هرچند این لایحه مخالفان فراوانی داشت، ولی در نهایت ۱۲ عضو شورای شهر (از ۲۱ نفر حاضر درجلسه) به این لایحه رأی مثبت دادند و در صورت مخالف نبودن فرمانداری مشهد، این مصوبه اجرایی خواهد شد.
بنابراین به منظور بیان برخی پیامدهای جبرانناپذیر این اقدام، در این نوشته تنها به یک مسأله میپردازیم که ارتباط مستقیم با سلامت ساکنان و زائران مشهد مقدس دارد.
موضوع آبهای زیر زمینی در سالهای اخیر در شهر مشهد به دلایل گوناگونی مورد توجه کارشناسان این حوزه قرار گرفت، زیرا بالا آمدن سطح این آبها به توقف طولانی چند پروژه بزرگ ساختمانی منجر شد در همین حال مطالعات مختلفی در این حوزه صورت گرفت که به ابعاد مختلف این پدیده میپرداخت. با نگاهی گذرا به چند مطالعه انجام شده یا مقالات مبتنی بر اطلاعات فنی که منتشر شده است نشان میدهد از سال ۸۸ روند بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی آغاز شده است اما در این بین مطالعاتی نیز روی آسیبهای زیست محیطی و بهداشتی بالا آمدن سطح آبهای زیرزمینی صورت گرفته که وضعیت خوبی ترسیم نمیشود.
در یکی از مطالعات صورت گرفته آلودگی این آبها مورد بررسی قرار گرفته که دربخشی از آن آمده است: در قسمت شمال شرقی که دارای بافت ریز دانه است در بعضی چاهها آلودگی مشاهده میگردد؛ علت اصلی آن به خاطر تراکم جمعیت در این قسمت از شهر است. همچنین در حوالی قبرستانهای قدیمی در شرق و مرکز شهر آلودگی آب مشاهده شده است. غلظت نیترات، سولفات، کلراید و فسفات در این نقاط شهر بالاست؛ غلظت نیترات در برخی نقاط تا ۲۰۲ میلیگرم در لیتر میرسد. بالا بودن میزان آمونیوم درچاههای نمونه برداری شده بیانگر آلودگی تازه چاهها به این آلایندههاست و آلودگی ادامه خواهد داشت. بررسی نمونههای آلوده و نقشه توسعه شهر نشان میدهد شروع آلودگی احتمالاً از سال ۱۳۶۵ به بعد بوده است؛ اوج توسعه شهری و شهرنشینی در این دهه(۱۳۷۰-۱۳۶۰) رخ داده است.
با توجه به این که چاههای مورد نمونه برداری، چاههای آبیاری فضای سبز بوده و عمق بیشتر این چاهها بیش از ۱۰۰متر است آلودگی موجود، چاههای آب شرب را نیز تهدید میکند.
نقشهها هم غلظت انواع آلایندهها را نشان میدهد که در قسمتهای جنوبی، غربی، شمالشرق و در بافت قدیم شهر آلودگی سفره آب زیرزمینی دیده میشود. بنابراین همان گونه که در ابتدای این متن هم مشاهده میشود، وجود قبرستانهای قدیمی در شرق و مرکز شهر را عامل موثر در آلودگی آبهای زیرزمینی میداند. با این وصف اگر قرار باشد مصوبه شورای شهر مشهد مبنی بر ایجاد قبرستان در طبقه منفی ۳، ره باغها به اجرا در آید، آیا میتوان از عوارض و آسیبهای جدی این اقدام در بخش بهداشت و سلامت عمومی چشم پوشید؟
نکته دیگری که منتقدان و مخالفان این ایده در شورای شهر به آن اشاره کردند نگاه اقتصادی و درآمدزایی موافقان و ارایه دهندگان این لایحه است. به گفته جلال فیاضی، شهرداری برای تامین منابع دست به ایجاد قبرستان در مرکز شهر مشهد زده است. این در حالیست که از سالها پیش شهرداری مشهد اجازه دفن اموات در گورستانهای قدیمی این شهر را نمیدهد و ایجاد آلودگی را اصلیترین دلیل ممنوعیت دفن میداند، حال ناگهان تصمیم بر ایجاد آرامستانی میگیرد که در هسته مرکزی شهر و نه تنها در سطح، بلکه در عمق زمین قرار است عملیاتی شود. با این وصف امید است فرمانداری مشهد به عنوان مرجع تنفیذ مصوبات شورای شهر، دیدگاههای متخصصان حوزههای مرتبط را جویا شود و برای جلوگیری از فجایع زیست محیطی در سالهای آینده با رد این مصوبه از بروز اتفاقی تلخ و تاریخی در شهر مشهد جلوگیری نماید.
منبع:قدس انلاین کد خبر:۳۴۰۴۱۲ تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۱۰/۳۰ – ۱۰:۲۸