نوز خدمات زیربنایی برای مسکن مهریها یکی از چالشهای اساسی است و در برخی از مناطق تدابیر هم از عهده تامین نیازها برنیامده است. امروز نیمی از جمعیت اضافه شده به مناطقی مانند پردیس با مشکل بیآبی مواجه هستند و امید چندانی برای تامین این نیاز هم وجود ندارد.
ستار محمودی قائم مقام وزارت نیرو در خصوص تامین آب برای مسکن مهر گفت: تامین آب و برق برای شهرها، روستاها در کشور به عنوان مولفههای خدمت از وظایف وزارت نیروست البته با عنایت به اینکه مبنای تصمیمگیری استقرار جمعیت، اینکه چگونه جمعیت شکل میگیرد و باید به چه مناطقی منتقل شود وزارت نیرو نیست این وزارتخانه تنها میتواند درباره چگونگی تامین منابع این مکانها اعلام نظر کند. شاید در بعضی از تصمیمات یک رای با وزارت نیرو باشد.
او با بیان اینکه ما باید سیاستهای اسکان و تثبیت جمعیت را بار دیگر بازنگری کنیم خاطرنشان کرد: در سالهای قبل پدیدههایی اتفاق افتاده است که درصدی از آنها با اشکالاتی روبروست. این جمعیتها باید تعیین تکلیف شده و جمعیتهای آتی نیز باید با توجه به تجربیات گذشته مستقر شوند. به هر حال امروز مناطقی مانند پرند و پردیس شکل گرفته است. اظهار نظر وزارت نیرو در این باره نیز بارهاعنوان شده است. برای مثال در پردیس اعلام شده برای حداکثر ۱۸۰ هزار نفر منابع آبی قابل تامین است اما جمعیتی که در حال مستقر شدن است دست کم حدود ۵۰۰ هزار نفر را روی کاغذها نشان میدهد که از این میزان نیز در واقعیت عبور خواهد کرد.
محمودی ضمن تاکید بر اینکه مخالفت وزارت نیرو به دلیل سرباز زدن از انجام خدمت نیست توضیح داد: اگر این جمعیت در هر نقطهای به صورت اصولی مستقر شود وزارت نیرو موظف به خدمترسانی است. اما در جایی که امکاناتی وجود ندارد چگونه این خدمترسانی قابل انجام خواهد بود.
او اذعان کرد: شاید برق را بتوان با هزینههای سنگین انتقال داد اما آب را چگونه میتوان با محدودیت منابع تامین کرد. هر منطقه باید نیاز آبی خود را تامین کند. از این رو برای تعهداتی که در چارچوب سیاستهای دولت دیده شده، خدمترسانی در حد امکانات خواهیم داشت. شاید با روش های فنی و مدیریتی مثلا برای پردیس بتوانیم عدد تعهد را به ۲۵۰ هزار نفر نیز برسانیم اما وقتی تعهد به ۵۰۰ هزار نفر میرسد باید برای استقرار این جمعیت برای تامین این امکانات و حتی امنیت کار، خدمات عدیده دیگر و مسائل فرهنگی فکری بشود. لذا وزارت نیرو قویا این تقاضا را داشته است و دارد که برای اسکان جمعیت و تثبیت جمعیت در روستاها وشهرها منابع آب به عنوان اصل بنیادی در نظر گرفته شود.
قائم مقام وزارت نیرو متذکر شد: نباید جمعیت را در جایی مستقر کرده و منابع آب را به دنبال آنها بیاوریم. بلکه در همان مناطقی که هسته اولیه شهری و روستایی وجود دارد باید خدمات زیرساختی ارایه شود. وزارت نیرو امروز روندی که ما را به سمت سراشیبی میبرد متوقف کرد و جنبههای غیرسازهای را نیز وارد سیاستهای سازهای خود کرده است. به عبارت دیگر ابتدا طرحهای ناقص کامل خواهد شد. به طور مثال اگر سدی ایجاد شده حلقههای بعدی سد را نیز کامل خواهد کرد تا پروژه بتواند به بهرهبرداری برسد. در این راستا در دو سال گذشته اقدامات گسترده ای در رابطه با تکمیل شبکه های آبیاری وزهکشی ،به بهره برداری رساندن طرح های متعدد سد سازی ،تصفیه خانه های آب،تصفیه خانه های فاضلاب، میزان واگذاری انشعابات آب، برق و فاضلاب نیز انجام شده است.
محمودی اضافه کرد: طبیعتا کشور ما با سطح گسترده، کار گستردهای را نیز طلب میکند اما این نکته را ملکه ذهن قرار دادهایم که هر کاری باید با هدف توسعه پایدار انجام شود. ما اگرچند سد را کمتر به بهرهبرداری برسانیم و هزینه آن را بتوانیم صرف احیای منابع آب زیرزمینی کنیم قطعا این کار را در اولویت قرار خواهیم داد. مجموعه مواردی که ما را به تعادل نسبی آب در سطحی و زیرزمینی، پایداری خدمت و صدمات کمتر به منابع آبی برساند آنها را دنبال خواهیم کرد.
منبع:تابناک اقتصادی کد خبر: ۵۴۳۵۰۳ تاریخ انتشار:۰۹ آبان ۱۳۹۴ – ۱۲:۱۱