معاون پژوهشی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری گفت: در دنیای مدرن امروز قنات مظهر مدیریت و حکمرانی خوب آب شناخته شده است و باید از این تجربه ارزشمند نیاکان خود و مقنیهای زحمتکش این سرزمین نهایت استفاده را در بحث مدیریت آب ببریم.
“محمد فاضلی” در نشست هم اندیشی ” قنات برای فردا” با حضور رئیس پایگاه پژوهشی مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مدیر بخش علوم دفتر منطقهای یونسکو در جمهوری اسلامی ایران، صاحبنظران برجسته کشوری، نمایندگان وزارتخانهها و فعالان حوزه قنات، مدیرکل روابط عمومی استانداری یزد و فرماندار شهرستان مهریز در مجموعه تاریخی ارگ سریزد مهریز برگزار شد، با اشاره به بحران آب در کشور اظهارکرد: منابع آب در شرایط کنونی به لحاظ کیفی و کمی در معرض تهدید قرار گرفته و به عنوان یک چالش فراروی جامعه جهانی خودنمایی می کند.
وی عنوان کرد: منابع آب زیرزمینی را در قالب این نشستهای هم اندیشی باید استخراج کنیم و به اطلاع رییس جمهوری اسلامی ایران، هیأت دولت و نهادهای مربوطه برسانیم.
فاضلی افزود: جایگاه قنات در کشور جایگاه با اهمیت و ویژهای است و اهالی رسانه باید این جایگاه ویژه را برای جامعه و دولتمردان تبیین کنند و مواردی مانند بیمه مقنیان را که ظاهراً ده سال پیش به تصویب رسیده ولی تاکنون اجرایی نشده است را از نهادهای متولی و وزارتخانههای مربوطه مطالبه کنند.
قنات فراموش نشدنی است
“سیدمحمد بهشتی” رییس پایگاه پژوهشی مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در این نشست گفت: با بحران آبی که در کشور به وجود آمده قنات نه فراموش شدنی خواهد بود و نه از زندگی ما قابل حذف است.
وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۵۰۰ هزار رشته قنات در کشور ایران وجود داشته و اکنون تنها ۴۰ هزار رشته قنات باقیمانده است، اظهار کرد: باید با الگوی پرستارانه از این قناتهای باقیمانده که برخی شکارچیان آب هنوز نتوانستهاند آنها را بخشکانند حمایت کنیم.
بهشتی ادامه داد: اگر قرار است در این سرزمین زندگی کنیم باید از هدردادن منابع آبی مان دست برداریم و قنات را به عنوان یک الگو و یک شاهکار و ابتکار ایرانی در شیوههای آبیاری به نسل جدید و جوانمان معرفی کنیم.
نقش محوری یزد در رشد و احیای قنوات
“نیلوفر صادقی” مدیر بخش علوم دفتر منطقهای یونسکو در جمهوری اسلامی ایران گفت: قناتهای موجود در استان یزد واقعاً شگفتانگیز و حیرتآور هستند و با وجود مرکز بین المللی قنات در شهر یزد که انصافاً از مراکز بسیار خوبی است که در دنیا نیز مطرح است، این استان میتواند نقش محوری در رشد قناتها، احیا و حفظ آنها ایفا کند.
وی با اشاره به جایگاه پراهمیت قنات بیان کرد: باید برای قناتها در دنیای مدرن امروز نیز کارکردی تعریف کنیم مانند اینکه حوزههای آی تی و فناوری اطلاعات را وارد این عرصه کنیم تا بتوانیم نسل جوان را به حفظ و احیای قناتها تشویق و ترغیب کنیم.
وی ادامه داد: با نگاه ویژهای که سازمان یونسکو از سال ۲۰۰۵ میلادی به مبحث قنات داشته است یک رشته قناتهای ایران به صورت رشتهای به ثبت جهانی خواهند رسید و دیگر این قناتها متعلق به ایران نیستند بلکه متعلق به کل بشریت هستند.
در ادامه این نشست هماندیشی هر کدام از صاحبنظران، فعالان و تلاشگران در عرصه قنات به بحث و تبادل نظر برای شیوههای قابل اجرای حفظ و احیای قناتها پرداختند و مراسم سنتی قنات در مجموعه تاریخی ارگ سریزد مهریز که دارای ۱۸ قنات است، برگزار شد.
منبع: ایسنا کد خبر: ۹۴۰۳۱۴۰۷۸۹۳ پنجشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۴ – ۱۱:۳۴