دخل و تصرفاتی که در مسیر ورودی آب به این سد شده مانع از هدایت صحیح آب شده است.
به اعتقاد وی، بارندگیهای اخیر باعث بهبود وضعیت آبهای سطحی شده است، اما احداث بندهای سنتی و برداشتهای نادرست از جمله مواردی است که در قالب دخل و تصرفات صورت میگیرد و آبهای سطحی به دلیل احداث بندهایی در مسیر رودخانه به زمین فرو رفته و مانع از هدایت و تجمیع آب در پشت سد میشود.
والی اضافه کرد: از آنجاکه مسیر رودخانه ای که آبهای سطحی از طریق آن به سمت سد ساوه هدایت میشوند، در حوزه استحفاظی شهرهای دیگر استان نظیر تفرش و بخشی نیز در استان همدان قرار دارد، و به لحاظ اینکه خارج از حوزه استحفاظی شهرستان ساوه واقع است، امکان نظارت بیشتر و دقیقتر بر عملکرد آن وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایسنا در خصوص علت عدم رفع تصرف از سوی امور بهرهبرداری سد الغدیر اظهار کرد: مخالفت سازمان محیط زیست با انجام عملیات رفع تصرف از سوی مدیریت سد الغدیر دلیل این کار است.
وی با بیان اینکه محیط زیست مدعی برهم خوردن اکوسیستم طبیعت و نیز حیات وحش است، تصریح کرد: چندین بار از سوی بازرسان محیط زیست شهرستان از فعالیت ماشینآلات مکانیکی سد الغدیر- که برای تخریب موانع موجود بر سر راه هدایت آبهای سطحی صورت گرفته- ممانعت بعمل آمده است.
والی افزود: سوال ما از محیط زیست این است که چطور دخل و تصرفاتی که از سوی افراد مختلف در خصوص ایجاد راهبند در مقابل آب و نیز برداشتهای ناصحیح از منابع آبی صورت میگیرد اکوسیستم طبیعت را به هم نمیزند، اما با تخریب این موانع از سوی مجموعه سد الغدیر شاهد تغییر در اکوسیستم هستیم؟
وی تاکید کرد: این موضوع با دعوت از فرماندار ساوه و بازدید وی از مجموعه سد الغدیر و مسیری که آبهای سطحی به سمت سد هدایت میشوند، مطرح و مقرر شد اقدامات مقتضی انجام شود و با اخذ مجوز از سازمان محیط زیست برخوردهای لازم با دخل و تصرفاتی که از سوی عدهای انجام میشود، صورت گیرد.
رئیس امور بهرهبرداری از سد الغدیر ساوه در ادامه به بیان آخرین وضعیت حجمی سد اشاره کرد و افزود: حجم کل آب این سد هم اکنون ۱۸٫۷۸میلیون متر مکعب است، در حالی که در مدت مشابه سال گذشته این میزان ۲۰٫۹۳ میلیون متر مکعب بوده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر که تخصیص آب سد به حوزه کشاورزی به دلیل عدم زراعت انجام نمیگیرد، تنها ۵۰ لیتر بر ثانیه به تصفیهخانه آب شرب به منظور تامین بخشی از آب شرب شهر ساوه اختصاص مییابد.
به گفته وی، در حال حاضر علاوه بر میزان تخصیصی به آب شرب شهری ساوه، ۱۵۰ لیتر بر ثانیه نیز نشتی این سد است و در قالب زهآب سهمی برای زنده ماندن رودخانه اختصاص یافته است.
سد الغدیر ساوه با ۲۶۵ متر طول تاج و حجم ۲۷۷ میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتونی است که در سال ۷۲ با هدف تامین برق و آب کشاورزی ۲۳ هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شده است.
منبع:ایسنا کد خبر:۹۴۱۱۰۳۰۰۷۹۵ تاریخ انتشار:شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۴ – ۰۹:۱۰