با اجرای پروژههای آبخوانداری، آبخیزداری و سد زیرزمینی میتوان سالانه تا ۳۰ میلیاردمترمکعب از آب را به چرخه تولید برگرداند. علاوه بر این، احداث واحدهای شیرینسازی آب دریا در کنار نیروگاههای گازی حاشیه خلیج فارس، امکان تولید روزانه در حدود ۳ میلیون مترمکعب آب شیرین را فراهم میکند.
اخیراً علی مروی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در حاشیه نمایشگاه آب گفت: «طرح انتقال آب و واردات آب به کشور به وزارت دفاع و حتی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز ارائه شده است».
این در حالی است که بررسیها نشان میدهد که از کل آب ورودی به کشور حدود ۷۰ درصد آن قبل از ورود به چرخه مصرف تبخیر میشود. در همین راستا، حمیدرضا چیتچیان، وزیر نیرو با بین اینکه تاکنون هیچ تصمیم جدیای برای واردات آب گرفته نشده است، گفت: «ظرفیت های بسیاری در اصلاح الگوی مصرف داریم که در صورت اجرا، می توانیم با وضعیت فعلی منابع آب در دسترس، از بحران آبی فاصله بگیریم». در جدول زیر، میزان آب ورودی به کشور، تبخیر و آب تجدیدپذیر نشان داده شده است:
جدول ۱. میزان آب ورودی به کشور، تبخیر و آب تجدیدپذیر (میلیارد مترمکعب در سال)
نکته قابل توجه این است که حدود ۵۱% از آب تجدیدپذیر کشور در شبکههای انتقال و توزیع تلف شده و یا از مرزهای کشور خارج میگردد. در همین رابطه، کارشناسان معتقدند که با اجرای پروژههای آبخوانداری، آبخیزداری و سد زیرزمینی میتوان سالانه تا ۳۰ میلیاردمترمکعب از این میزان آب را به چرخه تولید برگرداند.
علاوه بر راهکارهای نام برده شده، یکی از رایجترین راههای تولید آب شیرین در حاشیه خلیج فارس، استفاده از واحدهای شیرینسازی آب در کنار نیروگاههای گازی است. این روش ۲ مزیت عمده دارد:
۱. افزایش بازدهی کلی نیروگاه گازی از ۳۰ به ۸۰ درصد
۲. تولید آب شیرین با استفاده از انرژی اتلافی نیروگاههای گازی
بررسیها نشان میدهد که حدود ۱۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه گازی در حاشیه خلیج فارس موجود است که ظرفیت تولید روزانه ۳ میلیون مترمکعب آب را دارد. این مقدار از آب نیاز حدود ۱۳ میلیون نفر را در روز تامین خواهد کرد.
بر اساس مطالب فوق، ظرفیت تأمین آب شیرین مورد نیاز کشور در داخل وجود دارد. با توجه به اهمیت استراتژیک این موضوع، واردات آب نباید در اولویت مسئولین کشور قرار بگیرد.
منبع:اقتصاد آنلاین کد خبر:۹۷۷۵۱تاریخ انتشار: جمعه، ۱۰ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۲۹